Altında sıkıntılı günler: Atölyeler tatilde

Altın fiyatlarındaki artış ve uluslararası piyasalarla açılan fiyat farkı nedeniyle imalathaneler 10-15 gün kapanma kararı aldı. Üretim tesisleri de Mısır Dubai ve Irak gibi ülkelere taşınmaya başladı.

Türkiye ile uluslararası piyasa arasında oluşan kilogram başına 3 bin 500 dolarlık fark altın talebini olumsuz etkiledi. Takı altında hacim son yılların en düşük seviyesine geriledi. İhracatçı da uluslararası piyasa ile oluşan farktan darbe yedi.

Ekonomim’in haberine göre, Kuyumcukent ve diğer bölgelerdeki atölyeler uzun yıllar sonra ilk kez 10-15 gün kapatma kararı aldı. Bu durumun önümüzdeki dönemde tamamen kapanma ve işten çıkarmalara yol açabileceğinden endişe duyan iş insanları, öte yandan yabancıların yanı sıra yerli üreticilerin de Dubai, Mısır ve Irak gibi ülkelerde yerli ortaklar ile çalışarak üretim üslerini yurtdışına taşımaya başladığını dile getirdi.

Hiç yaşamadığımız büyük bir durgunluk var

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, “Sektör sıkıntılı günler geçiriyor. Piyasada bugüne kadar hiç yaşamadığımız büyük bir durgunluk var” dedi.

Atayık, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“Enflasyon Muhasebesi’nin kaldırılarak yerine Altın Esaslı bir Muhasebe sisteminin getirilmesini istiyoruz. İkinci de kota kısıtlamasından bir an önce vazgeçilmelidir. Örneğin; kota uygulamasını yumuşatan önlemlere ilişkin düzenleme çıktığında bu düzenlemenin atölyeleri de içermesi gerektiğini işaret ederek, çözüm önerimizi ‘Kapasite Raporları’ baz alınarak bu işlemin yapılmasının mümkün olacağını ilettik. Bu önerimiz, Ankara’da önemli bir karşılık buldu. ‘Yetki Belgesi’ olan perakende kuyumcularımızın ardından Kapasite Raporu bulunan atölyecilerimize de önümüzdeki günlerde altında kota hakkı verileceğine inanıyoruz. Öte yandan, Borsa İstanbul bünyesindeki Kıymetli Maden ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nın yönetiminde kuyumcu ve mücevhercilerin de temsil edilmesini çok önemli buluyoruz. Ayrıca, TCMB’nin bu süreçte piyasa yapıcılığı işlevini üstlenmesinin çok olumlu sonuçlar vereceğine inanıyoruz.”

Fiyat farkı yeniden açılmaya başladı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de fiyat farkına dikkat çekti: “Altında uluslararası piyasa ile fiyat farkı yaz aylarında gerek kaçak altın girişi gerekse İtalya’dan mamul gelerek burada eritilip külçe haline getirilen altın ithalatının etkisi ile yaz aylarında 700 dolara kadar gerilemişti. Bu fark, bir önceki hafta 4 bin 500 dolar, geçen hafta ise 3 bin 500 dolar seviyelerinde gerçekleşti. Şu sıralar girdinin zayıf olması, fiyatların yüksek olması ve her ay yapılan 12 ton altın ithalatına ara verilmesi ve iç talebin de artması gibi nedenlerle bu sıralar yine yüksek seyretmeye başladı.”

Borsa İstanbul, Kıymetli Madenler Piyasası altın İthalatı verilerine bu yılın ilk 5 ayında aylık 11 bin kg’ın üzerinde seyreden altın ithalatı haziran itibari ile 7 bin kg seviyesine geriledikten sonra eylül ayında 8 bin 218 kg olarak gerçekleşti.

Atölyeler taşınıyor

İstanbul Ticaret Odası Kuyumculuk Meslek Komite Başkanı Ercan Özboyacı da yurtdışı müşterilerin bu fiyat farkına anlam veremedikleri için iş yapamadıklarını belirtti. Özboyacı, uzun yıllardır ilk kez böyle kapanma kararları alındığını söylerken büyük fabrikaların merkezlerinin Dubai, Irak ve Mısır’a taşınmaya başladığını söyledi. “Bu durum işten çıkarmaları hızlandırabilir. İnsanlar iş yapamadıkları için ciddi olarak küçülmeye başlayacak" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Bakan’dan asgari ücret mesajı: Kriter enflasyona ezdirmemek
TÜSİAD Başkanı Turan: Toplum da kamudan fedakarlık bekliyor
Son bir yılın zam şampiyonu brokoli oldu: İstanbul'da kilosu 90 lirayı buldu
2025 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi
Nakit sınırları değişti: 30 bine yükseltildi