Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Bu virüs hayatımızda hep vardı. Daha çok bebek ve çocukları ile 65 yaş üzerindeki kişileri etkiliyordu. Şimdi ise tüm yaş gruplarını etkiler hale geldi” derken, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de RSV’nin 2 yaş üstü çocuklarda çok etkili olduğunu ancak paniğe gerek olmadığını söyledi.
Prof. Dr. İftihar Köksal, hastalık hakkında, “RSV boğazda yanma, yutkunurken acıma, inatçı kuru öksürük, yüksek ateş yapıyor. Genelde tüm belirtiler aynı anda oluşuyor. En çok küçük çocuk ve bebekleri olumsuz etkiliyor. Krup denilen kuru bir öksürük ve nefes darlığına neden oluyor” bilgilerini verdi. “Gripten farklı bir virüs. RSV alt solunum yoluna inmeden nefes borusunu etkiliyor. RSV’nin öldürücülük oranı çok düşük. Aşısı yok. Bu nedenle maske, mesafe ve hijyen kuralı bu virüs için de geçerli” diyen Prof. Dr. Köksal, üst solunum yolunu etkileyen Adeno virüsünün de tırmanışa geçtiğini belirtti.
Prof. Dr. Tevfik Özlü de RVS ile ilgili şunları kaydetti:
“RSV önceden beri bildiğimiz, rastladığımız bir Virüs. Solunum yolunda Hastalık yapan ve en sık görülen virüsler arasında yer alıyor. İki yıl pandemi nedeniyle bu virüslerden uzak kaldığımız için bağışıklık sistemimiz biraz daha bu hastalıklara duyarlı hale gelmiş durumda. Bence en büyük risk iki yaşından küçük bebeklerde. Çünkü pandemi döneminde dünyaya gelmiş bebekler bu virüslerle karşılaşmadı, onların bağışıklık sistemi bu virüsleri tanımıyor ve onlara karşı bir bağışıklık geliştirmedi. O nedenle iki yaş altı bebeklerin bu tür hastalıklara yakalanma ve ağır seyretme riski biraz daha fazla olabilir. Sağlık Bakanlığı’nın solunum yolu virüsleriyle ilgili tarama sonuçlarına baktığımızda RSV ile ilgili panik yaratacak artış görmedim.”