Karar onaylandı, Emin Çölaşan'a Fetö'den hapis!
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay ile gazetenin bazı yazarları, yetkilileri ve çalışanlarının yargılandığı davada kararını açıkladı. 9 sanıktan, gazetenin yazarlarından Emin Çölaşan ve Necati Doğru 3 yıl 6 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırıldı. 5 sanık da en az 2 yıl 1 ay hapis cezası aldı.
Mediha Olgun'un "dosya kapsamı, toplanan deliller, atılı suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması" gerekçesiyle beraatine karar verildi.
Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunan gazetenin sahibi Burak Akbay'ın dosyası ise ayrıldı.
Sanıklar, Gülen yapılanması kastedilerek "silahlı terör örgütünü yönetmek", "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" ve "silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etme" suçlamalarıyla yargılanıyordu.
Haberin sonu
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gazete çalışan ve yazarları için öngördüğü cezalar şöyle:
- Sözcü yazarı Emin Çölaşan: 3 yıl 6 ay 15 gün
- Sözcü yazarı Necati Doğru: 3 yıl 6 ay 15 gün
- Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz: 3 yıl 4 ay
- sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin: 3 yıl 4 ay
- sozcu.com.tr Haber Koordinatörü Yücel Arı: 2 yıl 1 ay
- Sözcü gazetesinin muhabiri Gökmen Ulu: 2 yıl 1 ay
- Sözcü gazetesinin muhasebe görevlisi Yonca Yücekaleli: 2 yıl 1 ay
Emin Çölaşan: Boş bir davadır
Mahkemenin kararı açıklamadan önce son sözlerini sorduğu sanıklardan yazar Emin Çölaşan, "Hakkımızda açılan boş bir davadır. Aleyhimize ne belge ne tanık vardır. Lafı uzatmadan beraatimi istiyorum" dedi.
Dava kapsamında 2017 yılında 6 ay tutuklu kalan gazeteci Gökmen Ulu ise "Hakkımızda dayanaksız iftiralar çürümüştür. Hukuka aykırı suçlama ile mağdur edildik." ifadesini kullandı.
Davanın 18 Nisan'da görülen celsesinde, savcı esas hakkındaki mütalaasını açıklamış; Emin Çölaşan, Necati Doğru, Gökmen Ulu, Mediha Olgun, Metin Yılmaz, Mustafa Çetin, Yücel Arı ve Yonca Yücekaleli'nin "Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisleri istenmişti.
Sanık Mediha Olgun'un ise etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanması da talep edilmişti.
Delilsiz dosyadan çıkan ceza
Sözcü gazetesi avukatı Celal Ülgen karardan sonra, gazete çalışanlarına yönelik bütün iddiaları birer birer çürüttükleri halde bu cezaların çıktığını kaydederek "Beraat etmesi gereken gazetecilerin ve FETÖ düşmanlığıyla bilinen gazetecilerin FETÖ propagandasından dolayı ceza alması, gazetecilerin lekelenmeme hakkını ihlal etmiştir. Türkiye'de yargı bağımsız değil. Yargıçlar kendilerinin ve çocuklarının geleceklerinden korktukları için topu bir üst mahkemeye atıyorlar" diye konuştu.
Avukat Celal Ülgen kararla ilgili olarak önce istinaf mahkemesine sonra Yargıtay'a gidileceğini de hatırlattı.
Gazetenin avukatlarından İsmail Yılmaz da, "Delilsiz bir dosyadan müvekkillerimize haksız ceza verilmişti" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.