Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İTO Başkanı Şekib Avdagiç gündeme dair değerlendirmeler yaptı. 2012’den beri İTO’nun Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’ne milli katılımı organize ettiğini söyleyen Avdagiç, bu fuarın en azından bir versiyonunu birkaç yıl içinde İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’ne getirme konusunda çalışmaları olduğunu anlattı. Avdagiç, “Makul bir süre içinde bunu yapabilirsek İstanbul’a ciddi bir fuar daha kazandırmış olacağız” dedi.
"BAŞLADIĞIMIZ İŞLERİ DEVAM ETTİRMEK NİYETİNDEYİZ"
Avdagiç, bu yıl yapılması beklenen oda seçimlerinde yeniden İTO Başkanlığı'na aday olup olmayacağı yönündeki soru üzerine şunları söyledi:
“Bu konuda gerekli istişarelerimizi yaptık, önümüzdeki dönem için çalışmalarımıza başladık. İstanbul iş dünyası, tekrar bizi İTO Başkanlığı'na layık görürse, bugüne kadar yol yürüdüğümüz arkadaşlarımızla beraber yola devam edeceğiz. Tabii bu kişisel bir konu değil, bir ekip işi ve bugüne kadar geldiğimiz bir çizgi var. Bu çizgideki ekiplerimizle birlikte, İstanbul iş dünyasının tamamını kucaklayacak bir şekilde tekrar çalışmamızı yapıp, başladığımız işleri devam ettirmek niyetindeyiz.”
“500-600 BİN METREKARE FUAR ALANINA GEREK OLMAYACAĞI KANAATİNDEYİZ”
Avdagiç, İstanbul’a ilave fuar alanı kazandırmak üzere İstanbul Fuar Merkezi’ni 3 aşamalı bir planla metrekare olarak daha da büyütmek istediklerini söyledi. Avdagiç, “Hedefimiz ilk aşamada 170 bin metrekare, ondan sonra da 250 bin metrekareye getirirsek, şu anda bizim gördüğümüz projeksiyonlara göre İstanbul için yeterlidir. Çünkü önümüzdeki yıllarda ister istemez fuarlar kısmen dijital, kısmen hibrit olacak. Yani eskisi gibi 500-600 bin metrekare fuara gerek olmayacağı kanaatindeyiz. Pandemide de onu yaşıyoruz yavaş yavaş” dedi.
"BAKIRKÖY BELEDİYESİİLE YASAL SÜREÇ DEVAM EDİYOR"
Bakırköy Belediyesi’nin İstanbul Fuar Merkezi'ne (İFM) tahakkuk ettirdiği 93 milyon lira vergi için ise yasal sürecin devam ettiğini söyleyen Avdagiç, “Bakırköy Belediyesi ki İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde bizim de yüzde 5 ortağımız. Anlamlandıramadığımız bir şekilde 2022’de yapılacak tüm fuarlar için internet üzerinden, masa başı hesaplamayla bize 93 milyon lira vergi saldı. Sonra bu listedeki tüm fuarlar yapıldıkça, o fuarlara da 3 milyonluk, 4 milyonluk vergi ihbarnamesi gönderdiler. Bir mobilya fuarına 4,3 milyonluk vergi ihbarnamesi geldi. Türkiye’nin her yerinde fuar yapılıyor, hiçbir yerde böyle bir uygulama yok. Biz mahkemeye yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtık. Ticaret Bakanlığı ve TOBB da olayı yakından takip ediyor" dedi.
“E-TİCARET DEVLERİ DAĞITIM MERKEZİ OLARAK İSTANBUL’U SEÇİYOR”
İstanbul Havalimanı’nın yaptığı en büyük devrimin uluslararası mal dağıtımında İstanbul’u merkez haline getirmesi olduğunu vurgulayan Şekib Avdagiç, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Alibaba Çin’den sonra dünya çapındaki ilk dağıtım merkezi olarak İstanbul’u seçti. Amazon da İstanbul’u seçti. Çünkü İstanbul’dan yaklaşık 250 yurt dışı noktaya dağıtım yapabilecek bir şebekeye sahipsiniz. Bu Avrupa dahil hiçbir yerde yok. En yakın rakibimiz 130’da, 140’ta kalıyor. O nedenle buraya geldiler. THY’nin yeni kargo merkezi açıldı. Bundan 15 gün evvel Yeşilköy tamamen kapatıldı, şu anda THY Kargo’nun 183 bin metrekarelik bir kargo merkezi devreye girdi. Tamamen yapay zekayla çalışan bir sistem. Bu konudaki iradeyi koyan Cumhurbaşkanımıza da burada özellikle şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Çok büyük bir vizyondu bu” değerlendirmesini yaptı.
"TEKNOLOJİİHRACATI VE E-İHRACATA ÖNEM VERMEMİZ GEREKİYOR"
Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatını değerlendiren İTO Başkanı Avdagiç, yüksek teknolojinin Türkiye’deki toplam ihracattaki payının yüzde 3,5 olduğunu, orta teknoloji ihracatı artarken yüksek teknolojide beklenen artışın olmadığını söyledi. Türkiye’nin teknoloji ihracatı ve e-ihracata önem vermesi gerektiğinin altını çizen Avdagiç, “2021’de e-ihracatımız 1 milyar 460 milyon dolar oldu. Bunun artması için çok yoğun çalışılıyor. Bütün dünyada internet satışlarının 2030’da toplam perakende satışlarının yüzde 57’sine ulaşacağı öngörülüyor” dedi.
“DÜNYADAKİ HEPİNİZİN BİLDİĞİ BÜYÜK YAPIMCI TEKELLER TÜRKİYE’Yİ BLOKE ETMEYE ÇALIŞIYOR”
Şekib Avdagiç, Türk dizilerinin başarılarından da bahsetti. Avdagiç, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz hafta Kosova Cumhurbaşkanı’nı ağırladık. Çok genç bir hanımefendi. ABD’de doktorasını yapmış. Türkçe konuşuyor, iyi İngilizce konuşuyor, Arnavutça zaten biliyor, İspanyolca biliyor. Kitabi bir Türkçesi var. ‘Nerede öğrendiniz’ dedim, ‘Türk dizilerinden öğrendim’ dedi. Ancak şu anda hepinizin bildiği büyük dizi film yapımcısı tekeller, Türkiye’yi de bloke etmeye çalışıyor. Mesela bir yapımcı, 1 milyon dolardan yılda 3 film yapıyor. Sonra onun ekibine geliyor, 2’şer milyon dolardan onu yıkıyor geçiyor. Bizim yapımcımızı devre dışı bırakıyor. Herkesi devre dışı bırakıyor, ‘bize yap’ diyor ama kimse kalmayınca istediği gibi at koşturuyor. Şu anda bir tehlike görüyoruz, bunun için de Türk dizilerinin kültürel tarafını şiddetle desteklemeye devam edeceğiz.”