Engelliler 2 bin 927 atamadan memnun kalmadı: "Büyük bir hayal kırıklığı oldu, çünkü bekledikleri rakam 10 bindi"

Engelliler 2 bin 927 atamadan memnun kalmadı: "Büyük bir hayal kırıklığı oldu, çünkü bekledikleri rakam 10 bindi"

Kamuda yapılan 2 bin 927 atama engellileri memnun etmedi. Engellilerin Ekonomik Hakları Platformu Sözcüsü Turhan İçli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın 6 bin atama sözü verdiğini belirterek, hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etti.

Engellilerin Ekonomik Hakları Platformu Sözcüsü Turhan İçli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın 6 bin atama sözü verdiğini belirterek, “Derya Yanık Hanımefendi, 6 bin atamanın önümüzdeki süreçte gerçekleştirileceğini söylemişti. Biz de ‘6 bin fena bir rakam değil’ diye düşündük. Fakat rakam 2 bin 927 olarak gerçekleşince büyük bir hayal kırıklığı oldu. Çünkü bekledikleri rakam 10 bindi” diye konuştu.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Engelli Kamu Personeli Atama Töreni’nde 2 bin 927 engellinin ataması yapılmıştı.

Engelliler Yasası’na göre yılda dört kez engelli ataması yapılması gerekiyor. Ancak bugüne kadar buna uyulmadı. 2018 ve 2019 yıllarında hiçbir engelli ataması yapılmadı. 2021 yılında bin 961 kişi, 2022’de de 2 bin 927 engelli ataması yapıldı. Engelliler, kamudaki yüzde 3, yüzde 4 kotalarının doldurulmadığını söylüyor.

“BAKAN DERYA YANIK ‘6 BİN ATAMA’ SÖZÜ VERMİŞTİ, HAYAL KIRIKLIĞI OLDU”

Engellilerin Ekonomik Hakları Platformu Sözcüsü Turhan İçli, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, engellilere verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirterek, “Engelliler arasındaki işsizlik oranı o kadar yüksek ki yılda 2-3 bin engelli istihdam ederek bu rakamı geriye çekme olanağına sahip değilsiniz. Bizim, atama sayısından beklentimiz 10 bin civarındaydı. Engelliler Konfederasyonu Başkanı Fermani Kurtel, Bakan’la görüştü. Derya Yanık Hanımefendi, 6 bin atamanın önümüzdeki süreçte gerçekleştirileceğini söylemişti. Biz de ‘6 bin fena bir rakam değil’ diye düşündük. Fakat rakam 2 bin 927 olarak gerçekleşince büyük bir hayal kırıklığı oldu. Engelliler büyük bir hayal kırıklığı içerisindeler. Çünkü bekledikleri rakam 10 bindi. Ne Derya Yanık Hanımefendi’nin dediği ne engellilerin beklediği oldu” diye konuştu.

"EKPSS’DE 90 ÜZERİNDE PUAN ALANLAR İŞE GİREBİLDİ, 90 ALTINDA PUAN ALANLAR İŞE GİREMEDİ"

Devlet memuru olabilmek için Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (EKPSS) girerek tercih yapan engellilerden 90 ve üzerinde puan alanların atamasının yapıldığını belirten İçli, “700 engelli alımı gerçekleştirildi. 90 ve üzerinde puanı olanlar işe girebildiler. Daha altı puan alanlar işe giremediler. Lise düzeyindeki engelli alımı da çok düşük tutuldu. Oysa işe başvuranların önemli bir bölümü lise mezunudur. Şimdi birtakım kadrolar aranıyor, genellikle engelliler alanında başvuru yapılamayacak kadrolar açılıyor. Yüksel lisans olması bekleniliyor. Kaç tane engelli yüksek lisans sahibi olabiliyor bu ülkede” diye sordu.

"10 BİN CİVARINDA AÇIK VAR"

İçli, "Bugünkü yüzde 3 kotalarına göre düşünürsek açık, şu anda 10 bin civarında. Engelli ataması, bundan üç yıl öncesine kadar en az iki defa yapılıyordu. 2-3 yıldan beri maalesef iki binli rakamlarda kalıyor. Hatta geçen dönem es geçiliyordu. Son şeyde, aralıkta atama yapıldı. Ondan önceki yıl hiç atama yapılmadı" dedi.

"ENGELLİ KOTASI YÜZDE 6'YA ÇIKARILSIN"

İkinci bir atama talep ettiklerini vurgulayan Turhan İçli, "Bu atamada şu anda doldurulmayan kadroların tamamının doldurulmasını talep ediyoruz. İkinci olarak; kotalar yüzde 6’ya çıkarılsın. Bu, yasayla yapılabilecek bir iş. Üçüncüsü; destekli istihdam yöntemleri var. Bu yöntemlere de Türkiye’nin hızla girmesini, oradan da istihdam alanlarının açılmasını istiyoruz" diye konuştu.

"HANEDE ÇALIŞAN SAYISINA GÖRE DEĞİL, ENGELLİNİN ELİNE GEÇEN GELİRE GÖRE HESAP YAPILSIN"

İşsiz engellilerin engelli aylığından faydalanma şartlarının da ağır olduğunu söyleyen İçli, işsiz bir engellinin para yardımından yararlanabilmek için geçtiği aşamaları şöyle anlattı:

“Asgari ücretin altıda bir geliri olacak ve hane içinde fert başına düşen gelir hesabına göre yapılacak. Örneğin ben, beş kişilik bir ailenin içerisindeyim. Ailede bir-iki kişi çalışıyorsa o gelirler toplanıyor, beşe bölünüyor. Ben işsiz olsam bile benim gelirim varmış gibi sayılıyor. Sanki asgari ücretin 3’te 1’i üzerinde bir gelir sahibiymişim gibi muamele görüyorum. Biz, bizzat engellilerin eline geçen gelire göre hesap yapmak gerektiğini söylüyoruz. O yönde de bir yasa teklifimiz var. Engelliler bir yandan yardımlardan yararlanmaya çalışıyor, bir yandan bakım hizmetinden yararlanmaya çalışan var. Engelliler, ailenin desteği veya belediyelerin sosyal yardımlarıyla geçinmeye çalışıyorlar.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.