Cumhurbaşkanlığının 6 Kasım 2020 günkü 5 satırlık kararnamesiyle ‘Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (Guvernörü) Murat Uysal’ görevden alınıyor yerine, daha önce Bayburt Milletvekilliği, AKP MKYK üyeliği, MYK üyesi olarak Ekonomi işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı yapmış Naci Ağbal atanıyor.
1998 yılında bankacılık sektöründe işe başlayan Uysal, Döviz ve Para Piyasaları ile Menkul Kıymetlerden sorumlu Uzman ve Yöneticilik görevlerinde bulunan. 9 Haziran 2016 tarihinden itibaren Merkez bankası Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Murat Uysal, 6 Temmuz 2019 tarihinde Başkanlık görevine atanmıştı.
Murat Çetinkaya ‘’Ülkemize döviz kuru, faiz ve enflasyon üçgeninde kurulan oyunu bozduk. MB Başkanını görevden aldık, çünkü laf dinlemiyor adam, yeni arkadaşımıza ‘faizi düşüreceğiz’’ ifadeleriyle görevden alınmıştı.
Murat Çetinkaya’nın görevden alınarak yerine atanan Murat Uysal ‘’…fiyat istikrarını sağlamaya odaklı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde uygulamaya devam edeceğim’’ diye göreve geldi Uysal 16 ayda gitti.
CB Erdoğan ‘’Başkanlık sistemine geçilmesiyle Merkez Bankası (TCMB) Başkanını görevden alma yetkisini aldıklarını laf dinlemiyordu. Yeni arkadaş ile devam ettik, dedik ki faiz oranlarını düşüreceğiz. Faiz kalkınmada en büyük zulümdür, üretimi durdurur, sizin büyümenizi engeller, adımlar atılınca hava değişir. Enflasyonda tek haneliye düştük, döviz kurunu nispeten stabil hale getirdik…’’ dedi 5 Kasım 2019 AKP Grup toplantısında.
Yani Murat Çetinkaya söz dinlemediği için yerine, söz dinleyecek Murat Uysal getirilmişti.
Allah için Murat Uysal sözden çıkmamak için çok uzun bir süre direndi, piyasa koşulları faiz artırımını zorlasa bile o faiz artırmamak için gösterdiği direnç birilerini şaşırtsa bile piyasanın zorlamasıyla Eylül ayındaki toplantıda faizde değişim beklenmezken gösterge faiz oranını 200 baz puan artırarak sürpriz yapmıştı.
Piyasa bu durumu ‘normalleşme’ adımları kabul ederek olumlu algıladı. Piyasalar Ekim ayı toplantısında da faiz artış beklentisine içindeydi. TCMB piyasa beklentilerinin aksine gösterge faizde artırıma gitmedi. Buna karşılık geç likidite penceresi ve gecelik borç verme faiz verme oranları arasındaki farkı 300 baz puana güncelledi. Bu değişiklikle geç likidite borç verme faizi yüzde 14.75’e yükseldi. Karar sonrası faiz arıtırımı beklentisiyle gevşeyen döviz kurları tepki alımlarıyla yükselişe geçti. Arka kapı faiz artırımı işe yaramadı!
Sonuç söz dinlemiyor diye görevden alınan Murat Çetinkaya’nın yerine söz dinlesin diye getirilen Murat Uysal’da ‘söz dinlemedi faiz artırdı diye mi, enflasyon güncellemesi yaptı diye mi’ görevden alanın dışında bilmediğimiz bir sebeple veya sebepsiz görevden alındı!
Yerine gelen Maliye kökenli, AKP bakanlarından partili Naci Ağbal. Karar vericinin sözünden çıkamayacağına, verilen her talimatı yerine getireceğine göre artık faizler artmak yerine düşer!
Eh ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ ise, faizlerin istenen düzeye düşmesiyle faiz sebep olmaktan çıkacağına göre enflasyonda tek haneli rakamlara düşer!
Döviz fiyatları ne olur kaygıları ise yönetenlerce anlamsız görülüyor. Ne diyordu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ‘dövizle’ ilgilenmiyorum rekabetçi ekonomi politikası izliyoruz. Kurların artışı rekabet gücümüzü artıracak, bizim için fırsat olacak.
Haklı olarak birileri de soruyor, e o zaman bize neden elinizdeki dövizleri bozdurun, dövizi olanın eli yanar dendi, döviz bozdurma kampanyaları düzenlendi, döviz bozdurma kampanyalarına katılmakla hata mı ettik deniyor.
Soranlar haksız mı, haklı. Dolar, Euro bozduranlar pişman mı tabi ki pişman.
Rekabetçi kur izleyecek, kurları kendi haline bırakılacak idiyse, döviz kurlarını belli seviyede tutmak için MB’nin 100 milyarın üzerinde doları heba etmesine ne demeli?
24 Haziran seçimler öncesinde ‘’Bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu kur filan, bunların hiçbirisi bizim geleceğimizi belirleyemez, yetkiyi verin ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz’’ demişti.
Erdoğan’ın yetki istediği gün dolar/TL 4.74 seviyesindeydi. Şimdi artık dövizle mücadeleyi bıraktık rekabetçi kur sistemine geçtik; ne kadar yükselirse rekabet gücümüz artacak, o kadar çok kazanacakmışız! İktidar beslemesi yazarlardan bu serbest düşüş sistemine ‘Ekonomik devrim’ diyen bile var.
Merkez Bankası başkanlarının 5 yıllık görev süresi, yeni sitemle 4 yıla indirilmişti. MB Başkanları ikinci kez atanabiliyor, görevden alınmaları çok kolay değildi.
Yeni sistemle artık çok kolay hale geldi! Onun için görev değişikliği sizi şaşırtmasın!
Bu arada Naci Ağbal atamasının da iddialar arasında yer aldığı bilinmeyen bir sebeple çok eleştirilen Hazine ve Maliye Bakanı damat Berat Albayrak sosyal medya üzerinden aniden istifa ettiğini duyurdu. İstifasına yönelik o kadar çok iddia var ki; ortalık oldukça karışık.
CB Erdoğan’dan henüz ses yok, istifanın kabul edilmeyeceği iddiaları var. İstifa tek taraflı bir irade olsa da aile meclisi ne yönde karar verecek, kabul etmezse yapacak bir şey yok.
İstifa çok şeylere gebe, her türlü gelişmeye açık…