Sonar'dan yeni anket sonuçları: İYİ Parti kritik eşiği zorluyor, CHP'yle birlikte AKP ve MHP'yi geçiyorlar

Sonar Araştırma'nın anketinde AKP'nin yüzde 32.3, CHP'nin 23.1 oranında oy aldığı görüldü. İYİ Parti'nin oyu ise yüzde 19 olarak hesaplandı. Siyaset bilimciler, kritik eşiği 'yüzde 20' şeklinde tanımlıyor.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıl gibi az bir süre kalan Türkiye'de, ekonomi başta olmak üzere neredeyse her alanda yaşanan sorunlar 'sandık' gündemini sıcak tutuyor.

Erdoğan'ın seçmen desteğini önemli ölçüde kaybettiği son olarak Sonar tarafından yapılan ankette ortaya koyuldu.

Söz konusu araştırma, 13-24 Haziran tarihleri arasında 26 ilde 3 bin 100 kişiyle gerçekleştirildi.

2018'de tek başına yüzde 52,6 oranında oy alan Erdoğan'ın, 50+1 şartının altında kaldığı görüldü. 

"İlk seçimde kimi cumhurbaşkanı olarak görmek istersiniz?" şeklindeki açık uçlu soruya katılımcıların yüzdeyüzde 34,9'u "Erdoğan" yanıtı verdi. Bu oran, kararsızlar dağıtılınca yüzde 40,2'ye ulaştı.

Erdoğan'ı yüzde 17,8'le Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yüzde 10,4'le İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve yüzde 10,1'le İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu izledi.

CHP VE İYİ PARTİ, AKP VE MHP'Yİ GEÇİYOR

Araştırma kapsamında katılımcılara "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa oyunuzu hangi siyasi partiye verirsiniz?" sorusu da yöneltildi.

İktidar partisi AKP'nin yüzde 32,3 aldığı görüldü.

Ana muhalefet partisi CHP'nin oyu 23,1, İYİ Parti'nin oyu 19, HDP'nin oyu yüzde 7,5, MHP'nin oyu 7,1 olarak hesaplandı.

Bu noktada siyaset bilimcilerin yüzde 20 oranını kritik eşik olarak tanımladığını not düşelim.

Toplama bakıldığında CHP ve İYİ Parti yüzde 42,1'e ulaşırken AKP ve MHP 39,4'te kaldı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Özgür Özel seçim çalışmalarını açıkladı: 'CHP bugünden itibaren savunmadan hücuma geçiyor'
Önder Sav: "Başta Özel olmak üzere mutlak butlan kararının ciddiye alındığını sanmıyorum"
Bülent Arınç: Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olma gibi bir durumu yok; bunu televizyonda küçücük adamlar tartışıyor
İBB davasında 31. duruşma: Salonda gerginlik, duruşmaya ara verildi
Tanju Özcan'ın yargılandığı 'şantaj' davasında ikinci duruşma: Basın mensupları salona alınmadı!