Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'da stres taşıyan fay hatlarını açıkladı

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'da stres taşıyan fay hatlarını açıkladı

Birçok deprem uzmanının aksine İstanbul'da 7 ve üzerinde deprem beklemeyen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy uyardı: "Yalova Çınarcık'tan Esenköy'e gelen fay hattı ile Gemlik ve Mudanya fay hattı ile stres taşıyan fay hattı olarak tanımlanmaktadır."

Maraş depremlerinin ardından deprem riski olan bölgeler ve alınması gereken önlemler gündemde. Deprem uzmanları da konuyla ilgili görüşlerini açıklamaya devam ediyor. Marmara Denizi'nde 9 Nisan'da meydana gelen 3.1 büyüklüğündeki depremi yorumlayan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bu depremin Yalova-Çınarcık'ta kırılan fayın Esenköy-Teşfikiye-İmralı hattının batısında olan bir deprem olduğunu açıkladı.

Yeniçağ'dan Merve Kızılalp'e konuşan Üşümezsoy özetle şunları söyledi:

"Deprem hattı Çınarcık'ta 1999 yılında kırılan depremin hattıdır. Bu hattın devamı olarak Esenköy-Bandırma'ya dönen bir hat. Bu hattın diğer bir kolu ise İmralı Adası'ndan geçmektedir.

Kuzey Marmara'da ise Orta Marmara'daki 7.2'lik deprem olacak yerde, Silivri ve Kumburgaz çukurunun olduğu yerde, fay hattı 2016 Eylül ayında kırılmıştır. Bu fay hattı Kumburgaz çukurunda Büyükçekmece'de bitmektedir.

Doğuya yani İstanbul'a doğru Büyükçekmece ve Yeşilköy arasında bir fay hattı söz konusu değildir. Orada olan ve orta sırtı kestiği söylenen Yeşilköy ve Büyükçekmece arasındaki fay Adalar fayının devamıdır. Adalar fayının ölü olduğu gibi bu fay da tamamen ölüdür.

Yani Marmara Denizi'nin orta sırtında Kumburgaz Çukuru ve orta sırttaki iki fayı birleştiren 50 ve 70 kilometrelik fayda 7 ya da 7.2'lik bir deprem hipotezi çürümektedir.

1894 yılında kırılan Çınarcık fayı ise mavi ile gösterilmiştir. Ölü Adalar ise beyaz ile gösterilmiştir. Ölü fayların yan altı bir bileşeni yoktur. Orta Marmarayı kesen bir sırtı da bulunmamaktadır. Bu açıklamayı bir çok kez yapmış olmama rağmen Kahramanmaraş'taki deprem sonrası sürekli toplumun yanıltılmaması gerekir.

Çınarcık fayından güney batıya İmralı'ya ve Bandırma'ya giden fay hattı ise kırmızı ile gösterilmiştir. Yıldızla gösterilen deprem İmralı çukurunun sınırında bulunan kesimde yer almaktadır.

İmralı çukurundaki fay hattı mavi ve beyaz ile gösterilenler 1894'te, 1912'de ve 1999'da kırılan faylardır. Kırmızı çizgi ise Kumburgaz fayıdır. Yalova Çınarcık'tan Esenköy'e gelen fay hattı ile Gemlik ve Mudanya fay hattı ile stres taşıyan fay hattı olarak tanımlanmaktadır." 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.