Milli Eğitim Bakanına göre eğitimde fırsat eşitliğine karma okullar engel oluyor
Çocuk yaşta zorla evlendirmeler, ekonomik koşullar gibi nedenlerle kız çocuklarının eğitime erişemediği raporlarla ortaya konurken Milli Eğitim Bakanı, eğitimde fırsat eşitliğinin önündeki engeli karma okullar olarak gösterdi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 'bazı ailelerin kız çocuklarını erkeklerle aynı okula göndermek istemediğini' öne sürerek, bu durumun eğitimde fırsat eşitliğini etkilediğini savundu.
Bakan Tekin, bu sorunu çözmek adına kız çocuklarına özel okullar açılabileceğini belirterek, "Kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin en baştaki argümanı, çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum, oluyor. O zaman veliyi ikna etmek için biz, kız okulları da açabilmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu tür talepleri dikkate alarak eğitim politikalarını şekillendirebileceğini belirten Tekin, kız çocuklarının eğitim hakkından mahrum kalmaması adına her türlü çözümün değerlendirileceğini kaydetti.
Raporlar ne diyor?
Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı "Millî Eğitim İstatistikleri 2023-2024" verilerine göre Türkiye'de, okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde 9 milyon 600 bin 891'i erkek, 9 milyon 109 bin 374'ü kız olmak üzere toplam 18 milyon 710 bin 265 öğrenci örgün eğitim alıyor. Örgün eğitimde ayrıca okul öncesinde 1 milyon 954 bin 202, ilkokulda 5 milyon 644 bin 386, ortaokulda 5 milyon 314 bin 796, ortaöğretimde 5 milyon 796 bin 881 öğrenci eğitim alıyor.
Eğitim-Sen verilerine göre ise, Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon kız çocuğu örgün eğitimin dışında kaldığını kalıyor. Ancak net rakamı açıklamak, Bakanlık, 2020 yılından bu yana devamsızlık verilerini paylaşmadığı için mümkün değil.
Eğitim Reformu Girişimi'nin raporuna göre de kız çocuklar, ev içinde veya dışında çalışmaları, çocuk yaşta ve zorla evlendirilme vb. nedenlerle eğitim dışına çıkabiliyorlar. Ayrıca okulda temiz ve güvenli tuvalete, temiz suya, hijyenik ped gibi menstrüel ürünlere erişememe ve regl nedeniyle zorbalığa uğrama gibi nedenlerle kız çocukların devamsızlık yaptığı ya da eğitim dışına çıktığı da biliniyor. Var olan sorunlara artan yoksulluk, özellikle çocuk yoksulluğu eklenince kız çocukların karşılaştığı engeller artıyor, sorunlar derinleşiyor.
TÜİK verilerine göre 2021’de gerçekleşen resmi evliliklerin yüzde 2,3’ünde 16-17 yaş grubundaki kız çocuklar evlendirildi. Bu oran aynı yaş grubundaki oğlanlar için yüzde 0,1 oldu.
2019 Çocuk İşgücü Anketi’ne göre Türkiye’de 5-17 yaş grubunda yaklaşık 720 bin çocuk çalışıyor. Bu sayının 508 bini oğlan, 212 bini kız çocuklardan oluşuyor. 5-17 yaş grubunda kızların yüzde 51,3’ü ev işlerine yardımcı olurken oğlanlarda bu oran yüzde 40.
Kız çocuklar ev içi emek ve bakım faaliyetlerine daha fazla zaman harcıyorlar. “Genellikle” ev işi yaptıklarını söyleyen kız çocuk sayısı oğlan çocuk sayısının neredeyse iki katı, bu oran bakım emeğinde ise iki kattan fazla.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.