Özgür Özel: "Siz İmralı’ya gelin; fotoğraf-video olmayacak" dediler

Özgür Özel, "AKP’de etkili bir isim bize, ‘Siz de gelin adaya. Zaten video olmayacak, fotoğraf olmayacak. Ne gün gidildi, dönüldü, belli olmayacak. İstiyorsanız kimin gittiği bile gizli kalabilir" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhuriyet gazetesinin sorularını yanıtladı.

Özgür Özel, TBMM Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nda bundan sonraki çalışmalara ilişkin bir soruya, şu yanıtı verdi:

"Kürt sorunu için, içinde bulunduğumuz komisyona hazırlık süreci bizi bu konuda biraz daha somut çalışmaya itti. 29 maddelik bir öneri paketimiz var. Bunun içinde nefret söylemiyle mücadele konusunda bir kanun önerimiz var. Bütün kadınların şiddete karşı kırılgan olduğu ama Kürt kadınlarının daha kırılgan olduğu meselede, hem kadına şiddet konusunda önerilerimiz var hem de kadın cinayetlerinin istatistikleri üzerinden konuştuğumuz şeyler var. Ana dilin öğrenilmesi konusunda ilk kez programımızda bir şeyler yazıyor. Bunun yanında terör tanımı; öğrenciyi, gazeteciyi terörist yapan tanımla ilgili önerimiz var. Cumhurbaşkanına, kamu görevlisine hakaret suçunun fikir özgürlüğü konusunda çerçevelenmesine yönelik bir hazırlık var. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyulmaması gibi aykırılıkların giderilmesine yönelik hazırlıklarımız, bu konuda bazı müeyyede önerilerimiz var. Yine gazetecilerin derdi olan, ‘yanlış bilgiyi alenen yayma’ suçuyla ilgili düzenleme önerimiz var. Hem komisyonu bu konuda domine edeceğiz, yönlendireceğiz, talepte bulunacağız hem de yaptırabildiğimizi burada yaptıracağız. Yaptıramadığımızı kendimiz yapacağız."

"AKP ‘Ranta çevirir miyim, riskini MHP’ye taşıtabilir miyim’ hesaplarında"

Özel, "Komisyon üyelerinden seçilen heyetin İmralı’ya gitmesi önce duyurulmadı, sonra açıklandı. MHP’nin daha çok sahiplendiği, AKP'nin açıklamaktan kaçındığı bir süreç oldu. Bu tutumu nasıl değerlendirirsiniz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Samimiyetsiz bir tutum. AKP zaten ilk günden beri derenin boyunu MHP’ye ölçtürerek tamamen bu işi bir siyasi rant ve risk alanı olarak yönetiyor. Bize bazı eleştiriler yapıyor ama hiç olmazsa CHP’nin tutumu net ve samimidir. Biz komisyona girdik, katkı irademizi ortaya koyduk, koymaya devam ediyoruz. İmralı ziyareti noktasında bize oy verenlerin, tabanımızın, halkın beklentileri doğrultusunda kararımızı tarih önünde kayda geçirdik, savunduk. DEM tabanının DEM’den beklentisiyle CHP’ye oy verenlerin CHP’den beklentisi arasında bir fark olmasının herkes tarafından anlayışla karşılaması lazım.

AKP tavşana kaç, tazıya tut yapa yapa, ‘Bunu ranta çevirir miyim, riskini MHP’ye taşıtabilir miyim’ hesapları içinde bir süreç yapıyor. Şimdi adaya gidildi; ‘Fotoğraf vermeye utanıyoruz. Video olmasın. Tutanak olmasın.’ Biz daha kararımızı vermeden önce AKP’de etkili bir isim bize, ‘Siz de gelin adaya. Zaten video olmayacak, fotoğraf olmayacak. Ne gün gidildi, dönüldü, belli olmayacak. Koster olmayacak, helikopter olacak. Çünkü gazeteciler bekler orada. Helikopterin kalktığı, indiği belli olmayacak. Gidildikten sonra sorulacak, ‘O iş yapıldı’ denecek. Hatta istiyorsanız kimin gittiği bile gizli kalabilir. ‘CHP’den biri gitti’ deriz. İlla gelin’ dedi. Ben de ‘Gitmek mi bu o zaman’ dedim. O da ‘Bu iş böyle olacak’ dedi. Bu ziyaretten bizi alıkoyan neyse AKP de bunu görüyor. Bunun kendince bir maliyet yaratacağını düşünüyor. Üstlenmemek için böyle yapıyor. Komisyonun kamuya açık kısmında da hiç konuşmadılar. ‘Oylama gizli olsun’ dendi. ‘Oylama yapılmasın’ bile dendi."

Özel, “İmralı’daki tutanakların açıklanmasını istiyor musunuz?” sorusu üzerine, “İmralı’daki tutanakların komisyonla aynen paylaşılması lazım. Komisyon üzerinden partiler ne olduğunu öğrenir. Ona göre açıklanıp açıklanmama konusunda tavırlarını belirlerler. İmralı’da gizli kalınması gerekecek ne var, ben bilmek isterim. Eğer gizli kalması gerekecek bir şey yoksa biz de açıklanması yönünde destek veririz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Hüseyin Çelik'ten Fatih Altaylı açıklaması: Ülke, kontrol mekanizmalarını yitirmiş
Erkan Baş: Cumhurbaşkanı Erdoğan komisyonda dinlensin... İmralı tutanakları açıklansın
TİP: İmralı görüşmesinin tutanakları komisyon ve kamuoyuyla paylaşılsın
CHP lideri Özgür Özel, kurultay öncesi konuştu, Kılıçdaroğlu’na yanıt verdi: ‘İmamoğlu’nun üzerine beton dökmeyiz’
Sırrı Sakık o görüşmeyi anlattı: Erdoğan bizzat aradı, 'AİHM'i uyguluyoruz' dedi