Üsküdar Salacak sahilindeki kaçak yapılaşmaya karşı verdiği mücadele sırasında uğradığı saldırıyla kamuoyunda tanınan İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik 2. dalga operasyonu kapsamında tutuklandı.
'Adalet er ya da geç bir gün herkese lazım olacak'
İfadelerinde “Ben meslek namusunu her şeyin üstünde gören ne kendim ne de ailemin kursağından tek bir haram lokma geçmesine asla izin vermeyecek karakterde bir Cumhuriyet çocuğuyum" diyen Gülten'in avukatı Enes Ermaner, "Bu karar ile artık hiçbir yurttaşın hukuk güvenliğinin kalmadığı ortaya konulmuştur. Yarın bir gün herhangi birimiz de hakkımızda hiçbir somut suç isnadı bulunmaksızın, aleyhimize hiçbir delil bulunmaksızın tutuklanabiliriz. Şunu unutmamak gerekiyor; adalet er ya da geç bir gün herkese lazım olacak." dedi.
'Tutuklama kararı hukukilikten öte keyfilik taşıyan bir mahiyette'
Ramazan Gülten'in diğer avukatı Hüseyin Ersöz ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:
"İBB bürokratlarına yönelik ikinci dalga operasyonda aralarında İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Ramazan Gülten’in de olduğu birçok kişi hakkında tutuklama kararları verildi.
Ramazan Gülten hakkındaki iddialar, bir gizli tanığın “İmar Estetik Komisyonu” hakındaki soyut beyanı ile Ramazan Gülten’in hiçbir bağlantısının olmadığı Kültür A.Ş.’nin gerçekleştirdiği ihale sürecine ilişkindi.
Bu ihale sürecine dair Danıştay 1. Dairesi’nin 'soruşturma izninin iptali kararı' ile Sayıştay denetiminde bir usulsüzlük tespit edilmediğine dair raporlar bulunmaktaydı. Bunların tamamı Savcılık ve Sulh Ceza Hakimliği aşamalarında dosyaya sunuldu.
İmar Estetik Komisyonu Kararlarının keyfi şekilde verildiğine dair 'soyut iddiaya' ise 2012-2020 döneminde İmar Daire Başkanının subjektif 'bireysel değerlendirmesine' bırakılan bu konunun, 2020’de yapılan değişiklikle yönergesi bulunan ve 5 kişinin kollektif kararıyla hareket eden bir Komisyona devredildiği, Komisyon Kararlarının da 'yargı denetimine açık olduğu' şeklinde cevap verildi.
Ancak bu somut olguların hiçbirisi göz önüne alınmayarak, eşi 'riskli bir gebelik dönemi yaşamasına' karşın Ramazan Gülten hakkında tutuklama kararı verildi.
Bu karara İstanbul Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’nde itiraz edeceğiz. Ancak ülkedeki iki yüksek yargı organının değerlendirmeleri yok sayılarak verilen tutuklama kararının hukukilikten öte keyfilik taşıyan bir mahiyete sahip olduğunu, bu yönüyle de Hukuk Güvenliği’nin ihlali sonucunu doğurduğunu da not düşelim."
Ne olmuştu?
İBB'ye yönelik 2. dalga operasyonunda gözaltına alınıp savcılık ifadeleri tamamlanan 30 kişi dün gece tutuklama istemiyle hakimliğe sevk edildi. 3 ayrı Sulh Ceza Hakimliği'nde ifadeleri alınan isimlerle ilgili sonuç gece yarısından sonra belli oldu. İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa, Murat Ongun'un eşi Gözdem Ongun'un da aralarında bulunduğu 4 kişiye ev hapsi, İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen'in de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında adli kontrol kararı verdi. Adli kontrol kararlarının yurt dışı çıkış yasağı ver imza yükümlülüğü şeklinde uygulanacağı belirtildi. Aralarında Dilek Kaya İmamoğlu'nun ağabeyi Cevat Kaya, İBB Boğaziçi İmar Müdürü Elçin Karaoğlu, Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Akyüz, Kültür AŞ Genel Müdür Yardımcıları Onur Aldı ve Erdinç Çolak, Kültür AŞ Reklam Müdür Yardımcısı Hakan Karaköse, iş insanı Mete Mağden da bulunduğu 18 kişi hakkında da tutuklama kararı verildi. Adliye sürecinde göğüs ağrısı artan Şafak Başa'nın hastaneye götürüldü.