Gazeteci Murat Ağırel, Tuzlaspor dosyasını incelerken dikkat çeken yeni bir konuyu gündeme getirdi. Ağırel, şampiyon takımın kadrosunun tamamının bir takıma satıldığına dikkat çekti.
Ağırel tanıdık bir isme denk geldiğini belirterek "Biliyorsunuz bir süredir Tuzlaspor’un transferlerini inceliyorum. Hangi takımdan futbolcu alınmış, hangi takıma futbolcu gönderilmiş diye incelerken Tuzlaspor’un şampiyon kadrosunun neredeyse tamamının Eyüp spora transfer edildiğini gördüm. Eyüpspor’u incelerken tanıdık bir isme denk geldim. Adı: Murat Özkaya. Galatasaray Kongre Üyesi ve Eyüpspor Başkanı." ifadelerini kullandı.
Bugünkü yazısında Özkaya ile ilgili detaylar aktaran Ağırel, aynı zamanda şahıs ile görüşmüş ve aldığı yanıtları köşesine taşıd:
İşte o konuşmaların bir bölümü:
M.A: Ziraat Bankası İştirakine yüzde 1 hisseniz varken nasıl Genel müdür oldunuz? Bu işlemlerden kazandığınız para ile kulüplerin finansını sağladınız mı?
M.Ö: Evet Central Oto yönetimindeyken Eyüpspor Başkanıydım. Eyüpspor pandemi döneminde küme düşüyordu. Ancak öncelikle şu Oto Center olayını anlatmak gerekiyor.
Otomotiv kiralama sektörüne baktığınızda tüm dünyadaki örnekleri gibi bankaların bir kiralama şirketi sahibi olduğunu görürsünüz. Bizim Devlet bankalarının ise böyle bir organizasyonu yoktu. Ziraat Bankası Genel Müdürüne bu sektöre girilmesi gerekiyor. Bir şirket kurun veya kuralım diye teklifi ben yaptım. Devletin çok para kazanacağını anlattım. Bir şirket kurup büyümek gerektiğini bildirdim. Ardından benim Metal Oto adlı firmam var ve Oto Center adlı firmayı aldım.
M.A: Kaça aldınız firmayı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü ile tanışıklığınız nereden geliyor?
M.Ö: Oto Center adlı firmayı 5 milyon Dolara aldım. Ziraat Bankası genel Müdürü ile banka müşterisi olduğum esnada tanıştım.
M.A: Sonra Oto Center’ı Ziraat Bankasına sattınız. Kaça sattınız?
M.Ö: Evet Ziraat Bankası’nın firmasına sattım. Para almadım bedava verdim. Sadece firmayı işletip büyütüp sonrasında satacaktık ve satıldığında yüzde 33 alacaktım. Anlaşma buydu. Yönetimde iki Ziraat Bankası yetkilisi ve bir de ben vardım.
M.A: Şirketi Ziraat aldı sonra neler oldu?
M.Ö: Firmayı alınca Ziraat 250 milyon TL yatırdı. Başka bankalardan da araç alımı için 550 milyon TL kredi çıkarıldı. Piyasası çok sıkıntılıydı. Araç yok piyasada. Araç alacağız ancak tedarik edemiyoruz. Oto Center’a benim diğer şirketim olan Metal Oto’dan 10 Bin adet araç sattım.
M.A: Yani kendi şirketinizden Genel Müdürü olduğunuz şirkete araç sattınız doğru mu?
M.Ö: Evet.
M.A: Peki, bu satış ne kadarlık bir satıştı. Ne kadar kar yaptınız?
M.Ö: Bakın Murat Bey. Bu işlemleri yaparken Metal Oto’nun 3 yıl vadeli 950 Milyon TL kredi borcu vardı. Dolar ise 4 TL idi o dönem. Ben araçları kasko bedelinin biraz altında bankaya sattım. Yani piyasadaki yüksek rakamları uygulamadım. Şayet araçlarımı satmasaydım 140 milyon dolar param olacaktı ve döviz kuruda malumunuz. Sonucunda 500 Milyon dolara kadar çıkacak bir gelirden oldum. Devlet para kazansın diye sattım.
M.A: Ancak Sayıştay raporuna göre Devlet bu işlemlerden para kazanmadı aksine zarara uğradı.
M.Ö: Rapora göre evet. Bu işlemler Sayıştay denetçisi tarafından raporlaştırılınca ve kamuoyuna arz edilince Banka araçları satma kararı aldı. İtiraz ettim. Çünkü sektörü biliyorum. Satmayın araç değerleri çok artacak asıl bu zaman kamu zararı olacak dedim. Ne yazık ki dinletemedim ve araçlar satılığa çıktı.
M.A: Araçları siz aldınız değil mi?
M.Ö: Evet. Ben ve sektördeki arkadaşlarımla ile birlikte araçları aldık.
M.A: Değeri neydi araçların?
O günkü kasko değerinde aldık. Banka bu satıştan 55 milyon TL kar elde etti.
M.A: Sonra siz aldığınız bu araçları tekrar bankaya sattınız değil mi?
Evet. Almış olduğumuz araçları yine Oto center adlı firmaya kasko değeri üzerinden sattık.
M.A: Banka araçları sattı sonra neden tekrar araç almak istiyor. Peki, neden devamlı kendi şirketlerinizden satıyorsunuz.
M.Ö: Murat Bey pandemi dönemiydi ve sektörde yaprak kımıldamıyordu. Araçları aldık ve 3 ay yattı araçlar. Banka tekrardan talep etti. Piyasada araç sıkıntısı var bulunmuyor. Biz elimizdekileri kar yapmadan geri sattık.