Le Pen ile Macron dün saat 21.00’da TF1 kanalı canlı yayınında kozlarını paylaştı. 2017 seçimlerine göre daha az gergin olan ikinci turdaki iki rakip arasındaki mücadele peçe yasağı ve iklim konularında alevlendi. Beş yıl önceki tartışmada Le Pen’in performansı eleştirilirken dünkü tartışmada daha mutedil görüldü. (Kendisi de beş yıl önceki tartışmayı başarısızlık olarak gördüğünü açıklamıştı.) Aday, bu sefer keskin çıkışlarla rakibini sıkıştırmayı başardığı söylenebilir. Tartışmada nelerden bahsedildi? İşte ana konular:
DAHA BARIŞÇIL TARTIŞMA
Macron ve Le Pen daha barışçıl bir tartışma yaptı ancak belli başlı konularda muhalefet cephesi keskin çıkışlar yaptı. Muhalefet borçlarla ilgili konuda Macron’u “herşeyi birbirine karıştırmak ile” suçladı. Her ne kadar Le Monde gazetesi Le Pen’i pasif olarak gösterse de durumun böyle olmadığı açık. Çünkü zaman zaman muhalif aday mantıklı çıkışlar yapmayı başardı.
SATIN ALMA GÜCÜ DÜŞTÜ
İkili arasında tartışmaların alevlendiği konulardan birisi de Fransız halkının satın alma gücünün düşmesiydi. Le Pen bu konuyu mantıklı biçimde işlemeyi başararak rakibini sıkıştırmaya çalıştı. RN adayı satın alma gücünü arttırmak için asgari ücreti arttırırken, yılda 6.000 Euro ikramiye dağıtılmasının adaletli olduğunu iddia etti. Ayrıca muhalefet artan enflasyonun yönetilemediğini de dile getirdi.
MACRON: SİZ RUSYA’YA GÜVENİYORSUNUZ
Macron kendisine yönetilen suçları bertaraf etmek için RN adayını Rusçulukla suçladı. Ayrıca muhalefet partisinin Rus bankalarından aldığı krediyi dile getirerek popülizm yapmaya çalıştı. İktidar Ukrayna-Rusya savaşında Fransa’nın konumunu doğru bulduklarını dile getirdi. Le Pen ise kendisini şöyle savundu: “Bana hiçbir Fransız bankası kredi vermek istemedi. Biz desteksiz bir partiyiz.”
COVID İLE MÜCADELE EDEMEDİNİZ
RN adayı Le Pen Macron’u pandemi ile mücadelede yetersiz ve hatalı bulduğunu belirtti. Ona göre; Fransız devleti Macron’un yanlış politikalarından dolayı 600 milyar Euro borçlandı. Macron ise kendisini savundu. 600 milyar Euro’nun 400’ünün yerel makamlara ve Sosyal Güvenlik harcamalarına gittiğini ifade etti. Ayrıca kendileri sayesinde lokantacı ve zanaatkarların ayakta kaldığını ifade etti.
KARŞI SALDIRI: İKLİM KARŞITISINIZ
Macron karşı bir saldırı ile Le Pen’i iklim konusunda sıkıştırmaya çalıştı. Ona göre; muhalifler iklim konusunda şüpheci davranıyor yani iklim konusunda duyarsız. RN adayı ise Macron’u ikiyüzlülükle suçladı. Kendilerinin iklim konusunda daha duyarlı olduğunu belirtti. Le Pen rüzgar türbinlerine değinirken iktidarın Fransa’daki sahil beldelerini imara açtığını belirterek çevreye zarar verdiğini iddia etti.
İÇ SAVAŞ OLUR
Le Pen peçenin kamusal alanda yasaklanacağını yineledi. Macron ise böyle bir uygulamanın iç savaşa neden olacağını söyledi. Macron’un en çok popülizm yaptığı konuların başında da bu konu gelmektedir. Muhalefet ise Önce Fransa sloganı ile Macron’un iç savaş tezinin geçerli olmadığını belirtiyor.
MCKINSEY DAVASINDAN BAHSEDİLMEDİ
Seçim kampanyasının en yaygın polemiklerinden birisi olan Mc Kinsey davasından tek bir söz bile edilmedi. Bilindiği üzere devletin danışmanlık firmalarına başvurmasına rağmen Fransız devletine vergi ödemeyen şirket hakkında hiçbir şey konuşulmadı.
HAYAT PAHALILIĞI
Marine Le Pen'in güçlü noktalarından biri artan yaşam maliyetleri oldu. Başından itibaren Le Pen, önceliğinin bu olduğunu söyledi: "Enerjide KDV'yi kalıcı olarak kaldıracağım. 30 yaş altı insanlar için de gelir vergisi olmayacak." Le Pen ayrıca, Macron'u emekli maaşı seviyelerinin reel anlamda düşürmekle suçladı. Macron ise hayat pahalılığındaki çözümünü, fiyatlara bir üst sınır getirmek olarak açıkladı. Ona göre, bu vergileri düşürmekten iki kat daha etkili bir çözüm.
AVRUPA BİRLİĞİ
Marine Le Pen, AB ile ilgili politikalarında değişikliğe giderek birlikten ayrılmak yerine birlik içinde değişim arayışına gitti. Le Pen'in "Ulusların Avrupası" fikrinin birliğin sonunu getireceğini savunan Macron, rakibini hayal satmakla suçladı.
SALDIRGAN TARAF MACRON
Muhalif taraf, bu kez başından itibaren daha soğukkanlı ve hazırdı. Tartışma boyunca daha saldırgan, karşısındakinin sözünü tekrar tekrar kesen ve görevdeki bir lidere göre çok daha fazla meydan okuyan kişi ise Macron oldu. Göç ve İslam, Le Pen'in daha saldırgan olduğu bölüm buydu. Halka, Fransa'dan kimin ayrılıp kimin kalacağını belirleyecek bir referandum sözü verdi ve "anarşik ve kitlesel göçe" son vereceğini taahhüt etti.