Trump'ın iddialarını çürüten parasetamol araştırması

ABD Başkanı Trump’ın “otizm” iddialarına yanıt olarak yapılan çalışmada, hamilelikte parasetamol kullanmanın otizme yol açmadığı belirlendi.

Avrupalı araştırmacılar, hamilelik döneminde parasetamol (ABD’de Tylenol) kullanımının güvenli olduğunu, otizm ya da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile nedensel bir bağlantı bulunmadığını açıkladı.

Çalışma, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen yıl parasetamolün otizme yol açabileceği yönündeki iddialarının ardından başlatıldı.

Sonuçları cumartesi günü The Lancet Obstetrics, Gynaecology & Women’s Health dergisinde yayımlanan incelemede, araştırmacılar iddialara yanıt verebilmek için en yüksek kalitedeki bilimsel verileri bir araya getirdiklerini belirtti.

Çalışmanın başyazarı, Londra’daki City St George’s Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Maternal Fetal Tıp Profesörü Asma Khalil, “Parasetamol hamilelikte kullanımı güvenlidir” dedi.

Khalil, Trump’ın eylül ayında hamile kadınlara bu ilacı kullanmamaları yönünde çağrı yapmasının ardından birçok hastasından parasetamol hakkında soru aldığını söyledi. O dönemde ulusal ve uluslararası tıp kuruluşları, Trump’ın açıklamalarının bilimsel temele dayanmadığını vurgulamıştı.

Uzmanlar, tedavi edilmeyen ağrı ve ateşin hem anne hem de bebek için risk oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Gülistan Doku soruşturmasında 18 kişi gözaltına alındı
Ahbap soruşturmasında 4'üncü dalga operasyon: 13 şüpheli gözaltına alındı
16 saatlik mücadeleyle tarih yazdı
Mezarlıkta silahlı saldırı: AKP'li yönetici, oğlu ve yeğeniyle birlikte öldürüldü
Akbelen'de acele kamulaştırmaya yargı freni: 679 parsel alanı kapsayan davaların tamamını durdurdu