Çoklu baro düzenlemesine karşı tepkileriyle uzun süre gündemde kalan baroların, yeni yönetimlerini belirleyeceği seçimin heyecanı başladı.
Ekim ayında Türkiye genelindeki 81 baroda yapılacak seçimler ile yeni yönetimler belirlenecek ve aralık ayında da Türkiye Barolar Birliği yönetimi için seçim yapılacak.
Türkiye genelinde 150 bine yakın avukatın neredeyse 50 bini İstanbul'da görev yapıyor. Bu sayı ile İstanbul Barosu, hali hazırda ABD'nin New York Barosu'ndan sonra dünyanın en büyük ikinci barosu özelliğine sahip.
Her ne kadar 2 bini aşkın avukatın imzasıyla İstanbul 2 Nolu Baro kurulmuş olsa da gözler 48 bin 949 avukatın üye olduğu İstanbul Barosu ya da yeni adlandırmayla İstanbul 1 Nolu Baro'da yapılacak seçimlere dönmüş durumda.
İstanbul Barosu'ndan yapılan duyuruya göre seçimler 48 bin 949 kişilik mevcudun yarıdan bir fazlasını oluşturan 24 bin 476 üyenin katılmasıyla 3 Ekim 2020 Cumartesi günü saat 10.00'da Haliç Kongre Merkezi Haliç Salonu'nda toplanacak ve 4 Ekim 2020 Pazar günü seçimler yapılacak.
Ancak gerekli çoğunluk sağlanamaz ise genel kurul sayısına bakılmaksızın bu sefer mevcut üye sayısının yüzde 10'u yani 4 bin 895 avukatın katılımı 10 Ekim'de toplanılacak, seçim ise 11 Ekim'de yapılacak.
3 Ekim günü 24 bin 476 üyenin toplanmasına bu süreçte ihtimal verilmediğinden seçimin 10-11 Ekim'e kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem, şu ana kadar aday olan isimleri ve kulislerde konuşulan iddiaları derledi.
Şu ana kadarki adaylar
İstanbul Barosu Başkanlığı için şu ana kadar yedi aday çıktı. Başka bir aday çıkması şu saatten sonra beklenmiyor. Alfabetik sırayla bakarsak şu ana kadar adaylıklarını açıklayanlar isimler şunlar:
Avukat Hakları Grubu Başkan Adayı Av. M. Gökhan Ahi
Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Av. Ata Yazıcıoğlu
İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu Başkan Adayı Av. Kaptan Kılıç
Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Av. Mehmet Durakoğlu (halihazırda baro başkanı)
Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Değişim Hareketi Adayı Av. Uğur Poyraz
Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yükseliş Hareketi Adayı Av. Hasan Kılıç
Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Adayı Av. Sezin Uçar
Aday olan kişiler hangi grupları veya ideolojik kesimleri temsil ediyor?
Avukat Hakları Grubu:
Avukat haklarını önceleyen bir grup, herhangi bir ideolojik kitleyi temsil etmiyor.
Çağdaş Avukatlar Grubu:
Sosyalist avukatların ağırlıklı olduğu 1974 yılında kurulmuş bir grup. SOL Parti ile yakın ilişkili oldukları düşünülüyor.
İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu:
Milliyetçi avukatların temsil edildiği bir grup, bir ara MHP ile ters düşmüşlerdi, MHP bu grubun ülkücüleri temsil etmediğine ilişkin 2 yıl önce açıklama yayınlamıştı. Dolayısıyla herhangi bir milliyetçi partiyle ilişkileri kalmamış görünüyorlar.
Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Av. Mehmet Durakoğlu:
Görüş olarak sosyal demokratlığa ve ulusalcılığa yakın (CHP ağırlıklı) bir grup, daha önce 3 dönem başkanlık yapan Av. Ümit Kocasakal, bu grubu ulusalcı bir çizgiye taşımıştı. 2002'den bu yana İstanbul Barosu seçimlerini bu grup kazanıyor.
Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Değişim Hareketi Adayı Av. Uğur Poyraz:
Televizyonlarda hukuk yorumcusu ve tartışmacısı olarak tanındı ve biliniyor. Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun içinden çıktığını ve grubun isminin kimsenin tekelinde olmadığını iddia ederek bu grup ismiyle başkan adayı oldu.
Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yükseliş Hareketi Adayı Av. Hasan Kılıç:
Ayrıldığı grubun ismini kullanan diğer aday. Ayrıldığı grubun İstanbul Barosu'nu yönettiği 18 yıl içinde, 2010'dan 2018'e kadar 4 dönem İstanbul Barosu yönetim kurulu üyeliği yaptı. 2018 yılı içinde grubundan ayrılma nedeni, başkan adaylığının belirlenmesinde grup içi ön seçim yapılmaması.
Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Adayı Av. Sezin Uçar:
Kürt avukatların ağırlıkta olduğu bir grup. Sosyalist çizgide.
Çoklu baro düzenlemesine tepkiler sandığa yansıyacak mı?
Kulislerde konuşulan iddialara göre seçimde en büyük rekabetin 2002'den bu yana baroyu yöneten Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu ve halihazırda başkanlığını yürüten Av. Mehmet Durakoğlu ile Avukat Hakları Grubu ve başkan adayı Av. M. Gökhan Ahi arasında yaşanacağı öne sürülüyor.
Çoklu baro düzenlemesine neredeyse seçime katılan adayların tamamına yakını tepki gösterse bile Durakoğlu'nun bu süreçte ekran önünde daha çok görünmesinden dolayı düzenlemeye yönelik tepki oylarını arkasına alabileceği iddia edildi.
Sekiz bin yeni avukat seçimlerde kilit durumunda
Türkiye'nin ilk "Bilişim Hukuku" uzmanları olmasının da etkisiyle ekip arkadaşlarıyla birlikte sosyal medyayı da aktif kullanan Ahi ise iki seçim dönemi arasında baroya yeni kayıt yapan sekiz bin avukatın çoğunluğunun oyunu almayı hedefliyor.
Genç avukatların ideolojik kaygılardan ziyade mesleki kaygılarla hareket edeceğini düşünen Ahi ve ekibi, bundan dolayı pandemi sürecinde avukat haklarının korunması ve iyileştirilmesi yönünde söylemlere ağırlık verdi.
İttifaklar dengeleri değiştirebilir
Durakoğlu ile benzer bir tabana sahip olan Önce İlke Çağdaş Avukatlar Değişim Hareketi Grubu adayı Poyraz'ın da Durakoğlu ekibinden oy kayması olması halinde seçimin favori isimleri arasında olabileceği kaydedilmekte.
Ancak seçim sırasında gruplar arasında ittifaklar kurulması halinde dengelerin değişebileceği de konuşulanlar arasında.
İstanbul 2 Nolu Baro'da bugün kuruluş genel kuruluna gidiyor
Bu arada kurucular kurulunda Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı ve avukatlar Necati Ceylan, Niyazi Paksoy, Cavit Tatlı, Şengül Karslı gibi isimlerin yer aldığı ve iki bini aşkın avukatın imzasıyla geçtiğimiz günlerde kuruluşu ilan edilen İstanbul 2 Nolu Baro'nun da önümüzdeki 28 Eylül 2020 yani bugün Haliç Kongre Merkezi'nde kuruluş genel kurulunu yapıyor.
2. Baro, Barolar Birliği'nde temsil edilecek mi?
Kanuna göre yeni kurulan baro seçimli ilk olağan genel kurulunu yapıncaya kadar Türkiye Barolar Birliği'nde temsil edilemiyor.
Bu sebeble İstanbul 2 Nolu Barosu'nun ilk olağan genel kurulunu Ekim ayı içerisinde yapması bu sayede Aralık ayındaki Barolar Birliği seçimine delegelerini yetiştirmesi bekleniyor.
İkinci baro için imza verenler İstanbul Barosu seçimlerinde oy kullanacaklar mı?
Bu arada daha önce İstanbul Barosu'na kayıtlı olan ancak İstanbul 2 No'lu Baro için imza verenlerin kanun gereği yapacakları ilk genel kurul ile tüzel kişilik kazanacakları için kayıtlarının İstanbul Barosu'ndan otomatik olarak silinmesinden dolayı 11 Ekim'de yapılacak olan seçimde oy kullanamayacakları da ayrıca iddia edildi.