PKK’nın silah bırakması ve feshi üzerine hazırlanan ve bazı düzenlemeleri kapsayan çerçeve yasa teklifinin bugün akşam saatlerinde veya en geç çarşamba günü TBMM Başkanlığı’na sunulması beklenirken, ilk imza sahibinin Devlet Bahçeli olacağı belirtiliyor.
AK Parti Grubu’nda imzaya açılan çerçeve yasa teklifinin bugün akşam saatlerinde ya da en geç çarşamba günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Kulislere göre teklifin ilk imza sahibinin ise Devlet Bahçeli olacağı ifade ediliyor.
MECLİS'TE YOĞUN TRAFİK
Süreç kapsamında dün Ankara’da yoğun görüşme trafiği yaşandı. Hafta sonu İmralı’ya giden DEM Parti İmralı Heyeti’nin Abdullah Öcalan’ın mesajını kamuoyuyla paylaşmasının ardından, Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ile yaklaşık 3,5 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Görüşmede teklifin Meclis takvimi ele alınırken, Abdullah Güler’in muhalefet partilerine bilgilendirme ziyaretleri yaptığı bildirildi.
ÖNCE KOMSİYON
Muhalefet partilerinin bilgilendirilmesinin ardından teklifin perşembe günü TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi, hafta sonu ise Genel Kurul gündemine gelmesi planlanıyor.
NELER VAR?
Taslakta yer aldığı belirtilen düzenlemelere göre, PKK’nin fesih kararı yasal metinde yer alacak, düzenlemenin amaç ve kapsamı ile hukuki çerçevesi tanımlanacak. Silah bırakma sürecinin doğrulanması, soruşturma ve kovuşturmaların yürütülmesi, ceza infaz esasları ile denetim mekanizmalarına ilişkin hükümler de teklif kapsamında düzenlenecek.
Ayrıca, Cevdet Yılmaz başkanlığında ilgili bakanlık temsilcilerinden oluşacak bir koordinasyon kurulu kurulması ve TBMM bünyesinde süreci takip edecek milletvekillerinden oluşan özel bir komisyon oluşturulması öngörülüyor.
Teklifte, düzenlemeden yararlanacak örgüt mensupları için bir yıllık başvuru süresi ve bir defaya mahsus altı aya kadar uzatma imkânı getirilmesi planlanırken, gerekçe bölümünde “PKK-KCK” ifadesine açık şekilde yer verilerek düzenlemenin başka örgütleri kapsamayacağı ifade ediliyor.