Yere atılan izmarit, insan vücuduna geri dönüyor

Yere atılan izmaritlerin, içerdiği mikroplastikler nedeniyle havaya ve doğaya karışarak soluma yoluyla tekrar insan vücuduna dönüyor.

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, dünya genelinde her 3 sigaradan 2'si yere atılıyor. Bu da her yıl yaklaşık 4,5 trilyon izmaritin çevreye saçılarak suyu ve toprağı zehirlemesi, hatta orman yangınlarına neden olması anlamına geliyor.
Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Güllü, AA'ya yaptığı açıklamada, sigara izmaritlerinin içinde binlerce mikroplastik parçacığı bulunduğunu belirtti. Güllü, "İzmaritler, solucanlar ve bakteriler dahil topraktaki yararlı mikroorganizmaları zehirliyor. İçlerindeki binlerce mikroplastik parçacık, havaya ve doğaya karışarak soluma yoluyla vücudumuza giriyor." dedi.

Güllü şöyle devam etti: "Plastikleri soluduğunuzda kan bariyerini geçip beyninize kadar gidebiliyor. Yapılan son çalışmalar, bu mikroplastiklerin beyinde, anne sütünde ve kanda bulunabildiğini gösteriyor. İzmaritlerden yayılan mikroplastikler yağmur ve kar suyunda bile görülebiliyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

İngiliz bilim insanları Covid'in bilinmeyen etkisini ortaya çıkardı
Bakanlıktan gıdada tağşiş listesi... Köfte ve sucuğun içinden neler çıktı?
Erdoğan duyurdu: Akıllı kanser ilaçları SGK ödeme listesine alındı
Ünlü Sucuk Firması 4 İhlalle Bakanlığın Taklit ve Tağşiş Listesinde
Sivas'ta keneden 7. ölüm