AKP'den rapor: Suriye'de neler yaşanıyor, neye ihtiyaç var?
AKP'nin Suriye'nin yeni dönemine ilişkin hazırladığı raporda, ülkedeki mevcut durum ve atılacak adımlar yer aldı. Rapora göre, Suriye'nin ayağa kalkması için yerel yönetimler arasında karşılıklı yakınlık kurulması gerekiyor.
Suriye’de HTŞ öncülüğündeki cihatçı grupların Esad yönetiminin devirmesinin ardından geçiş hükümeti kuruldu.
Kasaba ve köylerin kendi kendine ayağa kalkması imkansız
AKP, Suriye'deki son durumla ilgili kapsamlı bir rapor hazırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan rapora göre; tüm şehirlerde zafer duygusu hâkim ama tedirginlik bitmiş değil. Kasaba ve köylerin kendi kendine ayağa kalkması imkansız. Kalkınma için BM ve AB fonları şart. Türkiye'deki belediyeler yardım edebilir.
Halkta endişeler devam ediyor
Hükümete yakın Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; Suriye halkında, iç savaş ve totaliter bir rejim altında yaşamış insanların refleksi bulunuyor. Şehirlerin harabeye döndüğünün altının çizildiği raporda, insanların, “Yarın ne olacak? Düzen nasıl kurulacak? Yeni çatışmalar olacak mı? PYD/YPG tasfiye edilecek mi? Ülkenin toprak bütünlüğü sağlanacak mı?” gibi endişelerin bulunduğu belirtildi.
Yağmalar yaşandı, temel hizmetler tükenmiş durumda
AKP İnsan Hakları Birimi tarafından hazırlanan raporda, Suriye halkının büyük bir bekleyiş içerisinde olduğuna dikkati çekilerek, şehirlerde sadece bir yıkım olmadığı, yağmalar da yaşandığı, enerji, gıda, sağlık vb. hizmetlerin tükenmiş durumda olduğuna yer verildi. Raporda, ülkede acil giderilmesi gereken birçok ihtiyacın bulunduğu belirtilirken, telefon ve internet hizmetinin yok denecek kadar az bir şekilde verilebildiği kaydedildi. Halep ve Şam gibi büyük şehirlerin belirli destekler sağlandıktan sonra, kendi kendini ayağa kaldırabileceği, ama kasaba ve köylerin ayağa kalkmasının imkânsıza yakın olduğu, baştan sona yeniden inşa edilmesi gerektiğine dikkati çekildi.
‘Yerel yönetimler arasında yakınlık sağlanmalı’
Geri dönüşün sağlanması için insanların güvende olduklarını hissedecekleri bir ortamın hazırlanmasının gerektiğinin belirtildiği raporda, “Suriye hükûmeti ile Türkiye hükümeti yakın çalışmalı. Bu yakınlık yerel yönetimler arasında da sağlanmalı. Çeşitli sağlık sorunları var, hastaneler hizmet veremiyor. Şehirlerin kalkındırılması için BM ve AB fonları gerekiyor” ifadeleri yer aldı. Birçok bölgenin hayalet kasabaya dönüştüğü, işkence merkezlerinin korkunç ve iğrenç boyutta olduğuna dikkati çekilirken, toplu mezar sayılarının da artmasından endişe ediliyor.
Bunun yanı sıra Suriye’deki şehirlerin kalkınması için önümüzdeki günlerde Türkiye’deki bazı şehirlerin Suriye’deki şehirlerle “Kardeş şehir” ilan edilmesinin gündemde olduğu da öğrenildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.