Nihal Atsız Türkiye’de Türkçü-Turancı olarak bilinmektedir. Ancak Atsız’ın Atatürk ile ilgili görüşleri az bilinmektedir. İlgili şahsın daha önce İngiliz kraliçesine yazdığı mektupla Türkiye’yi şikâyet ettiğinden bahsetmiştim. Peki Atsız Atatürk ile ilgili neler düşünmektedir? Ele aldığımız şahsın düşüncelerinde git gel yaşadığı söylenebilir. Örneğin; Atatürk konusunda gençlik dönemlerinde olumlu şeyler yazmış iken daha sonra ağır ithamlarda bulunduğu görülmektedir. Özellikle 1944 Türkçülük davasında Atsız’ın fikirlerinde 180 derece dönüş olmuştur. Kemalist yöneticiler ile arası bozulmuştur. Kemalizm’i komünizm, liberalizm ve demokrasi gibi ithal bir düşünce olduğunu ileri sürmüştür. Atsız’ın Kemalistlerle arasının bozulmasının pek çok sebebi vardır: “Kemalizm’in dışarıda barışçıl politika izlemesi, görece komünizme göz yumması, Batılılaşma politikası gibi” (1) nedenler tarafların ayrım noktasına gelmesinin sebeplerindendir. Zira Atsız demokrasiden iğreniyordu. Ona göre; disiplinli bir toplum olmalıydı. Öykündüğü modelin İtalyan faşistleri olduğu söylenebilir. Atsız Kemalistleri inkılap yobazları olarak değerlendirmektedir. Ayrıca Kemalistleri yalancılıkla suçlamaktadır. Demokrat Parti iktidarı aldıktan sonra Atsız suçlamalarını daha da sertleştirmiştir. Örneğin; 1923-1950 arası dönemi diktatörlükler itham etmiştir. Velhasıl Atsız’ın Kemalistlerle ilişkisi hiçbir zaman iyi olmamıştır. (2)
Atsız’ın Atatürk ile ilgili görüşleri de iki döneme ayrılır. İlk dönem: “Gençlik” ikinci dönem ise: “Atatürk’ün ölümü sonrası”. Atsız ilk dönemde Atatürk’e övücü ifadelerde bulunmuştur. İkinci dönemde ise derlediğim (Mecliste okunan yazı) şu ifadeleri kullanmıştır:
“Biz bu savaşta yenilirsek bunun en büyük iki mesulü birinci ve ikinci Cumhurreisleridir. Birincisi memlekete saçtığı ahlâksızlıkla, ikincisi korkaklığı ile buna sebebolacaklardır. Birincisi on beş yıl Cumhurreisliği ettiği halde orduyu imhal etti. İnkılâp hastalığına uğramış bir çılgındı. Etrafına ahlâksız insanları toplamış ve onların memleketi soymalarına göz yummuştur. İkincisi on beş yıldan birincinin mesuliyetlerine tamamen iştirak ettiği için suçludur. Ve İtalya'dan korkacak kadar Korkan bir adamdır. Birincisi şuursuzdur. İkincisi ahmaktır. İkincisinin de müşterek vasfı hilekârlıklarıdır. Millet 'Meclisi diye topladıkları satılmışlar meclisi ile kendi riyasetlerine meşru bir şekil vermek istemiş lerdir. Fakat bunu dünyaya yutturuyoruz sanacak kadar gaflet göstermişlerdir. Ben pek iyi bilirsin ki, Cumhuriyet Rejimi için en ufak rahatımı bile feda etmem...”(3)
“Atsız, 1944''te sorgu sırasında şu cümleyi kullanmıştır:
"Gazi Mustafa Kemal''i tebcil ederim (yüceltirim, ulularım) ama cumhurbaşkanı Atatürk''ü beğenmiyor ve sevmiyorum." (4)
Atsız’ın Atatürk’e yönelik olumsuz düşüncelerinin arka planındaki kişi iftiralarıyla ünlü Dr. Rıza Nur’dur. Rıza Nur aynı zamanda Atsız’ın da hocasıdır. (5) Öyle ki Atsız, Rıza Nur’un Türkçülüğün en büyük şahsiyetlerinden birisi olarak tanıtmaktadır. Atsız’a göre Kemalizm Türkçülük gibi yerli değildir.
Atsız’a göre, “1950’den önce uzun yıllar bu memleketin başında serseriler hem de yabancı ve hain serseriler hüküm sürmüş, milletin sağlığını, servetini ve ahlâkını o serseriler mahvetmiştir.”(6)
Sonuç olarak Atsız’ın düşünce ve kişilik yapısı Atatürk ve onun düşünceleriyle örtüşmesi olanaklı değildi. Atatürkçülük düşüncesi Atsızvari bir ırkçılığa uygun değildi. Atsız’ın Atatürk ile ilgili düşünceleri hayatında zik zak çizmektedir. Örneğin; resmi bir kanıtımız olmasa da Nihal Atsız’ın oğlu Yağmur’a Atatürk hakkında yanıldığını söylediği rivayet edilir. (7)
Kaynakça
- Can Kakışım, “Nihal Atsız’ın Kemalizm Eleştirisi ve Bu Eleştirinin Nedensel
Çözümlemesi” İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, C:5, S:8, 2016, s. 2624-2639. - Ayrıntılı Bilgi için Bkz. Agm.
- M. Meclisi B : 62 3 . 3 . 1962 O : 2
- Mete Aksoy, “Atsız ve Atatürk”, Yeniçağ, 12.12.2021.
- Orkun, Eylül 1962, Sayı: 8; https://www.altayli.net/riza-nurun-turkculuge-en-buyuk-hizmeti.html?fbclid=IwAR0nWP5ijmhanGfDzFu1qPE99Tev1glkwjCNbysTlDiOqKlrOBOwUKBz3HU Son Erişim Tarihi: 14.08.2023
- Atsız, “Veda”, Makaleler III, s. 96; Kakışım, agm, s. 2627.
- Mete Aksoy, “Atsız ve Atatürk”, Yeniçağ, 12.12.2021.