Vakıf üniversiteleri sözleşmeye uymuyor: Yıllık zam yüzde 252 oldu

Vakıf üniversiteleri sözleşmeye uymuyor: Yıllık zam yüzde 252 oldu

Vakıf üniversiteleri yıllık ücretlerine zam yapmayı sürdürüyor. Yıllık zammın yüzde 10’u geçmeyeceğini taahhüt eden üniversiteler, şartlara uymuyor. Öğrenciler ise "Söz verdiler tutmadılar" diyor.

Vakıf üniversiteleri 2022-2023 öğretim yılında ücretlerine yüksek oranda zam yaptı. En çok zam yapan üniversitelerin başında Doğuş Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi geliyor. Doğuş Üniversitesi’ne yeni kayıt olacak olan öğrencilerin yıllık ücreti hiç burs almadığı takdirde 154 bin TL’ye kadar çıkıyor. Beykent Üniversitesi’nde ise bu ücret 194 bin TL’yi buluyor. 

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, yeni kayıt olan öğrencilerin yıllık ücretinin yanı sıra, hâlâ eğitimine Doğuş Üniversitesi’nde devam eden öğrencilerin yıllık eğitim ücretlerine sözleşmede belirtilenin üzerinde zam yapıldı. Örneğin, geçen sene yıllık 27 bin TL ücret ödeyen bir hukuk fakültesi öğrencisine bu yıl 76 bin TL ücret ödemesi çıkartıldı. Beykent Üniversitesi’nde de durumun farklı olmadığı aktarıldı. Psikoloji bölümünde okuyan ve geçen sene yıllık 30 bin TL ödeme yapan bir öğrenciden bu yıl 117 bin TL ücret istendi. 

Öğrencilerin yıllık ücretlerinde en fazla yüzde 10 zam yapacağını taahhüt eden Doğuş Üniversitesi’nin zamları yüzde 252’yi bulurken, Beykent Üniversitesi’nde yüzde 289’a yükseldi. Doğuş Üniversitesi’nde yüzde 25 burs ve yüzde 15 tercih bursu alan bir öğrenci BirGün’e yaptığı açıklamada, “Önceki yıllarda da artış oluyordu ancak bu kadar yüksek bir zam olmamıştı. Bir önceki yıla göre 2 bin veya 3 bin TL gibi artışlar oluyordu. Ben burslu olmama rağmen geçen senenin neredeyse 3 katı ücreti ödemem isteniyor. Okulun girişinde ‘Okuduğun süre boyunca eğitim ücret artışı yıllık yüzde 5’i geçmeyecek’ yazılı bir pankart asıldı” dedi.

Beykent Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci ise şunları söyledi: “Üniversite bize verdiği sözü tutmuyor. Geçen sene hepimize yıllık ücret artışının yüzde 5’i geçmeyeceğine dair taahhüt verip sözleşme imzaladılar. Şu anda ise bizden 3 katı ücret talep ediyorlar. Enflasyonun bu derece artacağını kimse tahmin edemezdi ama üniversite imzaladığı sözleşmeye uymak zorunda.”

Yapılan bu zamların artış oranı, Doğuş Üniversitesi öğrencilerinin sözleşmelerinde yer alan birinci maddede, “Okulun ara sınıflarının eğitim ücreti, bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücrete (Y.İ-ÜFE+TÜFE)/2 oranına en fazla yüzde 5 artış; okulda devam eden öğrencilerin ücreti ise, öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen eğitim ücretine, (Y.İ-ÜFE+TÜFE)/2 oranına en fazla yüzde 5 artış yapılarak hesaplanır” ifadeleri yer alıyor.

Sözleşmede yer alan bu maddeye göre, öğrencilerin yıllık eğitim ücretlerine en fazla yüzde 117.105 oranında artış yapılabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.