Türkiye-Azerbaycan arasında çifte vergilendirme kaldırılıyor

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan "Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması" görüşüldü. Oylamaya çıkarılan anlaşma kabul edildi.

Azerbaycan Milli Meclisi, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması"nı onayladı.

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Milli Meclis'in Genel Kurul Toplantısında, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan "Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması" görüşüldü. Oylamaya çıkarılan anlaşma kabul edildi.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması", 19 Şubat'ta Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev'in de hazır bulunduğu törende Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov tarafından Ankara'da imzalanmıştı.

Çifte vergilendirme nedir?

Çifte Vergilendirme, Vergiyi doğuran olayın tek olmasına rağmen çeşitli kurumlarca veya otorilerce bu olayı birden fazla vergi işlemine tabi tutulmasıdır.

Çifte vergilendirme sınırların kalktığı küreselleşen dünyada sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Sıklıkla karşılaşılan ve mükelleflerin katlanması büyük bir haksızlık oluşturacağı durum çeşitli uluslararası anlaşmalarla sorun olmaktan çıkarılmaya çalışılmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu madde 3'e göre "... Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirirler..."

Gelir vergilerini düzenleyen kanun maddesinde de geçen "Türkiye içinde ve dışında elde edilen" sözü kişilerin yurt dışında da elde ettikleri gelirlerin vergilendirilmesini ön görmektedir. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Dilek Kaya İmamoğlu'ndan Adalet Bakanlığı'na çağrı
CHP'den TOBB yöneticilerine hususi pasaport teklifi
Adaylık iddiaları gündemdeydi… Bilal Erdoğan’dan 'siyasi kariyer' yanıtı
AKP’li Tayyar’dan iktidarın ekonomi yönetimine eleştiri: ‘Bu saatten sonra her bahane kabak tadı veriyor artık’
Tülay Hatimoğulları'ndan 'süreç' şikayeti: 'Hiçbir pratik adım atılmıyor'