DEM Parti'li Koçyiğit anayasa tartışmalarına yanıt verdi: 'AKP'nin istikbali için mücadele etmedik'
DEM Parti Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir dönem daha seçilebilmesi için yapılacak anayasa değişikliğine DEM Parti'nin destek vereceği iddialarını reddetti.
DEM Parti Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, yeni çözüm süreciyle eş zamanlı başlayan Anayasa değişikliği tartışmalarında partisinin tavrının nasıl olacağını katıldığı yayında açıkladı.
AKP iktidarının çözüm süreciyle birlikte Dem Parti'nin desteğini alarak anayasa değişikliği yapmayı hedeflediği, böylece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir dönem daha cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin önünün açılacağı sürecin başından beri ortaya atılan iddialar arasındaydı.
Koçyiğit, Tele1 TV'de katıldığı yayında sunucu Burçin Atılgan'ın konuya ilişkin sorusuna "Bütün muhalefet dışında kalmış, toplumun önemli bir kesimi karşısında duruyor ama biz o anayasaya evet diyeceğiz? Böyle bir şey olamaz bu bizim temel ilkelerimize aykırıdır. Bu bizim kendimizi reddetmemiz anlamına gelir, böyle bir şey mümkün değil" sözleriyle yanıt vererek iddiaları reddetti.
'Arkadaşlarımız bunun için cezaevine girmedi'
Koçyiğit'in yayında "Hepimizin sürecin bir öznesi ve taşıyıcısı olması burada çok temel bir mesele. Bunu AKP'ye yarayacak bir süreç tartışmasından çıkarmamız gerekiyor. Bu barış meselesi" açıklamasının üzerine, Burçin Atılgan, "Ama öyle görünmüyor mu Sayın Koçyiğit Anayasa konusunda özellikle" sorusunu yöneltti. "Hayır kesinlikle böyle değil" diyen Koçyiğit'in yanıtı şöyle oldu:
"Bu yüzyıllık meseleyi, 40 yılı çatışmalı geçmiş bir meseleyi, Kürt sorununu getirip AKP'ye ve AKP'nin de yeniden bir seçim kazanma meselesine indirgediğimizde, oraya sıkıştırdığımızda hem meseleyi gerçek anlamda ıskalamış hem de bütün bu süreçlere katkı koyan ve mücadele eden insanlara çok büyük bir haksızlık yapmış oluruz. Hiçbirimiz, en azından DEM Parti'de siyaset yapanlar olarak AKP'nin istikbali için mücadele etmedik. Arkadaşlarımız AKP'nin bir dönem daha iktidarda kalması için cezaevlerine girmediler.
"Hepimiz temel hak ve özgürlükler ve bu ülkenin demokratikleşmesi için mücadele ediyoruz. Bu nedenle Kürt sorunu gibi bir meseleyi getirip AKP'ye, Erdoğan'ın yeniden bir dönem daha seçilmesine indirgemek büyük bir haksızlık açıkçası. Bizim masamızda yeni bir anayasa olacak da AKP desteğe gelecek de biz de ona destek vereceğiz' diye bir başlık ya da gündem yok."
'AKP'nin mutfağında pişmiş bir anayasa evet deme imkanımız yok'
Bu açıklamaların ardından Atılgan, "Böyle bir teklif geldiğinde olmayacak mı peki böyle bir şey" sorusunu yöneltti. Koçyiğit'in açıklamaları şöyle:
"Anayasa tartışması bu ülkede her partinin ne kadar gündemindeyse bizim de o kadar gündemimizde. Meclis Başkanının, Meclis'te grubu bulunan ve bulunmayan partilere ziyareti yaptığı sırada gündeme geldi. Ama bizim anayasa tartışmasız geçmiş bir tartışma. Biz 12 Eylül Anayasa'sından herkes gibi kurtulmak istiyoruz. Ama yerine konulacak şeyin yöntemi, zamanlaması, içeriği, bunların her biri bizim açımızdan çok temel kriter.
"Yani AKP'nin mutfağında pişmiş, sadece AKP'nin ihtiyacına göre şekillenmiş, onun siyasi motivasyonuna ve çıkarlarına hizmet edecek bir anayasaya DEM Parti'nin oturup evet deme imkanı yok.
"Biz bu meseleye ilkesel bir yerden bakıyoruz. Bütün Türkiye halklarını kapsayacak, bu ülkede yaşayan her bir yurttaşın 'evet, bu benim toplumsal sözleşmem' diyebileceği, içinde kendisini eşit, özgür hissedebileceği bir anayasa bizim anayasamız olabilir, bizim destek verebileceğimiz bir anayasa olabilir.
'Demokratik cumhuriyet için demokratik anayasa'
"Yani bütün muhalefet dışında kalmış, toplumun önemli bir kesimi karşısında duruyor ama biz o anayasaya evet diyeceğiz? Böyle bir şey olamaz bu bizim temel ilkelerimize aykırıdır. Bu bizim kendimizi reddetmemiz anlamına gelir, böyle bir şey mümkün değil. Ama demokratik, çoğulcu, eşitlikçi, özgürlükçü, toplumun genel ekseriyetini içine alan, en geniş zeminde tartışılan ve en geniş zeminde kabul gören anayasaya tabii ki omuz ve destek veririz.
"Zaten bir çalışmamız da var ve o gün geldiğinde de her bir maddesine, her bir değişikliğe ilişkin kendi önerilerimizi de yaparız. Ama bugünkü tartışmayı, Kürt sorununun demokratik çözümünü anayasadaki bir maddenin değiştirilip Sayın Cumhurbaşkanının yeniden seçilmesine indirgemeyi çok yanlış ve yanılgılı olarak bulduğumuzu ifade edelim, bizim gündemimizde yok.
"Fakat bu tartışmalar ve süreç ilerlediğinde en nihayetinde varması gereken yer demokratik bir anayasadır. Demokratik bir cumhuriyet ancak demokratik bir anayasayla inşa edilebilir."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.