Önsel olarak araştırmacılar Z Kuşağından önce X, Y ve Baby Boomer kuşağından bahsetmiştir. Bu tür tanımlamaların hiçbir bilimsel kanıtı yoktur. Burjuvazinin ideolojik merkezlerinde uydurulan veriler olduğu söylenebilir. Z Kuşağı hakkında çok şey yazılmıştır. Bu kuşağın özgürlüğüne düşkün, zeki, teknoloji ile arası iyi hatta politik bilince sahip bireyler olduğu insanlara anlatılmıştır. Aslında var olan şey gayet basit: “Z Kuşağı ne politik bilince sahip ne de çok zekidir.” Z Kuşağı algısı kapitalistler tarafından yeni insan kaynakları ve pazar yaratmak için oluşturulmuştur. (1) Mesleğim gereği (akademisyen) bu kuşakla sürekli iletişim hâlindeyim. Çok zekiler mi? Hayır… Teknolojiden çok iyi anlıyorlar mı? Hayır… Politik bilinçleri var mı? Hayır… Siyasetle ilgileniyorlar yani apolitik değiller ama ciddi şekilde araştırıp hangi politik çizgide duracaklarını bilmiyorlar. Yani depolitikler. Kapitalist dünyanın rekabetçi ortamında yetiştikleri için çoğunluğu pragmatist düşünüyor. Toplumcu bir anlayışa sahip değiller. Ülke sorunları ile dertlenmeyi aptallık sayıyorlar. İnsani ilişkilerde zayıf ve benciller.
Özellikle 2023 seçimlerinde matematiksel hesaplara konu oldular. Güya Z Kuşağının büyük bölümünün Atatürkçü veyahut CHP çizgisinde olduğunu iddia ettiler. Gazetelerde “Z Kuşağını iyi anlayan kazanır” diye başlıklar attılar. Sonuç ne oldu? Fiyasko… Z Kuşağı denilen kesimin eğitimsiz olanlarının sosyalizme veyahut sosyal demokrasiye saygısı yoktur. Bu düşünce akımlarını anlayabilecek mantıki yetileri de yoktur. Genellikle ailelerinden gördükleri aile içi eğitimle hareket etmektedirler. Türkiye sadece İstanbul Avrupa (Nişantaşı, Beşiktaş vs) yakasından ibaret değildir. Z Kuşağının büyük bölümü de eğitilmeye muhtaçtır. Örneğin; hayatı boyunca işçi olarak çalışacak bir Z kuşağı genci kulaktan dolma bilgilerle liberalizm savunusu yapabiliyor. Youtube’den edit videolar izleyerek milliyetçiliği öğrendiğini zannedebiliyor. Bugün bir araştırmada (KONDA anketi) Z Kuşağı’nın sadece %7’sinin sosyalist olduğuna dair bir veri paylaşılmış. Açıkçası hiç şaşırmadım. Depolitik bu kitle ideolojik düşüncelere dair ilgi duymamaktadırlar. Çoğunluğu kimlik kazanmak için bir takım siyasi hareketlerin içerisinde yer almaktadır. Sınıf mücadelesi nedir? Kapitalizmin çelişkileri nedir? Emek-sermaye çelişkisi nedir? diye Anadolulu bir Z Kuşağı gencine soru sorulduğunda görülecektir ki çoğunluğu ya cevap veremeyecektir ya da laf kalabalığı yapacaktır. Oysa günümüzde bilgiye erişim kolaylaşmasına rağmen gençler interneti doğru kullanmayı bilmemektedir. Z Kuşağı denilen kitle interneti kişisel gelişim açısından kullanmamaktadır.
Eğitimsiz olanlarını bir kenara bırakmak gerekirse eğitimli gençlerin sosyalizme uzak durmasının sebeplerinden birisi de gelecek korkusudur. Türkiye şartlarında böyle bir düşüncede olurlarsa başlarına neler geleceğinin farkındalar. Her ne kadar gençlik araştırıp sorgulama noktasında yetersiz olsa da özgürlükçü bir ortamın olmaması da gençlerin sosyalizmden uzak durmasına yol açmaktadır. Küresel medyada sosyalizmi kötüleyici yayınların olması gençlerin sosyalizme mesafeli yaklaşmasına neden olmaktadır. Örneğin; Moğollar dâhil dünya üzerinde en çok algı yapılan devlet Sovyetler Birliği olmuştur. Küresel medya sosyalizmi yokluklar sistemi olarak işlemiştir. George Orwell’in “1984” kitabını bizzat CIA basmış ve dünyaya dağıtmıştır. Bazı gençlerin elindeki kitaplara baktığımda Nihal Atsız’dan sonra en çok okunan kitabın “1984” olduğunu gözlemledim. Kitabın ne için basıldığını ve popülerleştirildiğini öğrencilerime anlattığımda ise hemen hemen hepsi hayretler içerisinde kalmıştır.
Sonuç olarak Z Kuşağının diğer kuşaklardan hiçbir ayrıcalığı yoktur. Hatta X, Y ve Z diye kuşakları ayırmayı da doğru bulmuyorum. Ülkemizde Z Kuşağının bu kadar parlatılmasının sebebinin sadece siyasi olduğu kanaatindeyim çünkü 2023 seçimlerinde 6 milyon genç oy kullanmıştır. Siyasiler bu kesimin oyunu alabilmek için parlatma yolunu tercih ettiler. Bu kuşak ne sosyalizmin ne olduğunu biliyor ne de demokrasinin. Sosyal iletişim kurmayı bilmeyen bu kitle, emek harcamadan zengin olmanın hayallerini kurmaktadırlar. Özellikle 1980 Darbesinden sonra çok kötü kuşaklar yetişmiştir ve gittikçe de daha kötüye gitmektedir. Çözüm ise: “laik, bilimsel, kamucu eğitim”dir.
Kaynakça
https://marksist.net/okurlarimizdan/burjuvazinin-yeni-safsatasi-z-kusagi Son Erişim Tarihi: 25.06.2024