Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile imzaladığı Geri Kabul Anlaşması gereği, Schengen bölgesine vize serbestisi hakkı alması gerekiyordu. Ancak, 2013’ten bu yana gündemde olan vize serbestisi için gereken 72 kriterden 6 tanesinde AKP hükümeti adım atmadı.
Bu 6 kriter arasında en önemli olanı Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) yapılması gereken değişiklik. AB, Türkiye’nin "terör" tanımının geniş ve muğlak olduğunu, dolayısıyla AB ölçülerine uygun şekilde düzenlenmesini istiyor.
Serbestlik gündemde yok, prosedür basitleştirilecek
AKP, 6 kriteri yerine getirmeden vize serbestisi alamayacağını fark edince, vize kolaylığı konusunda AB ile pazarlık yapmaya başladı.
Sık sık gündeme gelen vize retleriyle ilgili AB kaynakları “Ret oranı açısından geçen yıldan bu yıla anlamlı bir değişiklik yok” diyor. Ret problemine yönelik somut adım atılacağı ifade edilirken, vize prosedürlerinin basitleştirilmesi yönünde çalışma olduğu belirtiliyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, başta iş insanları ve öğrencilere vize kolaylığının sağlanması için, hem AB ülkelerinin yetkilileriyle bire bir konuştuklarını hem de AB kurumlarıyla bu konuyu görüştüklerini açıklamasının ardından, vizede başvuru süresinin kısaltılması için çalışmalar hızlandı.
‘Brüksel düzeyinde, ‘Acaba bazı prosedürler basitleştirilebilir mi?’ yönünde çalışmalar var’
Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre, üst düzey AB kaynakları, vize konusunda bazı prosedürlerin basitleştirilmesi için Brüksel düzeyinde çalışma yapıldığını açıkladı.
AB kaynakları “Ret oranı açısından geçen yıldan bu yıla anlamlı bir değişiklik yok. Yani, Türk vatandaşlarına vize verilmemesi ve Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesine girmesinin engellenmesi gibi bir politika kesinlikle uygulanmıyor. Çok yüksek bir talep var, teknik birtakım sorunlar bulunuyor. Biz de bunları, her gün üzerinde çalışarak çözmeye çalışıyoruz. Hem üye devletler arasında hem de Brüksel düzeyinde, ‘Acaba bazı prosedürler basitleştirilebilir mi?’ yönünde çalışmalar var” dedi.
Bazı büyükelçiliklerin başvurulara daha hızlı cevap verebilmek için personel artırdığını ifade eden kaynaklar “Bekleme süresinin azaltılması ve vize verme sürecinin daha kaliteli olabilmesi için herkes çaba sarf ediyor” diye konuştu.
Şoförlerinin vize sorunu: ‘Kamyonlar içerisinde çok fazla sayıda düzensiz göçmen gördük’
TIR ve kamyon şoförleri için de yeterli ve hızlı bir şekilde vize alınamadığı yönünde şikâyet geldiğini ifade eden kaynaklar, TIR’lar ve kamyonlar içerisinde Avrupa’ya geçen çok fazla sayıda düzensiz göçmen gördüklerini ve bunların sayısının giderek arttığını, bu durumun yetkili mercileri biraz daha tedbirli davranmaya ittiğini belirtti.
Geçen yıl Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurusunun bir önceki yıla göre yüzde 30 arttığına dikkat çeken kaynaklar, geçen yılki başvuruların ret oranının da bir önceki yıla yakın olduğuna işaret etti.