Erdoğan-Putin görüşmesi başladı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Astana'daki CICA Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Astana'daki CICA Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Erdoğan ve Putin'in, zirvenin düzenlendiği Bağımsızlık Sarayı'ndaki görüşmesi basına kapalı devam ediyor.

PUTİN: GAZ TEDARİĞİNDE TÜRKİYE AB İÇİN EN ÖNEMLİ GÜZERGAH

Putin görüşme öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Türk Akımını hava uçurmak istediler, ancak biz bunu önledik ve Tanrıya şükür başaramadılar, tedarik devam ediyor."

"Sayın Cumhurbaşkanı (Erdoğan), çabalarınız sayesinde Ukrayna tahılının uluslararası piyasaya ulaştırılmasına dair anlaşmayı uyguluyoruz. Tahılı alan ülkeler bu nedenle size minnettar olmalı."

"Akkuyu nükleer santralindeki çalışmalar plana göre ilerliyor. Mutabık kaldığımız anlaşmaları yerine getirebileceğiz ve ilk üniteyi Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında açacağız."

"Türkiye'nin de ilgi göstermesi ve onaylaması halinde Türkiye'ye yeni bir boru hattı inşa etmeyi değerlendirebiliriz. Türkiye, gaz tedariğinde Avrupa'dan çok daha güvenli güzergah haline geldi. Rusya'dan, Türkiye'ye gaz tedariği kesintisiz devam ediyor."

"Türkiye'deki gaz merkezi, sadece dağıtım için değil, fiyat belirlenmesi için de merkez olabilir. Şu an çok yüksek olan gaz fiyatları, Türkiye'deki gaz merkezinde siyasi hesap olmadan belirlenebilir."

"Sıhhi ve siyasi kısıtlamalarla ilgili tüm zorluklara rağmen, yine de düzenli olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelme ve iletişim kurma fırsatı buluyoruz. Bu iyi sonuçlar veriyor."

Görüşmeyi dünya kamuoyu da yakından takip ediyor. İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Erdoğan'ın Putin'i Ukrayna'daki saldırganlığını sona erdirmeye ikna etmesini umuyoruz" denildi. 

ERDOĞAN: AKKUYU ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle konuştu:

''Akkuyu çok önemli bir adım. Akkuyu'nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir. Sinop ile ilgili de bir adım atılabilirse bu farklı bir çarpan etkisi yapacaktır. Tahıl mutabakatını güçlendirerek sürdürmeliyiz. Türkiye ile Rusya'nın bu süreç içinde atacağı adımlar belli çevreleri rahatsız ederken öbür tarafta az gelişmiş ülkeleri de mutlu edecektir.''

Görüşmede; Rusya-Ukrayna savaşı, enerji krizi ve tahıl koridorunun genişletilmesi gibi konuların ele alınması bekleniyor.

İki liderin görüşmesi, Kerç Köprüsü'ne yapılan saldırı sonrasında başlayan Rusya’nın karşı saldırılarının hemen ardından gerçekleşmesi nedeniyle dikkatle takip ediliyor.

Masada Rusya ile Batı arasında, Türkiye ev sahipliğinde görüşmeler yapılması ihtimali de olacak.

Putin'in ''Türkiye'de Avrupa için büyük bir doğalgaz merkezi kurabiliriz" açıklamasının ardından, iki liderin alternatif doğalgaz rotaları konusunda da görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Millet Büyüktür Ve İktidar Değiştirmeye Muktedirdir
Özgür Özel'den Erdoğan'a: "Cesaretin varsa çık milletin karşısına"
AKP'li meclis üyesi silahlı saldırıda hayatını kaybetti
MHP'li Feti Yıldız'dan 'sosyal medya mahkemeleri' uyarısı: 'İddianamesi dahi yazılmamış olaylarla...'
İYİ Partili Kavuncu: Komisyona üye göndermeyeceğiz, cevabımızı göndereceğiz