Besicinin nefesi tükeniyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, Niğde’de merkezde Amas bölgesinde besi çiftliğinde üreticiyi ziyaret ederek, yaşadığı sorunları dinledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, Niğde’de merkezde Amas bölgesinde besi çiftliğinde üreticiyi  ziyaret ederek, yaşadığı sorunları dinledi. 
Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle hayvanlara yem veremediklerini, dolayasıyla süt üretiminin düştüğünü belirten üretici Feridun Yel, böyle giderse  bölgede hayvancılığın tamamen biteceğini ve önümüzdeki yıl 1 litre sütün fiyatının 3-4 kat artacağını iddia etti.
CHP milletvekili  Ömer Fethi Gürer ise yem fiyatlarındaki artış ve diğer girdi maliyetlerinin neden olduğu sorunlardan dolayı sıkıntılı bir döneme giren hayvancılık sektöründe tehlike çanlarının  önlem alınmazsa giderek  daha acımasız çalmaya başladığını söyledi.
Marketlerde çiğ sütün fiyatının üreticiden çıkan fiyatın 4-5 katı olduğuna değinen Ömer Fethi Gürer, hayvancılık sektöründe üreticinin ve tüketicinin değil, aracının, ithalatçının ve sanayicinin kazandığı bir sisteme doğru gidildiğine dikkat çekti. 
 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Feridun Yel besi çiftliğini gezerek, hayvancılık sektöründe yaşanan sorunları yerinde tespit etti. 


160 LİRALIK YEM, 380 LİRA OLDU 
Uzun yıllardır süt inekçiliği yaptığını söyleyen Feridun Yel  geçen yıla göre maliyetlerin çok artığını belirterek, “Geçen yıl 160-170 lira olan yemin torbası bu gün 380-400 liraya çık. Geçen sene 3 kova yem veriyorduk bu yıl 1 kovaya düşürdük. Az yem verince süt de az oluyor. 300 litre süt alıyorduk, bu sene aldığımız süt miktarı 100 litreye kadar geriledi. İnekler süt verimi zayıfladı, bakamaz olduk. Maliyetler yüksek ama süt para etmiyor. Her şeye zam gelirken süt fiyatları yerinde saydı” diyerek, yaşadıkları sorunları özetledi. 


SÜT 6 LİRADAN 7 LİRAYA, PEYNİR İSE 40 LİRADAN 150 LİRAYA ÇIKTI 
Geçen yıl ahırında 50 büyükbaş hayvan varken bu sene hayvan sayısının 12’ye düştüğünü anlatan yetiştirici Feridun Yel “Hayvanlarımızı  zarar ettiğimiz için  zorunlu kestiriyoruz. Büyükbaşlar  olduğu  gibi küçükbaşlar da  zarar ettiriyor. Samanın maliyeti yüksek, geçen yıl mazot bu sene  3 kat arttı. Maliyeti yüksek olduğu için hayvanları kestirmek zorunda kalıyoruz. Sütün litresi 6- 6,5 lira idi, 7 liraya çıktı. Ancak peynir 40 lira idi, 150 lira oldu. Üreten kazanmıyor. Üretim olmadığı için seneye sütün litresi  3-4 kat artacak ama hayvanda kalmayacak”şeklinde bir öngörüde bulundu. 
Karkas et fiyatlarında dana etinin kilosunun 92 lira, inek etinin ise 80 lira olduğunu söyleyen besici, “kesime göndersek de kurtarmıyor. 25 bin biraya aldığımız inek zaten 15-20 bin liralık maliyeti oluyor. 40 liraya kestirsek yine zarar etmiş oluyoruz. Devletimizden ve cumhurbaşkanımızdan soruna el atmalarını istiyoruz. Elektrik gideri aylık 2 bin lira idi bu sene 10 bin lira oldu. Mazot fiyatı çok yüksek yem karma makinesini çalıştıramıyoruz. “diye konuştu.

