Bakan’dan asgari ücret mesajı: Kriter enflasyona ezdirmemek

Bakan’dan asgari ücret mesajı: Kriter enflasyona ezdirmemek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "asgari ücret artışı konusunda vatandaşı enflasyona ezdirmeyecek bir tutar olması için gayret edeceğiz" dedi. Bakan Işıkhan, Belediye borçlarıyla ilgili de konuştu.

Asgari ücrette komisyon toplantısı için geri sayım devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, enflasyonu işaret etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ekonomim’e konuştu. 10 Aralık’ta başlayacak olan asgari ücret görüşmeleri öncesinde asgari ücret artışına dair değerlendirmeler yaptı ve “Yine vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyecek bir tutar ile işçilerimiz ve işverenlerimizin maksimum faydasına olacak ortak bir rakam olması için gayret edeceğiz” dedi.

Işıkhan, son 3 yılda enflasyonun üzerinde artışlar yaptıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da asgari ücretle ilgili enflasyona işaret etmişti. Ancak enflasyon oranındaki artışın gerçekleşen enflasyon mu yoksa hedef enflasyon mu belirsizlik sürüyor. Merkez Bankası, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38'den yüzde 44'e, 2025 tahmini de yüzde 21 seviyesine çıkarttı. Merkez Bankası’nın asgari ücretle ilgili yüzde 25’lik artış yapılmasını öngörüyor.

Yeni çalışma modelleri

Röportajında “Sıfır Saat Sözleşmeler Mikro İşler (Mini Jobs), Faaliyet Bazlı Çalışma Serbest Çalışma ve Dijital Platform Çalışması” gibi yeni çalışma modelleri incelediklerini belirten Bakan Işıkhan, “Yeni nesil çalışma modellerini özellikle kadın, genç ve engelliler gibi işgücü piyasasında dezavantajlı konumda olan kişilerin işgücü piyasasına katılmalarını ve kalıcı olmalarını sağlamak için geliştiriyoruz. Söz konusu modelleri geliştirirken işçi haklarından geri adım atılmayacak olup işçi ve işverenlerimizin mutabakatını arayacağız. Modellerin güvenceli olması da kesinlikle dikkat edeceğimiz bir husus. Her konuda olduğu gibi burada da sosyal diyalog mekanizmalarını en doğru şekilde işleteceğiz” dedi.

bakan-isikhan-dan-duzenleme-mesaji-calisma-modelleri-degisecek-mi.jpg
Bakan Işıkhan

Belediye borçları

Belediyelerin borçlarıyla ilgili tartışamlar da devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde belediyelerin borçlarıyla ilgili yapılan işlemlere Cumhurbaşkanlığı kararıyla belediyelere ait şirketler de eklenmişti.

Bakan Işıkhan, belediyelerin borçlarına ilişkin olarak da konuştu.

Belediye şirket borçlarındaki yükselişlerin Sayıştay raporlarına da yansıdığını belirten Işıkhan, Cumhurbaşkanı Kararlarının tüm belediyeleri kapsadığını ve kimsenin muaf tutulamayacağını savundu.

Çözüm yolları arayanlara kapılarının açık olduğunu söyleyen Işıkhan, belediye şirketlerinin toplam prim borcu tutarının Eylül 2024 itibariyle yapılandırmada olanlar dahil 139 milyar 682 milyon TL olduğunu kaydetti.

İcra ve kesinti süreçlerine dikkat çekerek Işıkhan, “Borçların defaten ödenememesi halinde tecil ile taksitli ödeme ve satış kabiliyeti bulunan gayrimenkul teklifleri ile borçların ödenebileceği hususları devamlı olarak hatırlatılmaktadır. Buna rağmen borçların ödenmemesi halinde belediye ve şirketlerinin borçları, genel bütçe paylarından kesinti yoluyla tahsilat da dahil olmak üzere kanunların verdiği yetki, sorumluluk ve görevler çerçevesinde icra yoluyla takip ve tahsilat süreci işletilecektir” diye konuştu.

Bakan Işıkhan, belediyelerden taksitlendirme, gayrimenkul takası ve icra ile bugüne kadar yapılan tahsilatın ise 10 milyar 106 milyon TL olduğunu kaydetti.

En borçlu belediye İzmir

Bakan Vedat Işıkhan, belediyelerin borçlarıyla ilgili olarak da bilgi verdi. Buna göre, Belediye, belediye iktisadi teşekkülleri ve bunların kurduğu şirketlerin toplam prim borcu, yapılandırmada olanlar dahil 157 milyar 247 milyon TL düzeyinde bulunuyor. Bu borcun 139 milyar 682 milyon TL’si belediye şirketlerinde bulunuyor. Toplam borç açısından en borçlu 5 belediye, sırasıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi (9.9 milyar TL), Ankara Büyükşehir Belediyesi (8.8 milyar TL), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (6,4 milyar TL), Adana Büyükşehir belediyesi (4.4 milyar TL) Şişli Belediyesi (2.9 milyar TL).

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.