Yerel seçimlerden sonra siyasette normalleşme ve yumuşama adımları konuşulurken geçtiğimiz günlerde Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış gözaltına alındı ve yerine kayyım atandı. Akış hakkında 2014'te açılan dava 19.5 yıl hapis cezasıyla sonuçlandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel'in gelecek hafta görüşmesi bekleniyor. Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, "Umut ediyorum ki, iktidarın bu yanlıştan kurtulması için Özgür Bey ısrarla demokrasiyi savunur" dedi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam kayyımla ilgili net mesaj verdi ve şöyle dedi: "Eğer adaylarınız gayri yasal işler yapmışsa bizler de yasaları işletiriz. Hakkari bunun ilk adımı olmuştur. Hukuk da görevini yapmıştır, bundan sonra da yapmaya devam edecektir."
BBC Türkçe'den Ayşe Sayın, bu gelişmelerle ilgili Ankara kulislerinde olan biteni aktardı. Sayın'ın haberine göre gözlerin çevrildiği iktidar partisi kulislerinden yansıyan hava, Erdoğan’ın “partide değişim ve siyasette yumuşamada” kararlı olduğu yönünde. Hakkari belediyesine kayyum atanmasının, “yenilerinin atanacağı” anlamına gelmediğini belirten bazı parti yöneticileri, “Mesela Van’da, eğer belediye başkanı seçilme yeterliliğini yitirirse, belediye meclisinden yeni belediye başkanı seçilir” yorumunu yapıyor.
Normalleşmeye destek yüzde 70
AKP kurmayları, CHP Lideri Özgür Özel’in Erdoğan’ı ziyaretiyle başlayan normalleşme sürecinin halkta ve parti tabanında da olumlu karşılık bulduğuna dikkat çekiyorlar.
Benzer tespit CHP’de de var. Kulislere yansıyan bilgiye göre CHP’nin yaptırdığı ölçümlere göre, “normalleşme” sürecine kamuoyu desteği yüzde 70’ler civarında ve en çok destek ise DEM Parti’lilerden. O nedenle iktidar partisinde de başta yeni anayasa olmak üzere CHP’nin “normalleşme”ye dönük adımlara kayıtsız kalmayacağı beklentisi hakim.