HAYVANLAR KESİME GİDİYOR 
Samanın tonunun 1600- 1700 lira, yonca 3 bin 500-3 bin 700 lira, silajın ise paket olarak 1500 liraya satıldığını söyleyen yetiştirici Feridun Yel  “Maliyet artışları nedeniyle hayvancılığı bırakanların sayısı da çok. Niğde  Amas bölgesinde  besiciler çoğu  bu işi bıraktı. 20 hayvanı olan tek hayvana düşürdü. 200 hayvanı olan 50 hayvan bıraktı. Mezbahalarda süt inekleri kesiliyor. Maliyetler kurtarmadığı için inekler kesime gönderiliyor” dedi.

10 LİRALIK AĞRI KESİCİ 80 LİRAYA ÇIKTI 
Veterinerlik hizmetlerinin de arttığına değinen üretici, geçen yıl 10 lira olan ağrı kesicinin bu yıl 80 liraya, geçen yıl 50 lira olan antibiyotik iğnenin ise bu yıl 350 liraya çıktığını, kulak küpesi için bankadan kredi çekenlerin ise kredileri ödeyemediği için hayvanları satmak zorunda kaldığını belirtti. 

ULUSAL SÜT KONSEYİ ÜRETİCİYİ DÜŞÜNMÜYOR  
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise  süt inekçiliği yapan Feridun Yel dinledikten sonra yaptığı açıklamada süt fiyatlarının belirlenmesi için Ulusal Süt Konseyinin  tavsiye fiyatı açıkladığına değinerek, “Konseyde siyasi iktidarı ve sanayiciler çoğunlukta, süt üreticileri ise azınlıkta. Bu konseyin aldığı tavsiye kararı ne yazık ki süt üreticisini düşünen bir karar değil. Alanda sorun var. Enflasyon artıyor, ama çiftçinin üreticinin ürettiği sütü artırmıyorlar. Raftaki sütün ve sütten mamul ürünlerin fiyatı artıyor. Marketlerde çiğ sütün fiyatı, üreticiden çıkış fiyatının 4-5 katını buluyor. Peynir almış başını gidiyor. Fakir fukara, garip guraba süt ürünlerine erişemiyor. Üretici ‘ yem ucuzlasın. Girdi maliyetleri azalsın, etin fiyatı 30 liraya sütün fiyatı 1 liraya düşsün’ diyor. Üretici de kendisini vatandaşın yanında hissediyor” şeklinde konuştu. 

BÜYÜK MARKETLER KAZANIYOR, ÜRETİCİ KAZANAMIYOR 
Aracılık sistemiyle özellikle büyük marketlerin para kazandığı bir düzene doğru yöneldiğini, sistemin vatandaşı ve üreticiyi düşünmeyen bir sistem olduğunu ifade eden  Ömer Fethi Gürer, “Hayvancılık yem fiyatlarındaki artış ve diğer girdi maliyetlerinin yarattığı sorunlardan dolayı sıkıntılı bir döneme girdi ülkemizde. Gittiğimiz köylerde ahırlar boşalıyor.İneğe yeterli yem vermezse süt verimi düşüyor.İnek deyip geçme.O da ne kadar yem o kadar süt” vererek tavrını koyuyor.Girdiler katlıyor.Besicinin nefesi tükeniyor.süt inekleri bile kesime  gittiği için süt üretimi düşüyor.Üretici  yaşadığı kriz et ve süt ile mamül ürün fiyatlarına zam olarak yansıyacak.İthalat kapıları açılacak.Yurt dışından daha yüksek fiyatla hayvan getirmek zorunda kalınacak.Besici sorunlarını anlatıyor biz de gündeme getiriyoruz ama şu ana kadar ciddi bir çözüm gelmedi.Zaman daraldıkça sorunda çok boyutlu katlıyor .” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Millet Büyüktür Ve İktidar Değiştirmeye Muktedirdir
Özgür Özel'den Erdoğan'a: "Cesaretin varsa çık milletin karşısına"
AKP'li meclis üyesi silahlı saldırıda hayatını kaybetti
MHP'li Feti Yıldız'dan 'sosyal medya mahkemeleri' uyarısı: 'İddianamesi dahi yazılmamış olaylarla...'
İYİ Partili Kavuncu: Komisyona üye göndermeyeceğiz, cevabımızı göndereceğiz