Kobani davasında ceza yağdı: Figen Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay, Demirtaş'a 28 yıl 6 ay hapis cezası

Kobani Davasının karar duruşması başlarken, aralarında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu tutuklu siyasetçiler duruşmaya katılmadı. Mahkeme 130 sayfalık kararını okumaya başladı. Avukatlar salonu terk etti. Mahkeme kararını okuyor. HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ'a 30 yıl 3 ay, Selahattin Demirtaş'a 28 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Kobani Davasının karar duruşması açıklanan saatten 1 saat geç başladı.

Türkiye'nin pek çok şehrinden 300'e yakın avukatın ve yüzlerce kişinin izlemeye geldiği duruşmanın görüleceği Sincan Cezaevi önünde onlarca çevik kuvvet aracı, TOMA araçları, yüzlerce çevik kuvvet polisi ve özel harekat polisleri de konuşlandırıldı. Sincan Cezaevi etrafında yaklaşık bir buçuk kilometrelik koridor oluşturulurken, havadan da polis helikopteri devriye uçuşu yaptı.

Mahkeme kararını açıklıyor

Mahkemeye verilen aranın ardından sanık sandalyelerinin boş olduğu, SEGBİS ekranlarında da hiçbir sanığın olmadığı belirtildi. Mahkeme 130 sayfalık kararını okumaya başladı.

Avukatları salonu sloganlar atarak terk etti. Mahkeme kararı okumayı durdurdu.

Mahkemenin kararı şöyle:

-Ahmet Türk: Silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 10 yıl hapis cezası

-Ali Ürküt: 13 yıl 4 ay hapis. Tutukluluk halinin devamına...

-Alp Altınörs: Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma eylemine yardım suçundan 18 yıl hapis cezası. Suç işlemeye tahrik suçundan da 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Hükmen tutukluluk halinin devamına...

-Altan Tan: devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile terör örgütü kurma suçundan beraatine karar verildi. Tan, hakkındaki diğer suçlamalardan da beraat etti.

-Ayhan Bilgen: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile terör örgütü üyeliğinden ayrı ayrı beraatına karar verildi.

-Ayla Akat Ata: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, terör örgütü üyeliğinden ise 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Akat'ın tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.

-Aysel Tuğluk: Beraat kararı.

-Aynur Aşan: Silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezası. Sanığın yurt dışına kaçarken yakalandığı gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

-Ayşe Yağcı: Silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezası verildi. Yağcı’nın, kararla birlikte tahliyesine karar verildi.

-Berfin Özge Köse: Beraat kararı.

-Beyza Üstün: Beraat kararı.

-Bircan Yorulmaz: Beraat kararı.

-Bülent Parmaksız: Devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma eylemine yardım suçundan 16 yıl, suç işlemeye tahrik etme suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Tutukluluk haline devamına hükmedildi.

-Cihan Erdal: Devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma suçundan 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

-Dilek Yağlı: Devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 16 yıl, suç işlemeye tahrikten ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

-Emine Ayna: Silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 10 yıl hapis cezası verildi.

-Figen Yüksekdağ: Hakkında farklı suçlamalarla toplamda 30 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

-Gülfer Akkaya: Beraat kararı.

-Gülser Yıldırım: Beraat kararı.

-Gültan Kışanak: Örgüt üyeliğinden 12 yıl hapis cezası verildi. Tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliyesine hükmedildi.

-Günay Kubilay: 20 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

-İbrahim Bilici: Beraat kararı

-İsmail Şengül: 20 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

-Meryem Adıbelli: 9 yıl hapis cezası verildi ve tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi.

-Mesut Bağcık: Örgüt üyeliği suçlamasından 9 yıl hapis cezası verildi. Yurtdışına çıkış yasağı konuldu.

-Nazmi Gür: 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

-Nezir Çakar: 9 yıl hapis cezası verildi.

-Pervin Oduncu: 22 yıl 6 ay hapis cezası, tutukluluk halinin devamına karar verildi.

-Sebahat Tuncel: Örgüt üyeliğinden 12 yıl hapis cezası verildi ve tahliyesine hükmedildi.

-Selahattin Demirtaş: Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 20 yıl, suç işlemeye tahrik etme suçundan ise 4 yıl 6 ay, Diyarbakır’da yaptığı Nevruz konuşması nedeniyle terör örgütü propagandası suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası, Diyarbakır’da halkı kanunlara uymamaya tahrik suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Toplamda Demirtaş'a, 28 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

24 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Demirtaş'a diğer suçlamalarla birlikte toplamda 28 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

Eski HDP MYK üyeleri beraatlerini talep etti

Kobani Davası'nda öğlen arası sona erdi. Aradan sonra eski HDP MYK üyelerinden İsmail Şengül, Beyza Üstün ve Can Memiş de son sözlerinde beraatlerini talep etti. Son sözünü söylemeyeceğini belirten Günay Kubilay, “Üç satırlık tweet için 300 sayfalık savunma yapmak zorunda kaldık” dedi.

