Yeni başkan Kadir Özkaya, Barış Akademisyenleri için 'aleyhte', Can Atalay için lehte oy kullandı

Yeni başkan Kadir Özkaya, Barış Akademisyenleri için 'aleyhte', Can Atalay için lehte oy kullandı

Anayasa Mahkemesi, yeni başkanını seçmek için sandığa gitti. Yapılan oylamanın ardından Kadir Özkaya AYM Başkanı seçildi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu Özkaya'nın hukuk fakültesi mezunu olmaması dikkat çekti. Özkaya'nın da görev süresi 2 yıl sonra bitiyor.

Yüksek Mahkeme’de “iktidar bloğu” olarak bilinen bloğa yakın olduğu söylenen, buna karşılık TİP Milletvekili Can Atalay ile ilgili kararda, yargılamanın durdurularak, tahliyesi yönünde oy kullanan Özkaya’nın ismi, seçim öncesi kulislerde, “denge unsuru” olarak anılıyordu. İktidarın seçilmesine “tepki” göstermeyeceği bir isim olarak anılan Özkaya, uzun süredir başkanlık için adı geçen eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan’ın adaylık konusunda “çaba göstermediği” seçimde, çoğunluğu “iktidar bloğu” içerisinde gösterilen 9 üyenin oyuyla, rahat biçimde başkanlığa seçildi.

Erdoğan’ın atadığı üyeler arasından seçilen ilk başkan

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre Anayasa Mahkemesi’nin yeni başkanı Özkaya, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından mahkemeye atanan isimler arasından başkan seçilen ilk üye oldu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde memurluk, Tarım Kredi Kooperatiflerinde kontrolörlük görevlerinde bulunan Özkaya, 1993’te Danıştay tetkik hâkimliğine atandı.

Kasım 2004’te Anayasa Mahkemesi raportörlüğü görevine getirilen Özkaya, bu görevi sürdürürken, 2011’de, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSK) tarafından Danıştay üyeliğine seçildi.

Muhafazakâr kimliği ile tanınan Özkaya, Danıştay’ın 2010 referandumundan sonra üye sayısının arttırılmasıyla profilinin değiştiği bir dönemde Yüksek Mahkeme’ye seçilmiş oldu.

Buna karşılık, Gülen cemaatine yakın isimlerin ağırlıklı olarak seçildiği dönemde, tarikat-cemaat kimliğinin olmaması, “muhafazakâr ve Milli Görüş’e yakın” olarak tanınmasına rağmen kararlarında demokrat kimliğini öne çıkaran bir tavır alması takdir topladı.

2011’de Danıştay’da, Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılacak ve üç adayın belirleneceği seçimde Gülen cemaatinin kendi gösterdiği adayların seçilmesi için büyük çaba harcaması üzerine, Özkaya da aday oldu. Ancak en yüksek oyu alan üç aday arasına giremedi.

2014’te ise 17/25 Aralık krizinin etkisiyle Danıştay’daki havanın da dağılması, Özkaya’nın Anayasa Mahkemesi üyeliği seçiminde en yüksek oyu alan üç isimden biri olmasını sağladı. Erdoğan, bu üyeler arasından Özkaya’yı Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçti.

İktidara yakın profil çizdi

Özkaya, Anayasa Mahkemesi üyeliği süresince “iktidar bloğu” olarak gösterilen, kritik dosyalarda iktidarın görüşlerine yakın çizgide oy kullanan arasında yer aldı. Ancak bu bloktaki diğer üyelerden farklı olarak, kimi zaman, “muhalefet bloğu” adı verilen blokla birlikte hareket ettiği kritik davalar da oldu.

Özkaya, sansür düzenlemesi olarak bilinen Dezenformasyon Yasası, Barış Akademisyenleri’nin hak ihlali başvurusu gibi davalarda, iktidar bloğu ile hareket ederken, TİP Milletvekili Can Atalay dosyasında, muhalefet bloğu ile aynı yönde karar verdi.

Özkaya, 2020 ve Mart 2024’te, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili görevine de seçildi. Seçime de başkanvekili kimliği ile girdi. Özkaya, 12 yıllık görev süresinin dolacağı Aralık 2026’ya kadar başkan sıfatıyla görev yapacak.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.