İngiltere’de yolsuzluk tartışması: Başbakan’ın aldığı kıyafet bağışları

Başbakan Starmer’a bağışçısı Lord Alli’den 16 bin sterlin değerinde kıyafet bağışı yapıldığı ortaya çıktı. Tartışmalar, İşçi Partisi'nin yıllık konferansına gölge düşürdü.

2023 yılının Ekim ayında 10 bin sterlin ve bu yıl Şubat ayında 6 bin sterlin değerindeki hediyelerin zamanında beyan edildiği, ancak bağışlarla ilgili danışmanlık alınmasının ardından bu hediyelerin "kıyafet bağışı" olarak yeniden sınıflandırılacağı öğrenildi.

BBC’nin haberine göre, her zaman kurallara uyduğunu savunan Başbakan Keir Steirmer ile yardımcısı Angela Rayner ve Maliye Bakanı Rachel Reeves, bundan sonra kıyafet bağışı kabul etmeyeceklerini açıkladı. Steirmer, yoğun bir seçim kampanyası sırasında muhalefet lideri iken kıyafet bağışını kabul ettiğini söyledi. "Bir daha kıyafetle ilgili beyanlarda bulunmayacağım" dedi.

Hükümetin peşini bırakmıyor

Bağışlarla ilgili yaşanan tartışmalar, İşçi Partisi'nin Temmuz ayında ezici bir zaferle kazandığı genel seçimden bu yana hükümetin peşini bırakmıyor.

İşçi Partisi liderine düzenli bağış yapan Lord Alli, Ağustos ayında Downing Street'te resmi bir görevi olmamasına rağmen geçici güvenlik kartı aldığı ortaya çıktıktan sonra tartışmaların merkezinde yer aldı. Televizyon yöneticisi olan Lord Alli, Keir Starmer'a 16 bin sterlin değerinde kıyafet ve 2 bin 485 sterlin değerinde birden fazla gözlük bağışladı.

Başbakan ayrıca, seçim kampanyası sırasında oğlunun evlerinin önündeki medya kalabalığından uzak bir ortamda lise sınavlarına hazırlanabilmesi için Lord Alli'nin 20 bin sterlinlik konaklama bağışını kabul ettiğini de savundu.

İskoç Ulusal Partisi (SNP), Lord Alli tarafından başbakana ve İşçi Partisi milletvekillerine yapılan bağışlarla ilgili bir soruşturma talebinde bulundu. Bağışlar ve hediyelerle ilgili tartışmalar, geçen hafta İşçi Partisi'nin yıllık konferansının başlangıcına gölge düşürdü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Özgür Özel CHP’li Ediz Ün’ün İstifasını İstedi
AKP'den Meclis gündemine ilişkin açıklama: Yeni dönem emeklilik sistemiyle başlayacak
Fernas işçilerine 169 yazardan destek
Ali Erbaş'tan, Narin ve Sıla açıklaması: Ölümse ölüm, idamsa idam
Kurtulmuş: Yeni anayasayla ilgili partilerle birkaç tur görüşme olacak