Vakıf Üniversiteleri Eğitim ve Bilim Emekçilerine Çağrı: Emeğimizi Savunmak ve Özgür, Özerk, Demokratik Üniversiteyi Kurmak İçin Örgütlenelim
1980 askeri darbesinin ürünü olan YÖK’ün kuruluşu ile başlayan üniversitelere müdahale süreci yirmi yıldan fazladır ülkeyi yönetenler tarafından, her geçen gün dozu arttırılarak sürdürülüyor. Üniversiteleri iktidarın ve sermayenin tam denetimi altına almak amacıyla atılan adımlar sonucunda akademi ve yükseköğretim her açıdan ağır bir yıkım tablosuyla karşı karşıya.
Geçmişi tıpkı YÖK gibi yaklaşık kırk yıl öncesine dayanan vakıf üniversiteleri bu yıkım tablosunun en önemli başlıklarından birisi. Neoliberal politikaların yükseköğretim alanında hâkim kılınması ve üniversitenin kapısının sermayeye sonuna kadar açılması için önemli bir işlev gören vakıf üniversiteleri, dev bir sorunlar yumağı haline geldi. Eğitimi bir kâr kapısı olarak gören bu anlayış sonucunda bilimsel üretim niceliksel olarak artarken, niteliksel olarak geriledi. Öğrencisini müşterileştiren, fahiş zamlar karşılığında geleceksizlikten başka bir şey vadetmeyen bir sistem ortaya çıktı.
Üniversite bileşenlerini yok sayarak tepeden inme kararlar, kayyumlar ve KHK’lar, disiplin soruşturmaları, cezalar ve sürgünler, intihaller ve usulsüzlükler, niteliksizleşme, kayırmacılık, gericileşme ve eğitimin bir meta olarak görülmesi sonucunda, üniversitelerde ne bilime ne akademik özgürlüğe ne de özgür düşünceye yer kaldı.
Açık yasal hükümlere rağmen eşitlenmeyen ücretler, verilmeyen sosyal haklar, belirsiz iş ve görev tanımları, rutin hale gelmiş baskı ve mobbing, işten çıkarma tehditleri, uzun çalışma saatleri, yetersiz fiziksel koşullar ile liyakatsiz ve usulsüz atamalar ve müfredat, program açma gibi konularda tepeden inmecilik başta olmak üzere, vakıf üniversitelerinde çalışan eğitim ve bilim emekçilerinin yaşadığı sorunlar her geçen gün artıyor.
Bu büyük yıkımı durdurmak ve mevcut tabloyu tersine çevirebilmek için aynı ölçüde kararlı ve örgütlü bir mücadeleye ihtiyacımız var. Dayanışma ağlarında, meclislerde, sendikalarda, derneklerde; vakıf üniversitelerinde çalışan eğitim ve bilim emekçileri bulabildikleri her platformda ve koşulda bir araya gelmeli ve örgütlenmeli. Eşit, bilimsel ve parasız bir eğitim için mücadeleye!
Biz aşağıda imzası bulunan kurumlar ve platformlar, mevcut ihtiyaçları göz önünde bulundurarak önümüzdeki dönemde vakıf üniversitelerindeki örgütlenme çalışmalarımızı koordinasyon içerisinde ve dünden daha güçlü biçimde sürdüreceğimizi ilan ediyoruz. Vakıf üniversitelerinde çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerine çağrıda bulunuyoruz: Özgür, özerk ve demokratik üniversite için örgütlenelim! Emeğimiz, haklarımız ve geleceğimiz için örgütlenelim!
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği
Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Vakıf Üniversiteleri Birimi
Sosyal-İş İstanbul Şube Vakıf Üniversiteleri Komisyonu