2 yıl sonra 100 yaşına girecek olan Cumhuriyet yönetimi ağır aksakta olsa demokratik düzeni tesis etmeye çabaladı. Türkiye’nin siyaset anlayışı, kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı yapısı nedeniyle görünürde 3 unsur inşa etmekteydi. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştı. Bu üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktaydı.
Ve fakat AKP uzun iktidar dönemi özellikle de 16 Nisan 2017 referandumundan sonra; 2018 yılında fiili olarak ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinden sonra artık kuvvetler ayrılığı ilkesi fiilen sona ermiş, kuvvetler birliği ilkesi uygulanır hale gelmiş, yani fiilen ŞAHISOKRASİYE geçilmiştir.
Nedir bu ŞAHISOKRASİ?
ŞAHISOKRASİ; TBMM’nin devre dışı bırakılması, Yargı’nın yürütmenin emrine girmesi; sekretarya görevi olarak görülen bakanların-yürütme üyelerinin deprem, sel, yangın felaketlerinde bile ŞAHISOKRASİDEN talimat, izin almadan harekete edememesi demektir.
Türkiye’nin 9-10 ili 100 den fazla bölgeyi kapsayan görülmemiş boyutlarda yangın felaketi yaşanıyor. Yangının olduğu bölgeler Antalya, Muğla, Adana, Mersin, İzmir gibi genel olarak sahil turizm bölgeleri cayır cayır yanıyor. Yangın denince hemen akla yanan yerlerin imara açılması ve ranta dönüşmesi gelir. Şimdiye kadar aksi yaşanmasa bile yönetenler topluma imara açılmayacağı, ranta dönüştürülmeyeceği ve ağaçlandırma sözü verirler; her ne kadar sözde kalsa bile!
Bu defa öyle olmadı, bir taraftan yangın felaketi önlenmeye çalışılırken; Cumhurbaşkanı tarafından yangının başladığı gün 28 Temmuz 2021 Çarşamba tarih, 31551 sayı, 7334 Kanun No ile kararname çıkarıldı.
TURİZMİ TEŞVİK KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN’a göre
-…Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan edilen alanlar.
-…Turizm merkezlerinin tespitinde; ülkenin doğal, tarihi arkeolojik ve sosyo-kültürel turizm değerleri ile turizm potansiyeli dikkate alınır.
-…Cumhurbaşkanınca kabul edilen yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararda kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri için belirlenen istisna, muafiyet ve teşvik hükümleri turizm merkezleri hakkında da uygulanır.
-…Ücretsiz girişli günübirlik tesis ile 9 uncu maddenin (b) bendinde belirtilen tesislerin Bakanlık tarafından yapılması halinde, ağaçlandırma ve bakım bedeli ile orman köylüleri kalkındırma geliri Bakanlıkça ödenmez.
-…Bölgenin tamamının veya alt bölgenin tek bir ana yatırımcıya tahsisi için yapılan başvuruların tamamı Cumhurbaşkanı tarafından değerlendirilerek seçilen yatırımcıya ön izin verilmesine…
-…İlgili kurumlarca başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın on beş gün içinde verilir.
Yani orman sahası olsa bile cumhurbaşkanı tarafından yapılaşmaya açılmasına…
Bütün ülke yangınları söndürme, canlıları, canını kurtarma derdine düşmüş, halk teyakkuz halinde iken. Ülkenin yönetenleri ‘’istedikleri yeri kültür ve turizm gelişme bölgesinde kalsa bile, ‘kamu yararı’ kapsamına alarak turizm yatırımcılarına açılabilecek. Cumhurbaşkanı yeri, mevkii ve sınırları istediği gibi tespit ve ilan edebilecek. Bütün devlet taşınmazları turizm kapsamına alınabilecek, istenilen kişi veya kuruma verilebilecek, yetmedi devlet teşvikleri verecekler’’ Turizm yatırımı yapacak kişi-kişiler ‘ihale, açık davetle, yarışmayla’ değil, bizzat ŞAHISOKRASİ tarafından SEÇİLCEK.
Kime? Tabi ki ŞAHISOKRASİ kuralları gereği kimlere istenirse onları SEÇİP verecekler.
Muhalefetin yangından mal kaçırırcasına yapılan bu acil ‘kararnameye’ karşı hemen TBMM’ye kararnameyi boşa çıkaracak aynı mahiyette kanun getirmeli ve ŞAHISOKRASİNİN kararnamesini hükümsüz hale getirmelidir.
ŞAHISOKRASİNİN OTOBÜSTEN ÇAY İKRAMI
Rize’deki sel felaketinden sonra Marmaris ziyareti de yine yüzlerce en lüksünden araç konvoylarıyla yapıldı. Bu ziyaret esnasında da otobüs seyir halinde iken yol boyundaki vatandaşlara çay atışları aralıksız devem etti. Sırtı dönük polis çay paketinin geldiğini hissettiği anda eğilerek paketin kafasına gelmesinden kendini zor kurtardı. Bu çay atma işi seçmende bir karşılık buluyor olmalı ki; insanlara en acılı, sıkıntılı halinde bile çay atılmaktan vazgeçilmiyor.
Vatandaş kendi paraları ile kendilerine atılan çaylara ‘bedava sirke baldan tatlıdır’ anlayışıyla almaya ve sempatiyle bakmaya devam edecek mi, yoksa yeter artık diyecek mi yakında hep birlikte görülecek!
Ve ŞAHISOKRASİDEN tekrar cumhuriyete geçişe karar verilecek.