Çavuşoğlu’ndan ÖSO’nun hak ihlali iddialarına yanıt: Muhatabı Suriye Geçici Hükümeti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, TSK ve MİT’in Suriye’nin kuzeyinde birlikte operasyonlar düzenlediği bilinen ÖSO’nun “hak ihlali iddialarına” bu yanıtı verdi: Muhatabı Suriye Geçici Hükümeti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), Suriye’nin kuzeyinde özellikle YPG’ye karşı birlikte operasyonlar düzenlediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) “hak ihlali” olarak değerlendirilen tutumuna sahip çıkmadı. Çavuşoğlu, Milli Suriye Ordusu’na bağlı birliklerin işlediği öne sürülen hak ihlalleri iddialarının muhatabının Suriye Geçici Hükümeti olduğunu savundu.

Dişişleri Bakanlığı bütçesinin Meclis’teki görüşmeleri sırasında Çavuşoğlu’na yöneltilen sorulardan biri de kısa süre öncesine kadar Özgür Suriye Ordusu adı ile anılan “Milli Suriye Ordusu’na bağlı birliklerin Suriye’de işledikleri ileri sürülen hak ihlalleri” oldu.

“Muhatabı Suriye Geçici Hükümeti”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Suriye’de Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların işlediği suçlara dair herhangi bir araştırmanız, raporunuz, bulgunuz, girişiminiz var mı” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Milli Suriye Ordusu’na bağlı birliklerin Suriye’de işlediği öne sürülen ihlallere ilişkin iddiaların muhatabı, meşru Suriye muhalefeti ve muhalefetin yürütme organı olan Suriye geçici hükümetidir. Bununla birlikte, Suriye geçici hükümetinin ve onun kontrolündeki Suriye Milli Ordusu’nun, kendi yapısı içinde insan hakları ve insancıl hukuk alanında birliklerine eğitim verdiği ve olası ihlal iddialarını kapsamlı bir şekilde soruşturduğu bilinmektedir. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kuruluşların raporları, Suriye Milli Ordusu’nun mensuplarının eğitimine verdiği önem ve uluslararası hukuk anlamında Suriye Milli Ordusu’ndaki ilerlemeden takdirle bahsedilmektedir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Özgür Özel'den Silivri çıkışı kritik 'komisyon' açıklaması: 'Diyarbakır'da demokrasi, İstanbul'da otokrasi!'
Yavuz Ağıralioğlu 'AKP' sorusunda Meral Akşener ve Sinan Oğan'ı hedef aldı: 'Bizim de 50 milyon dolar alıp...'
YRP'tan istifa eden Belediye Başkanı Gülpınar, Bahçeli'yi ziyaret etti
Memleket Partisi, Kurultay’da alınan kararla kapatıldı
DEM Parti: Partimizi feshetmiyoruz, asla geri adım atmayacağız