Türkiye’ye getirilen Ukraynalı çocuklar psikolojik ve cinsel istismara maruz kaldı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında 510 yetim çocuk Antalya'ya getirildi. Ukraynalı yetkililerin raporuna göre, çocuklar psikolojik ve cinsel istismara maruz kaldı.

Rusya, Ukrayna’yı 24 Şubat 2022 tarihinde işgale başladığında, doğu Ukrayna’daki cephe hattı bölgesi Dnipropetrovsk Oblastı’nda yaklaşık 3 bin 500 çocuk yaşıyordu. Savaş ve çatışma ortamında kalan başta yetimler olmak üzere 510 çocuk “Savaşsız Çocukluk Projesi” kapsamında geçici olarak Türkiye’deki otel ve yerel çocuk koruma kurumlarına yerleştirildi.

Agos gazetesinin haberine göre; 2024 yılının Mart ayında aralarında Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komiseri, Dnipropetrovsk Bölgesel Askeri İdaresi, Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye UNICEF temsilcilerinin de yer aldığı heyet, çocukların Antalya Beldibi’nde kaldığı oteli teftiş etti.

Uluslararası araştırmacı gazetecilik ağı Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP), ziyaret sonrası hazırlanan rapora ulaştı. Ukraynalı 11 yetkilinin imzasının bulunduğu rapor, yetim çocukların ihmal edildiğini, psikolojik ve cinsel istismara maruz kaldıklarını ve iki kız çocuğunun otel çalışanları tarafından hamile bırakıldığını belgeledi. Kızlar, hamile oldukları anlaşılınca olayı örtbas etmek için Ukrayna’ya gönderildiler. İkisi de Ukrayna’daki sosyal hizmetlerin desteği olmaksızın doğum yaptı.

Rapora göre, otelde aşçı olarak çalışan 23 yaşındaki M.’nin 15 yaşındaki N.’yi odasında ziyaret ettiği ve onu yürüyüşlere çıkardığı tespit edildi. Yine otelin aşçılarından 21 yaşındaki S. de 16 yaşındaki I. ile yakınlık kurmuştu. Tanıkların ve çocukların anlatımlarına göre, Ukraynalı refakatçiler bu durumu bilmelerine rağmen engel olmak bir yana, buluşmaların gerçekleşmesine yardım etmişlerdi.

Yargı sürecinde kimse cezalandırılmadı

Ukrayna makamlarının Mayıs 2024’te Türkiye'den bildirilen çocuk hakları ihlallerine ilişkin başlattığı soruşturma, delil yetersizliğinden Haziran 2025’te kapatıldı. Sürece ilişkin yargı sürecinde kimse cezalandırılmadı. Türkiye’de açılan soruşturmaya da takipsizlik verildi.

Edinilen bilgiye göre, Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, hamile kalan iki kız çocuğunun durumu hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak başlatılan soruşturmaya takipsizlik verildi. Süreci başından itibaren takip eden kurum avukatları takipsizlik kararına itiraz ettiler fakat itirazları reddedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Barrack: 1919’dan beri ulus devletler bizi engelliyor
11'inci Yargı Paketi komisyonda: İnternet kısıtlamalarına yenileri mi geliyor?
Anayasa Mahkemesi: Signal kullanmak örgütsel iletişimin delili olabilir
Yunanistan'daki çiftçilerin eylemi Türkiye sınırında: Geçiş için yeni tedbirler açıklandı
Meteoroloji açıkladı: Bugün hava nasıl olacak?