Türkiye'de yakalandı; İki ülke vatandaşlık konusunda birbirine düştü

Suriye'den Türkiye'ye girmeye çalışırken yakalanan bir IŞİD üyesinin vatandaşlığı konusunda iki ülke karşı karşıya geldi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB), "Yasa dışı yollarla Suriye’den ülkemize girmeye çalışan Yeni Zelanda uyruklu 3 kişi, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki hudut personelimiz tarafından yakalandı.

Yakalananlar arasında yer alan 26 yaşındaki S.A. isimli kadının mavi bültenle aranan DEAŞ'lı bir terörist olduğu belirlendi" açıklaması sonrası Yeni Zelanda ve Avustralya birbirine girdi.

Yeni Zelanda, çifte pasaportu olan S.A.'yı çoktan vatandaşlıktan çıkaran komşusunu sorumluluktan kaçmakla ve sorunları kendilerinin üstüne yıkmakla suçladı. 

“YENİ ZELANDA, AVUSTRALYA'NIN SORUNLARINI İHRAÇ ETMESİNDEN BIKTI”

​Basın toplantısı düzenleyen ve kızgın olduğu görülen Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, 26 yaşındaki S.A.'nın çifte vatandaşlığı bulunduğunu, 6 yaşındayken Yeni Zelanda'dan Avustralya'ya gittiğini, oradan da Avustralya pasaportunu kullanarak Suriye'ye girdiğini anlattı.

S.A.'nın bir süredir gündemlerinde olduğunu ve geçen yıl konuyu Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile görüştüğünü söyleyen Ardern, "Söz konusu kişinin vatandaşlığını tek taraflı olarak sona erdirdiklerini öyle öğrendim. Ne yanıt verdiğimi hayal edebilirsiniz" dedi.

Sputnik’in aktardığına göre; vatandaşlıktan çıkarma meselesini öğrendiklerinden beri bunun yanlış olduğunu dile getirmeyi sürdürdüklerinin altını çizen ve iyi niyetli bir davranış olmadığına inanan Ardern, kadının iki küçük çocuğunun olduğunu hatırlatıp "Vatandaşlıktan çıkarmanın doğru adım olduğuna hiç inanmadım, bu doğru değil" diye konuştu.

Aklı başında her insanın S.A.'nın Avustralyalı olarak göreceğini vurgulayan Ardern, eğer tam tersi olsaydı kendilerinin sorumluluğu üstleneceklerini, Avustralya'nın da böyle davranması gerektiğini söyledi.

​Kadının çocuklarının durumunun ön planda tutulmasını isteyen ve Türk yetkililerle iletişim halinde olacaklarını belirten Ardern, çocukların kimselerinin olmadığı Yeni Zelanda'ya gelmelerinin bir yararı olmayacağının altını çizdi.

Ardern, "Yeni Zelanda, Avustralya'nın sorunlarını ihraç etmesinden ciddi anlamda bıktı" diyerek eleştirilerini sürdürdü.

AVUSTRALYA BAŞBAKANI MORRİSON: GEÇEN YIL ÇIKARILAN YASA GEREĞİ BÖYLE​

Avustralya Başbakanı Morrison ise bu sözlere yine bir basın toplantısıyla yanıt verdi. Avustralya'nın ulusal güvenlik çıkarlarının ilk sırada tutmak zorunda olduğunu söyleyen Morrison, "Geçen yıl parlamentomuzdan geçen yasa, bu türde terör faaliyetlerine karışanların çifte vatandaşların vatandaşlığını otomatik olarak iptal ediyor" deyip Ardern ile konuyu ele alacaklarını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Ertuğrul Özkök: 70 yıllık bir taraftar olarak neden yine ve yeniden Aziz Bey’e oy vereceğim
ODTÜ Bahar Şenliği'nde yaşanan olaylara ilişkin inceleme başlattı
Marmaris'te Çıkan Orman Yangını Kontrol Altında
Jeffrey Epstein’in İntihar Notunda Kan Donduran Sözler! İlk Kez Ortaya Çıktı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 680 Sözleşmeli Personel Alacak