Bilim insanları resmen açıkladı... Misket üzüm koronaya şifa çıktı!

Bilim insanları resmen açıkladı... Misket üzüm koronaya şifa çıktı!

North Carolina State Üniversitesi’nden bilim insanları başta ülkemizde olmak üzere tüm dünyada en çok tüketilen meyvelerden biri olan misket üzümün, korona virüs yüzeyindeki belli bir enzime veya proteaza bağlanıp, işlevsiz hale getirdiğini ortaya koydu. Ancak uzmanlar, tezin kesinliğe kavuşması için daha fazla çalışma gerektiğini belirtti.

Korona virüs salgını hızlı bir şekilde can almaya devam ederken, virüse karşı nelerin iyi geldiği de tıp dünyası tarafından araştırılmaya devam ediyor. 

Popular Science’de yer alan habere göre North Carolina State Üniversitesi’nde çalışan bitki biyologlarının yürüttüğü yeni bir araştırmaya göre yeşil çay, misket üzümleri ve koyu çikolata gibi besin ya da meşrubatlarda bulunan kimyasal bileşenler, SARS-CoV-2 virüsündeki belli bir enzime veya proteaza(Proteinlerin parçalanmasından sorumlu enzim grubu) bağlanıp onun işlevini engellediğini belirtti. 

ENGELLENİRSE, VİRÜS ÇOĞALAMIYOR

Çalışmanın eş yazarı ve NC State’de bitki ve mikrobiyal biyoloji profesörü olan De-Yu Xie, proteazların hücre ile virüslerin sağlığı ve yaşaması için önemli olduğunu söyledi. Eğer proteazlar engellenirse, hücreler pek çok önemli işlevi (ör. çoğalma) yerine getiremiyor. 

“İSTEDİĞİMİZ KİMYASALLARI İÇERİYOR”

Xie, “Yeşil çay, Mpro‘daki bu cebin farklı bölgelerine bağlanan ve proteaza baskın gelerek işlevini sınırlayan, test edilmiş beş adet kimyasal bileşen barındırıyor. Misket üzümleri, kabukları ve tohumlarında bu kısıtlayıcı kimyasallardan içeriyor. Bitkiler, bu bileşenler sayesinde korunuyor. Bu sebeple, bitki yaprakları ile kabuklarının bu faydalı bileşenleri barındırıyor olması şaşırtıcı değil” şeklinde konuştu.  

DAHA FAZLA ÇALIŞMA GEREKİYOR

ABD Tarım Bakanlığı tarafından desteklenen çalışma, Frontiers in Plant Science bülteninde yayımlandı.Ancak araştırmada, bu besinlerin tüketilmesinin insanları COVID-19’dan koruyup korumadığına dair hiçbir şey söylenmedi. Araştırma insanlar üzerinde ve hücrelerin içerisinde değil, laboratuvarda ve yapay ortamda yapılmış. Şimdiye kadar bu besinlerin insanları COVID-19’dan koruduğuna yönelik hiçbir bulgu elde edilemedi.  
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.