Hatay’da sağlık sistemi çöktü: Hastalıklar arttı, aşılama yüzde 50’nin altında

Hatay’da sağlık sistemi çöktü: Hastalıklar arttı, aşılama yüzde 50’nin altında

Depremin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen Hatay’da sağlık hizmetleri hâlâ yetersiz. SES Şube Eşbaşkanı Meryem Avcı, kentteki son durumu anlattı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şube Eşbaşkanı Meryem Avcı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden Hatay’da sağlık sisteminin çöktüğünü söyledi.

Hâlâ çadırda hizmet verdiklerini, doğum yapacak kadınların 90 kilometre uzaklıktaki İskenderun’a gitmek zorunda kaldığını anlatan Avcı, asbest tehlikesine karşı önlem alınmadığına da dikkat çekti.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Avcı, depremlerin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen devlet hastanesinin hâlâ çadırda poliklinik olarak hizmet verdiğini belirterek, özetle şunları kaydetti:

“Üçüncü basamak sağlık kurumu olan bu hastanede doğum ve sezaryen gibi cerrahi işlemler yapılamıyor. Doğum için 90 kilometre uzaklıktaki İskenderun’a gitmek zorunda kalıyorlardı. Tıbbi malzemelerde hâlâ birçok aksaklık yaşanıyor. Son dönemde sağlıkçıların yüzde 30’u başka illere gitti. Bu durum ise kalan emekçilerin yükünü ikiye katlıyor.

“Halkın birinci basamak sağlık hizmetine erişimi imkânsız hale geldi. Şu an aşı oranı Hatay’da yüzde 50’nin altına düşmüş durumda. İlk dönemlerde mahalle mahalle gebelerin ve çocukların işlemlerini yapıp, aşılarını tamamlamaya çalışmıştık.

“Ancak şu an Hatay’da sağlık sistemi çökmüş durumda. Temiz su olmamasından kaynaklı kadınlarda vajinit ve idrar yolu enfeksiyonlarının yanı sıra mantar gibi sağlık sorunları yaşanıyor. Bu konuda önlem alması gerekiyor."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.