Türkiye'nin En Büyük Partileri: Kararsızlar Birinci, CHP İkinci

İdeaPolitik Enstitü, genel yaşam memnuniyeti ve partilerin oy oranları araştırmasını yayınladı. Buna göre Kararsızlar birinci "parti" olarak öne çıkarken CHP ise ikinci parti olarak sonuçlara yansıdı. Kararsızlar dağıldıktan sonra ise CHP birinci parti olarak öne çıkıyor.

23-26 Haziran 2024 tarihlerinde 26 ilde 1824 katılımcıyla yapılan ankete göre şu an Türkiye'nin en büyük partisi kararsızlar olarak dikkat çekti. Araştırmaya göre bu Pazar seçim olsa kararsızlar %25,5, boş oy kullanırım diyenler %6, fikir bildirmeyenler %5,6, oy kullanmayacağım diyenler ise %0,5 oldu. Buna karşılık CHP %21,6 ile birinci parti konumunu korurken, AK Parti %21'lik oranla hemen arkasından geliyor.



Kararsızlar, fikir belirtmeyenler ve oy kullanmayacaklarını söyleyenlerin oyu aritmetik dağıtıldığında ise CHP %35,2'lik oy oranına, AK Parti ise %34,3'e ulaşıyor. Üçüncü sırada %12,4 ile DEM Parti, dördüncü sırada %5,6 ile MHP, beşinci sırada %4,2 ile Yeniden Refah Partisi var. İYİ Parti ve Zafer Partisi ise sırasıyla %3,6 ve %3'lük oy oranıyla onları takip ediyor.


Genel yaşam memnuniyeti anketinde ise katılımcıların Türkiye'de en çok ekonomik zorluklardan şikayetçi olduğu görüldü. Katılımcıların %66,7'si Türkiye'nin en büyük problemi olarak ekonomiyi gösterdi. Geçinebiliyor musunuz sorusuna ankete katılanların sadece %30,9'u evet cevabını verirken hayatından memnun olduğunu söyleyenlerin toplam oranı %30'da kaldı. Katılımcıların takribi %75'i ise çocukların ve gençlerin gelecekten umutlu olduğunu düşünmediklerini belirtti.

Sizce Türkiye'nin en önemli sorunu nedir? Sorusunun yanıtı %66.7 ile Ekonomi ve Pahalılık çıktı

Sizce çocuklar geleceğe güvenle bakabiliyor mudur? sorusunun yanıtı "Kesinlikle güvenle bakamıyorlar" %51.3 olarak çıktı

Hanenizin ekonomik durumu nasıl? Geçinebiliyor musunuz? sorusunun yanıtı "Ne iyi ne kötü, ancak idare ediyor" %31.9 ile öne çıktı

Son zamanda hayatınızdan ne kadar memnunsunuz sorusunun yanıt ise "Hiç memnun değilim ile %29.2 Memnun değilim diyenlerin orası ise 28.5 çıktı"

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Özel: Seçmenin, Erdoğan için ayağa kalktı diye oy vermeyecek hali yok
İmamoğlu'ndan AB'ye 'çifte standart' tepkisi: 'Acilen terk edilmeli...'
Biden: Orta Doğu'da topyekun bir savaşın olacağına inanmıyorum
Selvi: Erken seçim kararı alınabilir
Süleyman Soylu, Devlet Bahçeli’nin elini öpmek istedi