Uzmanından açıklama: İşte beslenmede en yarar sağlayan yöntem!

Prof. Dr. Sedat Üstündağ, beslenme konusunda geleneksel yöntemlerin, mevcut beslenme şekillerine göre çok daha büyük yarar sağladığını ifade etti.

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Dekan Prof. Dr. Sedat Üstündağ trans yağ içeriği olan işlenmiş gıdaların başta obezite olmak üzere birçok hastalık için risk oluşturduğuna vurgu yaptı.

İşlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekiyor

Üstündağ, trans yağların insan vücudu için birçok zararı olduğunu hatırlatarak, bunların çok fazla sağlıksız olduğunu kaydetti ve “Trans yağlar genel olarak gıdalar işlenirken görülen yağlarla maalesef bunların şeker ve obezite hastalığının gelişmesine katkı sağlayan ajanlar durumunda. Bundan dolayı esasında çözüm işlenmiş gıdalardan uzak durup mümkün mertebe doğal gıdalarla beslenmeye çalışmak.” dedi.

Üstündağ, kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için trans yağ içerikli gıdalardan uzak durulmasına ilişkin tavsiye verdi.

Trans yağ en büyük düşman

Doymuş yağ kategorisinde bulunan trans yağların işlenmiş gıdalarda olduğunu ifade eden ve bu gıdaların dikkatli bir şekilde tüketilmesinde yarar olduğunun altını çizen Üstündağ, “Kimi zaman insan elbette ki paketli gıdalar tüketecektir, o zaman ise bilinçli bir şekilde tüketmek önem taşıyor. O gıdaların muhakkak etiketlerini okuyup anlamlarını bilerek tüketmek lazım. Tuzun aşırı bir şekilde tüketimi, sigara ve alkolün yanında işlenmiş gıdaların içeriğinde yer alan katkı maddeleri gerçekten insan sağlığını en fazla etkileyen faktörlerden.” dedi.

Prof. Dr. Üstündağ, gün boyunca insanın sağlığını olumsuz bir şekilde etkileyen birçok faktörle karşı karşıya kalındığını ve buna karşın yaşam ve doğal beslenme anlayışının ön plana alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Beslenme tavsiyeleri...

Hazır ve hızlı gıdaların tercih edildiği beslenme zamanları yerine geleneksel olan beslenme biçimlerinin tercih edilmesinin sağlık için önemine vurgu yapan Üstündağ şu ifadeleri kullandı:

“Sabah kalktığınızda doğal üretilmiş peynir, bir bardak süt, yeşillik ve domatesten oluşan kahvaltı yerine herkesin bildiği artık sağlık için olumsuz şartlar taşıyan gıdalar tüketildiği zaman vücut olumsuz bir şekilde etkileniyor. Bilhassa gençlere öneri vermek istiyorum, çünkü onların önünde uzun seneler var. Bizlerin geleneksel beslenme biçimimizden vazgeçmememiz için önem içerisinde tavsiye ediyorum.

Bir poğaça veya simit yerine bir kase yoğurt veya çorbayla yumurta yenebilir. Yumurtanın içerisinde bulunan aminoasit bizlerin günlük ihtiyacının yarısını karşılayabilecek demir ve C vitamininden oluşuyor. Yani işlenmemiş doğal gıdalarla babaanne ve anneanne gıdalarıyla beslenmek büyük bir önem taşıyor. Tuzuna dikkat edip bir kase tarhana çorbasını tüketmek sağlık için çok yararlı olur.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Bakan Memişoğlu'ndan 'özel hastane' açıklaması: Mevzuatı yeniliyoruz
Liste güncellendi: At ve eşek etinden hamburger yapmışlar
Diyabet öldürüyor: Her 6 saniyede 1 kişi hayatını kaybediyor
Fırat Sarı: Bu sistemi ben kurmadım hep vardı
Covid-19 virüsü kanser tedavisinde kullanılabilecek