CHP'li Alp: MEB'de 20 milyon Euro'luk usulsüz harcama yapıldı

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Avrupa Birliği Sayıştayı Raporu'na göre yaklaşık 20 Milyon Euro usulsüz harcama yapıldığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti, Millî Eğitim Bakanlığının hazırladığı “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını verdiği müfredat programının tüm yönleriyle tartışılması ve araştırılması amacıyla verdiği Meclis Araştırma önergesinin bugün görüşülmesi için grup önerisi getirdi.

İYİ Parti’nin grup önerisi üzerinde söz alan CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Avrupa Birliği tarafından sağlanan fonların 1 milyar eurosunun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanıldığını belirterek, ancak Avrupa Birliği Sayıştayı’nın raporlarında bu paraların nerelerde kullanıldığını tespit edemediği bilgisinin yer aldığını vurguladı.

'20 milyon euroluk bir usulsüzlük'

“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredat programını açıklayan Millî Eğitim Bakanlığı’nda ben de 20 milyon euroluk bir usulsüzlük açıklıyorum.

Avrupa Birliğinin Türkiye'deki mülteciler için Mali Yardım Programı çerçevesinde ülkemize sağladığı 6 milyar euro desteğin hangi alanda harcadığını Avrupa Birliği Sayıştayı açıklamıştır.

Fon kapsamında kullanılan 6 milyar euronun harcama detaylarına göre 1 milyar eurosu eğitim alanında harcanmıştır. Avrupa Birliği Sayıştayı mülteci yardımlarının harcanması konusundaki tespitleri şunlardır, denetçiler diyor ki: ‘Maliyetlerin makul olup olmadığını değerlendiremedik. Farklı projeler arasında benzer maliyetleri karşılaştıramadık. Yararlanıcı başına proje maliyetlerini hesaplayamadık.

Millî Eğitim Bakanlığı’na da özel başlık

Avrupa Birliği Sayıştayı raporunda Millî Eğitim Bakanlığı’na da özel bir başlık açıyor. Sadece maliyetler değil, yatırımların etkisini de rapora konu ediyor ve şöyle diyor: “Biz parayı verdik ama eğitim sektöründe mali yardım programının sağladığı finansmanın mülteci çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyonu ve başarısı üzerindeki etkisini değerlendirmek mümkün olmadı. Okul inşaatlarının da yararlanıcılar üzerindeki etkisini değerlendiremedik.”

Rapor, eğitim projelerinde başka usulsüzlükler de olduğuna işaret ediyor. Bunların başında öğretmen sözleşmelerinin feshedilmesini ve projeler arasında boşluk olmamasına rağmen öğretmenlerin tekrar işe alınarak tazminat ödenmesini, üstelik bu durumun da Türkiye’deki İş Kanunu’na aykırı olduğunu rapor ediyorlar.

Sadece bu kaleme istinaden Ağustos 2023 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığı’ndan 8,4 milyon euronun geri ödenmesini talep ediyorlar. Tabii ki, Millî Eğitim Bakanımız bu talebi henüz cevaplamıyor. Raporda usulsüz harcama toplamı, toplam 19,6 milyon euro olarak hesaplanıyor ve isyan ediyorlar, diyorlar ki: “Sadece eğitim alanında yapılan usulsüz harcamayı yani bu 19,6 milyon lirayı nasıl geri alabileceğimiz ya da alıp alamayacağımız henüz belli değil."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

İmamoğlu’ndan ‘Kurultay Dedikoduları’ Tepkisi: Dedikodu Ateşine Odun Taşımamak Hepimizin Görevi
İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu'ndan Erdoğan'a çok sert 'İsrail' tepkisi: 'Filistin'i varil başı 80 cent'e satıyor!'
'Ekrem İmamoğlu' ve 'Dilan Polat' davalarının savcısı istifa etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü
Sera Kadıgil, polisin evinde şüpheli kadın ölümünü TBMM gündemine taşıdı