PKK, 9 Mayıs'ta toplandığını duyurduğu kongresinin sonuç bildirgesini açıkladı.
Fırat Haber Ajansı'nda (ANF) yer alan habere göre örgüt, 27 Şubat'ta Abdullah Öcalan'ın yaptığı çağrı doğrultusunda, kendini feshetme ve silah bırakma kararı aldı.
Bildirgede, "PKK 12. Kongresi, pratikleşme süreci Önder APO tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırması kararlarını alarak PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı" denildi.
Bildirgede yer verilen bilgiye göre, kongre 'güvenlik nedeniyle' iki farklı alanda eş zamanlı bir biçimde toplamda '232 delegenin' katılımıyla gerçekleşti.
Ortak Vatan-Eşit yurttaşlık vurgusu
Bildirgede "Önder Apo Kürt-Türk ilişkilerinin sorunsallaştığı Lozan Antlaşmasının ve 1924 Anayasasının öncesini referans alarak, Ortak Vatan ve Kürt-Türk halklarının kurucu öğe olduğu Demokratik Türkiye Cumhuriyeti perspektifini ve Demokratik Ulus anlayışını Kürt sorununun çözüm çerçevesi olarak benimsedi. Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleşen Kürt isyanları, 1000 yıllık tarihi Kürt-Türk ilişki diyalektiği ve 52 yıllık Önderlik mücadelesi Kürt sorununun ancak Ortak Vatan ve Eşit Yurttaşlık temelinde çözülmesinin kazandıracağını göstermiştir. 3. Dünya Savaşı kapsamında Ortadoğu’da yaşanan güncel gelişmeler de Kürt-Türk ilişkilerini yeniden düzenlemeyi kaçınılmaz kılmaktadır" denildi.
"Halkın, kadınlar ve gençler öncülüğünde, yaşamın her alanında öz örgütlerini oluşturması, dilleri, kimlikleri ve kültürleriyle kendine yeterli olma temelinde örgütlenmesi, saldırılar karşısında kendini savunur hale gelmesi ve seferberlik ruhuyla komünal demokratik toplumu inşa etmesi hayati önemdedir" denilen bildirgede "Bu temelde Kürt siyasi partilerinin, demokratik örgütlerinin, kanaat önderlerinin Kürt demokrasisini geliştirme ve Kürt demokratik uluslaşmasını sağlama yönündeki sorumluluklarını yerine getireceklerine inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Öcalan'ın katılımı ve hukuki güvence
PKK açıklamasında şöyle devam edildi:
"Kongremizin aldığı PKK’nin fesih ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırma kararı kalıcı barışa ve demokratik çözüme güçlü bir zemin sunmaktadır. Söz konusu kararların uygulanması Önder Apo'nun süreci yürütüp yönlendirmesini, demokratik siyaset hakkının tanınmasını ve sağlam bütünlüklü bir hukuki güvenceyi gerektirir. Bu aşamada Türkiye Büyük Millet Meclisinin tarihi sorumlulukla rolünü oynaması önemli olmaktadır. Aynı şekilde hükümet ve ana muhalefet partisi başta olmak üzere mecliste temsili bulunan tüm siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini, din ve inanç topluluklarını, demokratik basın kuruluşlarını, kanaat önderlerini, aydınları, akademisyenleri, sanatçıları, işçi-emekçi sendikalarını, kadın-gençlik örgütlerini, ekolojist hareketleri sorumluluk altına girerek barış ve demokratik toplum sürecine katılmaya çağırıyoruz.
Barış ve Demokratik Toplum süreci ve sosyalizm mücadelesinde yeni bir aşamayı temsil eden Demokratik Toplum Sosyalizmi ile küresel demokrasi hareketi gelişerek adil ve eşit bir dünya oluşacaktır. Bu temelde başta Küresel Özgürlük Hamlesine öncülük yapan dostlarımız olmak üzere demokratik kamuoyunu demokratik modernite kuramı çerçevesinde enternasyonal dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz.
Uluslararası güçleri halkımıza yönelik yürütülen yüzyıllık soykırım politikalarındaki sorumluluklarını görerek demokratik çözüme engel olmamaya ve sürece yapıcı katkılarını sunmaya davet ediyoruz."
PKK yöneticisi Ali Haydar Kaytan'ın 2018, Rıza Altun'un 2019 yılında öldüğü ilan edilen açıklamada "Barış ve demokrasi şehidi Sırrı Süreyya Önder yoldaşın hayallerini gerçekleştirme iddiamızı belirtiyoruz" ifadesi kullanıldı.
Neler yaşandı?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim’de TBMM yasama yılı açılışında DEM Parti Eş Genel Başkanları ile selamlaşmasıyla başladı.
Yumuşama adımları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim'de yaptığı çağrının ardından somutlaşmaya başladı.
Bahçeli, peş peşe yaptığı çağrının arından Abdullah Öcalan’la görüşmeler başladı. İlk olarak DEM Parti milletvekili ve Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan İmralı Adası’na gitti.
Bahçeli’nin görüşmeler devam etmeli çağrısının ardından
İlk görüşme 28 Aralık 2024 tarihinde İmralı Adası’nda ilk görüşmeyi gerçekleştirdi. İlk görüşmede DEM Parti’den Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan vardı.
İlk görüşmenin ardından DEM Parti heyeti MHP ve AKP dahil bütün siyasi partilerle görüşmeler yaptı. Görüşmeler kapsamında HDP’nin eski genel başkanlarından Selahattin Demirtaş’la da görüşme yapıldı.
Son olarak 27 Şubat’ta İmralı Adası’nda görüşme yapıldı ve Öcalan’ın kamuoyuna mektubu okundu. Mektupda Öcalan, örgütüne kendini fes etme ve silah bırakma çağrısı yaptı.
Sürecin önemli adımlarından biri de Suriye’de yaşandı. Mazlum Abdi ve Ahmet Şara’nın 10 Mart’ta Şam’da mutabakat imzaladı.
DEM Parti heyeti son olarak 12 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşme yaptı.
Sürecin en önemli aktörlerinden olan Sırrı Süreyya Önder 3 Mayıs'ta hayatını kaybetti.
PKK yönetimi, 9 Mayıs'ta kongreyle ilgili açıklama yaparak, PKK 12. Kongresi'nin 5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildiğini ve kongre sonuçlarının, alınan kararlara ilişkin geniş ve ayrıntılı bilgi ve belgelerin yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.