KEMALYERİ, Mustafa Kemal’in doğum yeri...

Naim Babüroğlu

Yollar vardır, engellerle, ıstıraplarla, nankörlüklerle ve hainliklerle doludur. Mustafa Kemal’in yolcuğu, Gelibolu’da Kemalyeri’nde başlar.

★★★

Onun hikayesi, tarihe damgasını vurur. Yolculuğu, Türk ulusunun kaderi olur.

★★★

İşte, Mustafa Kemal’in bu kader yolculuğuna adımını attığı yer, Çanakkale ve oradaki gözetleme yeri Kemalyeri’dir.

★★★

Birinci Dünya Savaşı çıktığında, Mustafa Kemal Sofya’dadır. Biraz da sürgün gibidir. Yalnızdır, kırgındır, üzgündür, unutulmuştur...

★★★

Askeri ataşelik, kişiliğine uygun değildir. Yüreği cephededir.

★★★

İstanbul’a Başkomutanlık Vekâlet’ine, bir cephede görevlendirilmesi için başvuruda bulunur. Arkadaşları ateş hattındayken, kendisinin askeri ataşelik yapamayacağını bildirir.

★★★

Bunalır. Cevap gelmezse, kararlıdır. Ataşeliği bırakacak, İstanbul’a gidecek, “İşte ben geldim, ne yapacaksınız yapın” diyecektir.

★★★

Nihayet, İstanbul’dan cevap gelir. 19’uncu Tümen Komutanlığı’na atanmıştır. 3’üncü Kolordu Komutanlığı’na bağlıdır.

★★★

25 Şubat 1915... Mustafa Kemal, 57’nci Piyade Alayı’yla Tekirdağ’dan Çanakkale Eceabat’a gelir.

★★★

25 Nisan 1915, Pazar, saat 10.00... Karaya çıkan düşmanı denize dökmek için, 57’nci Alaya verdiği tarihi emir: “Alay Komutanı’na, bütün alayı ile gösterdiğim istikamette taarruz etmesini emrettim. Ve dedim ki, ‘Size ben taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, başka kuvvetler ve komutanlar yerimizi alabilir...”

★★★

ANZAK birlik komutanı, Avustralyalı Tulloch bu anı şöyle anlatır: “Korkusuz bir Türk subayı, 900 metre kadar ileride ateşi idare ediyordu. Ancak onu vurmayı başaramadım.” Bu korkusuz Türk subayı, 19’uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’di.

★★★

26 Nisan 1915... 3’üncü Kolordu Kurmay Başkanı Yarbay Fahrettin Altay, sabah erken saatte 19’uncu Tümen Karargahı’na gelir. Mustafa Kemal ile Kurmay Başkanı Binbaşı İzzettin (Çalışlar) Bey, ayaklı bir dürbünle düşman hatlarını gözetliyorlardı.

★★★

Fahrettin Altay’ı görünce sevinirler. Kucaklaşırlar...

★★★

Fahrettin Altay, muharebenin gidişi hakkında bilgi alır. Kolordu Kurmay Başkanı olarak, Mustafa Kemal’in ihtiyaçlarını sorar.

★★★

Tam ayrılırken: “Karargahınız hep burada mı kalacak? Burasının adı nedir?”

★★★

Mustafa Kemal, biraz düşündükten sonra: “Evet burada kalacağız. Ama sel yarıntılarının ismimi olur?” Bunu söylerken gülümser...

★★★

Fahrettin Altay: “Olur, olur... Mesela, KEMALYERİ olur...” Mustafa Kemal, tebessüm eder...

★★★

Fahrettin Altay, Kolordu Karargahı’na döner. Kolordu Komutanı’nın onayını alır. Ve, bundan böyle Mustafa Kemal’e gönderilen emirlere, mesajlara yer adı olarak, KEMALYERİ yazılır... Ve, KEMALYERİ, savaş tarihindeki yerini alır.

★★★

Mustafa Kemal’in doğum yeri, KEMALYERİ’dir... Mustafa Kemal’in tarih sahnesine çıkışı, oradan ve Arıburnu muharebeleriyle başlar.

★★★

Yarbay Mustafa Kemal, bu yolculuğun başlangıcında 34 yaşındadır. Genç, cesur, yakışıklı, gözü kara bir tümen komutanı...

★★★

9 ay 13 gün Gelibolu muharebe alanında kalır. 

★★★

Balkan Savaşı utancını yaşamamak için, çok sert emirler verir:

★★★

27 Nisan 1915... Yarbay Mustafa Kemal, cepheden kaçan 77’nci Alay için şu emri verir: “Derhal tabancanızı çıkarınız ve gördüğünüz tüm subaylara aynı yetkiyi verdiğimi söyleyiniz. Kaçanları vurunuz.”

★★★

1 Mayıs 1915... Yarbay Mustafa Kemal, birlik komutanlarına şu emri verir: “İçimizde ve komuta ettiğimiz askerlerimizde, Balkan Savaşı utancının tekrarını görmektense, burada ölmeyi istemeyenlerin bulunacağını asla kabul etmem. Eğer böyle kişilerin olduğunu görürseniz, onları derhal kendi ellerimizle kurşuna dizmeliyiz...”

★★★

Düşmanın ana hedefi İstanbul’du. Yarbay, ardından albay rütbesiyle, Mustafa Kemal işgal devletlerinin hedefi olan Osmanlı’nın başkenti İstanbul’u ve Osmanlı’yı dört kez kurtarır.

★★★

İşgal Kuvvetleri Komutanı İngiliz Orgeneral Hamilton... Conkbayırı zaferinden sonra, 17 Ağustos 1915’te Londra’ya gönderdiği telgrafta şöyle yazar: “Conkbayırı’nda Türkler çok iyi bir komutana sahipler... Çok iyi komuta edilen ve yiğitçe dövüşen Türk ordusuna karşı savaşıyoruz...” 

★★★

Kimdi bu Conkbayırı’ndaki çok iyi komutan? Anafartalar Grup Komutanı, Albay Mustafa Kemal...

★★★

İngiliz Resmi Savaş tarihinin yazarı ve Çanakkale’de Orgeneral Hamilton’un harekât subayı General Oglander... Düşmanı Mustafa Kemal hakkında yazdığı: “Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915’te yaptığı taarruz, Çanakkale Savaşı’nın sonunu tayin etmiştir. Bir tümen komutanının inisiyatifiyle giriştiği hareketler sonucu, bir savaşın hatta bir ulusun kaderini değiştirecek büyüklükte bir zafer kazandığı, tarihte pek az görülür.”

★★★

Çanakkale, Millî Mücadele’nin ve Cumhuriyet’in bir ön sözüdür.

★★★

Ve... Bir güruh...

Yenilmiş düşmanın onurunu bile hak etmeyenler...

Atatürk’süz Çanakkale’den söz ederler...

Nankörlüğün zirvesi yoktur çünkü...