Pazartesi gününden beridir Güneş'te taç küre kütle atımı (CME/Coronal Mass Ejection) denilen patlamalar gerçekleşti.
Uzmanlar yeni bir CME patlamasının yaşandığını ve tabiri caizse diğer patlamaların önüne geçip, Dünya'ya ulaştığını açıkladı. Bilim insanları yeni patlama yüzünden jeomanyetik fırtınaların olabileceğini, bunun da bazı aksiliklere yol açabileceğini belirtti.
CME'ler, Güneş'in taç küresindeki manyetik alanların karışımları nedeniyle oluşur. Güneş lekelerinden uzaya gaz ve plazma fırlatılır. 1 ve 2 Kasım'da AR288 adlandırılan bir Güneş lekesinde iki adet CME patlaması yaşandı. Geçtiğimiz gün AR2891 adlı başka bir Güneş lekesinde başka bir CME oluştu. Ancak bu son CME, diğerlerinden daha büyüktü.
Son yaşanan patlama, önceki iki patlamaya göre daha hızlı hareket ettiği için önceki patlamaların bir kısmını süpürdü. Uzmanlar bu yüzden yeni CME patlamasına "Yamyam" lakabını taktı.
Bilim insanları üç Güneş patlamasının Dünya'ya doğru yöneldiğini ve son büyük patlamanın 3 Kasım akşamında Dünya'ya vardığını, 4 Kasım Perşembe yani bugünden itibaren jeomanyetik fırtınaların olabileceğini duyurdu.
Jeomanyetik fırtınalar potansiyel olarak elektrik şebekelerinde dalgalanmalar, uydu yönlendirmelerinde düzensizlikler gibi sorunlara neden olabiliyor. Bilim insanların jeomanyetik fırtınaların atmosferde çarpıcı görüntüler oluşturabileceğini de sözlerine ekledi.Güneş'in solar hareketliliğin artıp azaldığı 11 yıllık döngülerden geçtiği biliniyor. Bilim insanları Güneş'te 25. döngünün olduğunu belirtiyor. Bu döngünün 2025'te zirve yapması bekleniyor.