Meclis'te komisyon kurma görüşmeleri... Bahçeli 100 üye önermişti, partiler 35 kişiden yana

Partiler süreçle ilgili Meclis'te kurulması beklenen komisyona dair görüşlerini bildirdi. Bahçeli komisyonun 100 kişiden oluşması gerektiğini söylemişti ancak partilerin çoğu 30-35 kişilik bir komisyondan yana fikir beyan etti.

Kürt sorununun çözümüne yönelik süreç kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kurulmasını istediği komisyonun 100 kişiden oluşması önerisi, çalışmaların sağlıklı yürümeyeceği gerekçesiyle hem AKP hem muhalefet partileri tarafından kabul görmedi. AKP komisyonun TBMM Başkanlığında 35 kişiden oluşması görüşünü paylaşırken, DEM ve Yeni Yol grubu, 35 veya 40 kişilik komisyona sıcak bakıyor.

Komisyonda yeni anayasa ele alınmayacak

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un komisyon oluşturma çalışmaları kapsamında geçen hafta yemekte bir araya geldiği partilerin grup başkanvekilleri, partilerinin görüş ve önerilerini Kurtulmuş’a iletmeye başladı. Muhalefet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini sağlayacak "yeni anayasa" konusunun bu komisyonda görüşülmemesi konusunda görüş birliği taşıyor.

AKP'nin önerisi 35 kişi

AKP’nin, komisyonun Meclis Başkanı başkanlığında, 35 kişiden oluşmasını ve bunun 30’unun grupları olan partilere, 5’inin diğer partilere dağıtılması görüşünde olduğu ancak komisyon üye sayısı konusunda ısrarcı olmadığı öğrenildi.

'Bu komisyon bir değerlendirme yapacak'

Komisyonun yasayla kurulmasının çalışmaları zorlaştıracağını görüşünü savunan AKP'li yetkililer, “Komisyon Meclis Başkanımızın inisiyatifiyle kurulsun, kendi usulünü kendi gündemini belirleyebilsin. Yapısı biraz esnek olsun, süre tahdidiyle kendini bağlamasın. Meclis Başkanı’nın başkanlığında uzlaşıyla kendi iç işleyişini belirleyebilsin. Bu komisyon bir değerlendirme yapacak, görüşmeler yapacak. Sonuçta bunlar bir ihtisas komisyonu gibi çalışamaz. Geçmişte de hiç böyle olmamıştı. Meclis’te bizim çalışma koşullarımız belli. Bu komisyon önerilerde bulunacak. Nitelikli çoğunluk da olabilir, nitelikli çoğunluk olsun ama bir sonuç versin” ifadelerini kullandı.

AKP’nin, komisyon çalışmalarıyla ilgili Grup Başkanı Abdullah Güler veya Başkanvekili Abdulhamit Gül’ü koordinatör olarak belirleyebileceği belirtiliyor.

DEM Parti’nin önerisi de 35 kişilik komisyon

DEM Parti de 35 kişilik komisyon oluşturulmasını, grubu bulunmayan partilerin de komisyona katılmasını ve komisyonun kanunla kurulmasını talep ediyor.

Komisyonun 100 kişiden oluşmasına karşı çıkan CHP de komisyonun 35-40 kişiden oluşmasını, kanunla kurulmasını, çalışma usul ve esaslarının kanunla belirlenmesini, tüm partilerin komisyona katılmasını ve kararların nitelikli çoğunlukla alınmasını istiyor.

Henüz önerilerini yazılı olarak sunmayan Yeni Yol grubu da komisyonun 35-40 kişilik olması görüşünü paylaşıyor. Komisyonun kanunla kurulmasının daha sağlıklı olacağını ifade eden Yeni Yol grubu, temsilde çeşitlilik sağlanmasını, Başkanlık Divanı’nın çoğulcu bir yapıyla düzenlenmesini, nitelikli çoğunluk ya da geniş mutabakata dayalı karar alma sistemi olmasını öneriyor.

Komisyona verilecek isim tartışılıyor

Öte yandan, komisyonun ismi konusu da tartışılıyor. İktidar kanadı tarafından “Terörsüz Türkiye” olarak tanımlanan sürece verilen bu ismi DEM Partililer kabul etmiyor. DEM Parti “Barış ve Demokrasi” ismini önerirken, içinde “barış” kelimesi geçen komisyon isimlerine ise iktidar cephesi “savaşta olunmadığı” gerekçesiyle karşı çıkıyor.

AKP'li kaynaklar, isim konusunda ısrarcı olmayacaklarını içinde “huzur” ve “gelecek” ile ilgili kelimelere vurgu yapacak isimlere sıcak baktıklarını dile getirdi.

Yeni Yol grubu da “Demokrasi ve Uzlaşma” ve “Toplumsal Mutabakat ve Demokrasi” isimler üzerinde duruyor.

'Komisyon yazın çalışsın'

Öte yandan bütün partilerin temsilcileri, komisyonun TBMM tatile girmeden kurularak çalışmalarına başlamasını ve çalışmaları yaz boyunca sürdürmesi konusunda görüş birliğini taşıyor.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un partilerden gelen yazılı önerileri değerlendirdikten sonra partilerin koordinatör olarak belirlediği grup başkanvekilleriyle komisyonun usulüne ilişkin bir toplantı yapması ve TBMM tatile girmeden komisyonun oluşturulması bekleniyor. TBMM'nin resmi olarak 31 Temmuz'a kadar çalışması kararı alınmış olsa da 17 veya 18 Temmuz'da tatile girebileceği belirtiliyor.

Devlet Bahçeli 100 kişilik komisyon önermişti

Devlet Bahçeli’nin 28’nci Yasama Yılı’nın açılışında TBMM Genel Kurulu’nda DEM Partili yöneticilerle tokalaşmasıyla başlayan, ardından grup toplantısında terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’a çağrıda bulunması ve PKK’nın fesih kararını açıklamasıyla devam eden süreçte, Bahçeli bir yol haritasını belirlemek üzere TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında 100 kişilik komisyon oluşturulması çağrısında bulunmuştu.

Bahçeli, “Önümüzdeki dönemin yol haritasını belirlemek üzere anayasal görev, yetki ve sorumlulukla birlikte milli iradenin tecelligahı olan TBMM’nde bütün toplumsal kesimlerin temsilcileri olan siyasi partilerin katılımı ile bir komisyon kurulması akla en yatkın seçenektir. Teamüllere uygun olarak TBMM Başkanı’nın çağrısı ile “Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” kurulması samimi teklif ve temennimizdir” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine Numan Kurtulmuş siyasi partilere yaptığı ziyaretlerde konuyu gündeme getirmiş, son olarak partilerin grup başkanvekilleriyle TBMM’de düzenlediği yemekli toplantıda bir araya gelmiş ve komisyonla ilgili görüş ve önerilerini yazılı olarak kendisine bildirmelerini istemişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

AKP’li Hukukçulardan Sessiz İsyan: “Bu Davalar Hepimizin Aleyhine”
İmamoğlu: Bu zihniyetin yükselen iflas dalgasını durduracak dermanı yok
Kılıçdaroğlu'nun Ankara'daki ofisi satışa çıkarılmıştı: İlan kaldırıldı
Özgür Özel rest çekti: Bir ben kaldım, beni de atsın hapse
CHP lideri Özgür Özel İzmir'de konuştu: 'Hiçbir kardeşimi satmadım, Tunç Soyer'i de satmam'