İsmail Şengül ise HDP MYK’nın Kobani çağrısının şiddet içermediğini belirterek, "AİHM kararlarına göre bu paylaşımın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini" kaydetti.

Tutuksuz sanık Beyza Üstün de “Sizin bugün vereceğiniz karar, Türkiye siyaseti için olduğu kadar, ülkenin demokrasisi için de verilecek bir karardır. Hukukun evrensel ilkelerine bağlı kalacağınızı umarak, tüm halklar için vereceğiniz bu kararı bekliyoruz. Yaşam için, düşünce özgürlüğü için, barış için, hukuk sisteminin devam edebilmesi için, beraatimizi talep ediyorum” diye konuştu.

Altan Tan: Ne PKK’nın siyasetini ne de devletin bugün uygulamakta olduğu yöntemi doğru bulmaktayım

Duruşmaya Diyarbakır’dan SEGBİS’le bağlanan eski HDP’li Altan Tan, “Çok açık ve net bir şekilde ifade edeyim ki yıllardır PKK’nın yürütmekte olduğu siyaset şekline eylemlerine karşı olduğu gibi devletin ve hükümetin Kürt sorununun çözümü ile ilgili yaklaşımlarını yanlış bulmaktayım. Ne PKK’nın siyasetini ne de devletin bugün uygulamakta olduğu yöntemi doğru bulmaktayım” dedi.

Tan, "6 Ekim 2014’te HDP’nin MYK üyesiydim ve toplantıya katıldım. IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarının demokratik yollarla protesto edilmesi ortak görüşümüzdü. Bu ortak görüşte hiçbir şekilde şiddet ve terör yoktu bu konuda da hiçbir görüş hiçbir çağrı olmadı” diye konuştu.

Selahattin Demirtaş ve diğer siyasetçilerin aleyhlerinde ifadede bulunacak hiçbir şahitliği olmadığını belirten Tan, “Arkadaşlarımızı zan altında bırakacak, aleyhlerinde delil oluşturacak hiçbir şahitliğim, ifadem, duyumum yoktur” diyerek beraatını istedi.

Avukat Erol, Sinan Ateş ve Ayhan Bora Kaplan davasını hatırlattı: ‘Yeni evraklar var, bugün karar kurmayın’

Son savunma için söz alan Avukat Özgür Erol, bugün duruşmaya yeni evraklar girdiğini belirterek, “Biz bu evrakları henüz incelemedik. Öncelikle bugün karar kurmayınız. Bugün yalnızca tutukluluk incelemesi yapın” dedi.

Sinan Ateş davası ile Ayhan Bora Kaplan davasındaki darbe söylemlerini hatırlatarak, Yargı bürokrasisi ve güvenlik bürokrasisi içindeki gelişmelerin kaygı verici olduğunu belirten Erol, şunları söyledi:

“Yargıtay, Can Atalay kararını tanımadı. Yargıtay Başkanlık seçimleri 36 tur sürdü. Ayhan Bora Kaplan davası üzerinden hükümete darbe söylemleri gelişiyor. Cumhurbaşkanı, birkaç gün önce dar bir zümrenin bürokratik vesayetine izin vermeyiz dedi. Daha dün kuklayı da kuklacıları da iyi tanıyoruz dedi. Kukla kim, kuklacı kim? Ali Yerlikaya, FETÖvari gizli tanık taktikleri söyledi. Biz bu FETÖvari gizli tanıkları bu davada gördük. Bu dava, bu davaya bağlı olarak HDP’ye yönelik bir kampanya süreci, bir siyasi linç kampanyası sistematik şekilde örüldü. 2018’da Ankara TEM Şube’de bir gizli belgesi var, dosya içerisinde. TEM Şube, HDP yöneticileri ve milletvekillerinin isimlerini sayarken, 6 ay ile 5 yıl arası bir ceza aralığıyla sınırlı diyor. Eğer bu milletvekilleri hakkında cinayet, yağma suçlarından halen bir soruşturma yapılmamıştır. Tutukluluk ve yüksek ceza sınırını garanti altına almak için şu şu isnatlarını yargıya öneriyor. Bunu bir bilgi notuyla öneriyor. Bu suçlamalar, iddianameye birebir geçti. Cinayet, teşebbüs, mala zarar, yağma… Bu birinci aşamaydı. Bunu kimse tesadüf olarak değerlendiremez. Sistematik bir hukuk dışı sürece muhatap aldı. İkincisi, bu suçlamalar olursa Anayasa 14’e girerse milletvekilleri hakkında yakalama kararı verilebilir diyor. Hukuk mercilerine bunun yolunu anlatıyor. Üçüncü aşama, asıl olarak bu eğer 6-8 Ekim olayları kapsamında açılırsa HDP MYK’sı şiddetin odağına yerleştirilirse Anayasal mevzuatımıza göre kapatma davası açılacağı hukuken değerlendirilmektedir deniliyor ve kapatılıyor."

