Sarı nokta hastalığı veya yaşa bağlı 'makula dejenerasyonu'; gözün retina tabakasında, en net görmeden sorumlu olan makula bölgesindeki (sarı nokta) reseptör hücrelerin ilerleyici kaybı sonucu merkezi görmenin yitirilmesi olarak tanımlanıyor.
Özellikle 75 yaş üstü nüfusun yüzde 20'sinde görülen, kuru ve yaş olmak üzere iki tipi olan sarı nokta hastalığı ile ilgili Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nurcan Sonat açıklamalarda bulundu.
“GÖRMEYİ HIZLA DÜŞÜRÜR”
Yaş tip sarı nokta hastalığının hızla ilerlediğini belirten Dr. Sonat, “Görmeyi hızlı düşüren tipidir. Gözün koroid yapısında neovaskülarizasyon dediğimiz yeni damar oluşumuyla gelişir ve bruch membranın delinmesine sebep olur. İleri boyutlarda kanama gerçekleşir. Teşhis için göz anjiyosu dediğimiz FFA ve OCT tetkikleri yapılır. Tedavisinde ilaç ve fotodinamik uygulanır” dedi.
“TEDAVİSİ YOK”
Kuru tip sarı nokta hastalığının ise belirli bir tedavisi olmadığına vurgu yapan Beykent Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nurcan Sonat, “Hastalık ilerlediğinde görme kaybına sebep olabilir. Genellikle hastaya vitamin takviyesi yapılır. Tüm olguların yüzde 90'ıdır. Retina tabakasında drusen dediğimiz birikimlerle ilerler” şeklinde konuştu.
“ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”
65 - 70 yaş üzerinde göz kontrollerinin önemine değinen Dr. Sonat, “Görme alanının ortasında giderek büyüyen lekeler oluşur, cisimler küçük görülmeye başlanır. Bu şikâyetleri bulunan hastaların vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerekiyor. Erken teşhis çok önemli” dedi.