Meclis'te Kürtçe tartışması: 'Kürtçe konuşulduğunda mikrofon kapatılmalı'

TBMM Genel Kurulu'nda, DEM Parti Grubu'nun Meclis Başkanlığına sunduğu, 'Kürtçe Ana Dilin Korunması İçin Atılacak Adımların Belirlenmesi' başlıklı araştırma önergenin tartışıldığı sırasında tansiyon yükseldi.

TBMM Genel Kurulu'nda siyasi parti gruplarının, Meclis Başkanlığına sunduğu önergeler bölümünde, DEM Parti'nin 'Kürtçe Ana Dilin Korunması için Atılacak Adımların Belirlenmesi' başlıklı önergesinin görüşüldüğü sırada DEM Parti, İYİ Parti ve MHP'li vekiller arasında tartışma yaşandı.

DEM Parti Grup Başkanvekili Ayşegül Doğan, önergenin gerekçesini açıklamak için söz aldı. Doğan, şunları söyledi: "Önce Türkçesini ifade ettim, sonra Kürtçeye geçtim. İzin ve müsaade alarak değil, bildirimde bulunarak. Bu da farklı ana dil hakkına duyduğumuz saygının gereği yaptığım bir şey. Aynı saygıyı biz de bekliyoruz, kendi ana dilimiz için bekliyoruz. O yüzden tüm siyasi parti gruplarını, başta Kürtçenin bir yasal güvenceye ve statüye kavuşması için, üzerindeki yasakların kaldırılması için, bu retçi ve inkarcı politikaların son bulması için bizim önergemize desteğe davet ediyorum. Sayın milletvekilleri, dillerden korkmayın, savaşlardan korkun. Dillerden niye korkuyorsunuz? Diller bölmez, bütünleştirir. Ayrıştırmaz, aradaki mesafeleri kapatır"."

'Meclis'te türkçe konuşulması icap eder'

Doğan'ın konuşmasının üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, hiç kimsenin dili ve diniyle sorunları olmadığını belirterek, "Kürtçe konusunda AK Parti'nin yaptığı çalışmalar ve faydalar zaten biliniyor. Ama Anayasa’nın 3’üncü maddesi gereği ortak dilimiz Türkçedir. Mecliste Türkçe konuşulması icap eder, herkesin buna saygılı olmasını rica ediyorum" dedi.

'Kürtçe konuşulduğunda mikrofon kapatılmalı'

Milletvekilleri arasında karşılıklı atışmaların sürdüğü esnada söz alan MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç ise anayasanın 3'üncü maddesine atıfta bulunarak, "Konuşmaların Genel Kurulda Türkçe yapılması gerekmektedir. Aksi durumda İç Tüzük’ün 66’ncı maddesi uyarınca mikrofonun kapatılması gerekmektedir. Genel Kurulda konuşma yapan hatiplerin bu hususa riayet etmesini özellikle istirham ediyoruz. Sayın Başkan, mikrofonu sizin kapatmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Türkiye'de herkes istediği dili konuşur, buna hiçbir mani yoktur lakin 'Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında Türkçeden başka bir dil konuşulmaz' diye açık bir hüküm vardır" ifadelerini kullandı.

Memur değiliz

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli de Kılıç'ın sözlerine cevaben, "Burası bir devlet kurumu, bizler de devlet memuru değiliz. Biz temsil ettiğimiz halkın diliyle burada hitap edebiliriz. Ama biz şunu biliyoruz, Meclisin çalışma dili Türkçedir. Biz de çalışmalarımızı Türkçe yapıyoruz ama temsiliyet ve halkımızı selamlamak, bir iki cümle Kürtçe kullanmak burada ne Anayasa 3’e aykırıdır ne Anayasa’ya aykırıdır ne de söylenen herhangi bir yasaya aykırıdır. AKP Grup Başkanvekili de Kürtçe konusundaki hassasiyetlerini belirtti. Fakat çok önemli bir konuyu atlıyorlar, geçen haftaki grup başkanvekilleri temsiliyetten bahsetti, dedi ki, 'Biz de Kürt halkını temsil ediyoruz, bizde de Kürt milletvekilleri var. Gerçi MHP onlara, 'Kürt kökenli' diyor, hala o hakarete cevap vermiş değilsiniz" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

İmamoğlu’ndan ‘Kurultay Dedikoduları’ Tepkisi: Dedikodu Ateşine Odun Taşımamak Hepimizin Görevi
İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu'ndan Erdoğan'a çok sert 'İsrail' tepkisi: 'Filistin'i varil başı 80 cent'e satıyor!'
'Ekrem İmamoğlu' ve 'Dilan Polat' davalarının savcısı istifa etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü
Sera Kadıgil, polisin evinde şüpheli kadın ölümünü TBMM gündemine taşıdı