Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran savaşı ve NATO konusundaki çelişkili açıklamalarını sert sözlerle eleştirdi.
Güney Kore ziyareti sırasında konuşan Macron, doğrudan Trump'ın ismini anmadan “Eğer ciddi olmak istiyorsanız, her gün farklı şeyler söylemezsiniz. Belki de her gün konuşmamalısınız” diyerek ABD Başkanı'nın tutarsız mesajlarının uluslararası güveni zedelediğini söyledi.
Macron, “Bu bir gösteri değil. Hepimizin istikrara, sükunete ve barışa ihtiyacı var” ifadelerini kullanarak, özellikle savaşın gidişatı ve diplomatik süreç hakkında yapılan açıklamaların daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Fransa lideri, “Çok fazla laf, çok az istikrar” ifadelerini kullandı.
Trump’ın son günlerde ABD’nin NATO’dan çekilmeyi değerlendirdiğini söylemesi, Avrupa ülkelerini İran savaşına katılmadıkları için eleştirmesi, Hürmüz Boğazı’nı diğer ülkelerin “kendi başına koruması” gerektiğini belirtmesi, transatlantik ilişkilerde gerilimi artırmış durumda.
EŞİYLE DE ALAY ETMİŞTİ
Donald Trump, önceki gün ulusa sesleniş konulmasında Macron ve eşiyle açık açık dalga geçmişti.
Geçen yılın Mayıs ayında Fransa Cumhurbaşkanı'nın Vietnam ziyareti sırasında eşi Brigitte Macron tarafından tokatlandığına dair iddia ve görüntülerin yayınlanmasına atıfta bulunan Trump, "Eşinin çok kötü davrandığı ve çenesinin sağına aldığı tokat darbesinden dolayı iyileşmeye çalışan Macron'u aradım" demişti.
Trump’ın alaycı yorumlarını “ne zarif ne de seviyeli” olarak nitelendiren Fransız lider, bu sözlere yanıt vermeyeceğini söylemişti.