İPA: İstanbullu yetersiz koşullar nedeniyle özel hastanelere yöneliyor

Halk Sağlığı Haftası için yayımlanan rapora göre, İstanbul'da sağlık sistemine erişim zorlaşırken birçok kentli özel hastanelere yöneliyor.

İBB'ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) raporuna göre, sağlık hizmetlerine erişimdeki zorluklar, İstanbulluları özel hastanelere yönlendirirken, aile hekimliği birimlerinin sayısının yetersizliği dikkat çekiyor.

3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası için yayımlanan raporda, aşı reddi ve çocukluk aşılarının zamanında yapılmaması gibi ciddi sorunlar, hükümetin sağlık programındaki eksiklikleri gözler önüne serdi.

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin aktardığına göre, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, durumu şöyle değerlendirdi: "Ortalamanın altında olma durumu pek çok kriterde söz konusuydu. Ortalama yaşam süresi, beklenen yaşam süresi, bebek ölüm hızı gibi kriterlerde, bin kişiye düşen hekim sayısı ve sağlık çalışanı sayısında da bir gerileme durumu var.

AKP, 22 yıldır iktidarda. Sağlıkta ‘Devrim yaptık, her şeyi düzelttik, çok iyiyiz, Avrupa bizi kıskanıyor’ değerlendirmesinin doğru olmadığını bu veriler gösteriyor. Mevcudu koruyamadığımız işler de var. Bunlar isteğe bağlı kürtaj olanaklarının gerilemesi, aşılama oranlarında düşmesi gibi...

"Türkiye'nin sağlık göstergeleri dünyanın kıskanacağı durumda değil"

Bunlar bizim için kayıp. Sağlığın tek kriteri hastane, yatak ve doktor sayısı değil ki. Okul çocuklarındaki beslenme problemi, sınıfların kalabalık olması gibi şeyler de aslında sağlığın kriterleri arasında. Türkiye’nin sağlık göstergeleri dünyanın kıskanacağı durumda değil.

Ortalamanın altındayız. Aşı, AKP hükümetinin tereddütlü davrandığı veya bilerek geri durduğu konu. Çocukluk çağı aşılarının yüksek oranlardan alt düzeye düşmesi ürkütücü bir tablo. Tüm bu göstergeler aslında AKP’nin Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın başarısızlığının göstergesidir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

CHP'li Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'a siyasi yasak getirildi.
ABD, gelişmiş 10 ülke arasında "en kötü sağlık sistemine sahip" devlet oldu
'Okullarda hijyen sorunu alarm veriyor'
CHP'li Pala: Hastanelerdeki yemek kalitesi ivedi olarak artırılmalı
Aşırı alkol tüketen diyabet hastasının penisi kesildi