Uyuşturucu baronundan rüşvet aldıkları iddia edilen hakimler göreve iade edildi

Uyuşturucu baronundan rüşvet aldıkları iddia edilen hakimler göreve iade edildi

Uyuşturucu baronu 'Tombul Jos'un Türkiye'deki işlerini yürüten isimlerin tahliyesinin ardından rüşvet iddiası gündeme geldi. Soruşturmanın ardından açığa alınan mahkeme heyetinin iki üyesi göreve geri döndü.

Türkiye’de son yıllarda artan yabancı uyuşturucu mafya liderlerinin faaliyetleri yargıyla ilgili iddiaları da beraberinde gündeme getirdi.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers'in Türkiye'deki faaliyetlerini yürüttüğü iddiasıyla yargılanan Abdullah Alp Üstün'ü rüşvet karşılığında tahliye ettiği iddiasıyla açığa alınan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin iki üyesi göreve geri döndü.

İhraç istemiyle Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) soruşturma yürüttüğü heyet üyeleri Arzu A. ve Veysi G. göreve iade edilirken, mahkeme başkanı Oktay A. hakkında henüz bir karar verilmedi.

Cezaevinden çıktılar: 750 bin dolar iddiası

'Tombul Jos' olarak bilinen uyuşturucu baronunun aynı zamanda akrabası da olan Abdullah Alp Üstün, iddiaya göre 750 bin dolar rüşvet karşılığında 5 Temmuz 2024'te görülen duruşmada tahliye edildi. Üstün'le birlikte oğlu Efe Alp ve davanın sanıkları Aziz Demir, Bahadır Mert Oğur, Eric Schroeder, Selçuk Aydın ile Wilhelmus Adrianus Leijdekkers cezaevinden çıktı.

İtiraz sonuçlanana kadar firar ettiler

Tombul Jos'un Türkiye ayağı olarak bilinen Üstün'ün ve ekibinin tahliyesinden hemen sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı karara itiraz etti. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarttı. Ancak tahliye edilen sanıklardan yalnızca Aziz Demir yakalanabildi. Üstün ve oğlunun da aralarında olduğu diğer sanıklar firar etti.

Açığa alındılar; soruşturmada suç delili bulunamadı

Delil yetersizliği nedeniyle verilen tahliye kararının ardından HSK, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında soruşturma başlattı. HSK Teftiş Kurulu'nun yaptığı incelemenin ardından hazırlanan raporda, duruşma savcısının bütün sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etmesi, dosyada bulunan deliller ve kara para aklanmasına ilişkin hazırlanan detaylı MASAK raporuna rağmen mahkeme başkanının 15 sanığın tahliyesine karar verdiği belirtildi.

Raporda HSK müfettişleri mahkeme başkanı Oktay A. ve mahkeme üyeleri Arzu A. ile Veysi G.'nin ihracını talep etti. 2024 yılının ağustos ayında mahkeme başkanı ve üyeler açığa alındı.

Yürütülen soruşturmanın ardından, mahkeme üyeleri Arzu A. ile Veysi G.' hakkında bir suç unsuru bulunamadı ve göreve iadelerine karar verildi. Mahkeme başkanı Oktay A. ile ilgili karar ise henüz verilmedi.

Sierra Leone'de ortaya çıktı: Devlet başkanının kızıyla evlendi

Geçen yıl haziran ayında Hollanda mahkemeleri tarafından kokain kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 24 yıl hapis cezasına çarptırılan Tombul Jos'un izine Afrika ülkesi Sierra Leone'de rastlandı. 1 Ocak 2025’te, Sierra Leone’nin Tihun şehrindeki St. Joseph Katolik Kilisesi’nde düzenlenen ayinde Leijdekkers’in kameralara yansıdığı görüldü.

33 yaşındaki Leijdekkers'ın Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio'nun iki sıra arkasında bir kadınla yan yana olması ise dikkat çekti. Sierra Leone'de üst düzey koruma altına olduğu belirtilen Tombul Jos'un, ülkenin devlet başkanı Julius Maada Bio'yla yakın ilişki içinde. Güvenlik kaynaklarına göre Tombul Jos, devlet başkanının kızı Agnes Bio ile evli.

107521.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.