Talebe oybirliğiyle ret!

Mahkeme Başkanı, "Duruşmanın başka bir güne ertelenmesi talebinin reddine, tahliye talebinin hükümle birlikte değerlendirilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir" dedi.

'Son sözleri aldıktan sonra hüküm açıklayacağız'

Kobane davasında tutuklu bulunan siyasetçi Alp Altınörs’ün “Bugün bir hüküm açıklayacak mısınız?” sorusu üzerine mahkeme başkanı, “Son sözleri aldıktan sonra hüküm açıklayacağız” dedi.

Duruşma öncesi neler oldu?

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan da davası öncesinde açıklamada bulundu.

Bakırhan, "Bu bir hukuk davası değildir. Gizli tanıklarla zorlama yorumlarla hazırlanan siyaseti erkin yönlendirdiği, karar verdiği bir kumpas davasıdır. Bugün yumuşamadan bahsedenler için Kobani kumpas davası bir milat olacaktır. 31 Mart'tan bir ders alınıp alınmadığını bugün göreceğiz. Verilecek kararın önümüzdeki dönem Türkiye'nin hangi hatta gideceğinin de göstergesi olacağına şahitlik edeceğiz. Diliyorum ki mahkeme heyeti siyasi erkten etkilenmez. Dosyadaki boş delillerle yıllardır tutuklu olan arkadaşlarımızı tahliye ederler" ifadelerini kullandı.

Hatimoğulları ise şöyle konuştu, "Burada açıklanacak olan karar, ya Türkiye'yi tam bir karanlık, tam bir İstiklal Mahkemeleri ortamına geri çekecek ya da Türkiye'de demokrasinin önünün açılması için bir başlangıç olacak. Türkiye için bu dava bir yol ayrımıdır. AİHM kararını uygulamayan bir yargı var. Bu karar uygulanmış olsaydı, Kobanê kumpas davasından yargılanan bütün arkadaşlarımız serbest olacaktı."

Tutuklu siyasetçiler duruşmaya katılmadı

Kobanê Davası'nın karar duruşması başladı. HDP'nin tutuklu bulunan önceki dönem eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile tutuklu siyasetçiler Gültan Kışanak, Ali Ürküt, Günay Kubilay, Nazmi Gür, Bülent Parmaksız, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Ayşe Yağcı, Ayla Akat Ata, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Meryem Adıbelli duruşmaya katılmadı.

Demirtaş, son savunmasında, "Kararı yüzüme okumanıza müsaade etmeyeceğim. Karar açıklandığı zaman eşime, kızlarıma, sizlere vasiyetimdir. Karar açıklandığı zaman davul-zurnalarla karşılayın. Çünkü biz de burada öyle karşılayacağız" demişti.

Duruşmayı takip edenler

Duruşmayı izlemeye gelen CHP heyeti arasında Ali Mahir Başarır, Sezgin Tanrıkulu, Kayıhan Pala, Orhan Sarıbal, Yüksel Taşkın, Muhip Kanko, Gökçe Gökçen, Aliye Timisi, Süleyman Bülbül ve Okan Konuralp yer aldı.

Duruşmaya ayrıca TİP Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP Milletvekili Sevda Karaca, CHP eski milletvekilleri İlhan Cihaner ve Atilla Kart, büyükelçilik temsilcileri ve çok sayıda DEM Parti milletvekili katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

İmamoğlu’ndan ‘Kurultay Dedikoduları’ Tepkisi: Dedikodu Ateşine Odun Taşımamak Hepimizin Görevi
İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu'ndan Erdoğan'a çok sert 'İsrail' tepkisi: 'Filistin'i varil başı 80 cent'e satıyor!'
'Ekrem İmamoğlu' ve 'Dilan Polat' davalarının savcısı istifa etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü
Sera Kadıgil, polisin evinde şüpheli kadın ölümünü TBMM gündemine taşıdı